Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Участници от цяла Блгария очакват на конния турнир в Крива бара

Снимка: Община Брусарци фейсбук

Конният турнир по надтегляне и гонки с бегови коне в село Крива бара е традиционен и тази година ще бъде проведен за 6-ти пореден път, като се изключат двете години на пандемия. Това обясни за Радио Видин кметът на община Брусарци, Наташа Младенова


Надбягванията събират хора от цялата страна и се организират от Общината и лично от кмета Младенова. Самата тя също е била състезател в предишни надбягвания, спечелила е и медал в международно състезание в Братислава, Словакия. Тази година се очаква турнирът да събере не само много зрители, но и повече участници. Разбира се очакват се гости и от конните бази в Лом и Медковец, добави Младенова:

"Тази година, както винаги, ще стартираме с бегови коне от чистокръвна порода. След това състезанието ще продължи с тежковози- теглене на товар. Традиция е на събора на Крива бара да се провеждат тези състезания, а и там местността е много хубава. Обикновено има доста участници. Идват от цяла България. Бегови коне идват от Кубрат, Севар, Шумен, Русе... Организатор е кмета- доскоро имах кон, но се разделихме с него. През 2019 година той спечели първо място в Братислава."

Освен коня на кмета Наташа Младенова, на турнира се очаква да присъстват и коне, които често участват на състезания в Румъния и Италия.

В събота състезанията ще започнат от 10 часа с надбягване с расови и местни коне в няколко гари и ще продължи с турнир по надтегляне с коне от тежковозни породи, съобщават от общинската администрация. Осигурени са парични награди, съобщиха още от Общината в Брусарци.

На хиподрума край Крива бара на 14 май ще се проведат няколко дисциплини. Надпреварата ще започне с гладко бягане за коне от чистокръвна английска порода "Чап" в четири гонки. Планираните дистанции са - 1200 метра, две гари на 1600 метра и една на 2000 метра. След тях започват любителските надтегляния в шест категории, според теглото на участниците: до 500, до 600, до 700, до 800, до 900, и над 900 килограма.

Регламентът на турнира включва задължителен кантар, трасе с дължина 30 метра, три минути контролно време, настилка пясък. Първите категории ще стартират в две успоредни трасета.

Организаторите от община Брусарци ще раздадат на победителите живи агнета и теле.


Вижте още

В Белоградчик организират "От Тимок до Искър"

Тази година традиционният фолклорен фестивал "От Тимок до Искър" ще се проведе в рамките на два дни- 18 и 19 юни. Целта на фолклорната изява е да популяризира българския фолклор. Във фестивала могат да участват любителски колективи и индивидуални изпълнители, представящи автентичен и обработен танцов, песенен и/или словесен и обреден фолклор...

публикувано на 21.05.22 в 16:25

Читалище в Кула се отчете

Отчет за дейността на  НЧ "Просвета-1882"- град Кула за 2021 година представи председателят Маргарита Йончева. Това стана на редовното годишно отчетно- изборно събрание.  "Читалищните традиции опазихме живи и действени, без да рискуваме здравето на работещите в читалището и членовете на колективите. Акцент на нашата работа бе поставен..

публикувано на 21.05.22 в 15:03

Vida Art за втора година във Видин

Във Видин беше открит двудневният фестивал Vida Art. Отново Крайдунавският парк се превръща в една вълнуваща фестивална сцена, каза при откриването заместник кметът Борислава Борисова : "Вие ще можете да се срещнете с магическо комедийно шоу, театрални постановки, кино под звездите. За най- малките ни зрители сме подготвили арт- работилници и..

публикувано на 21.05.22 в 12:15

Отбелязваме Европейския ден на мрежата НАТУРА 2000

На 21 май отбелязваме Европейския ден ва мрежата НАТУРА 2000. Отбелязва се според декларация, подписана през 2017 година от Европейската комисия, Европейския парламент, Председателството на Съвета и Комитета на регионите. Навършва се годишнина от приемането през 1992 година на Директива 92/43/ЕЕС за опазване на природните местообитания и на дивата..

публикувано на 21.05.22 в 10:42

Продължава изграждането на ново улично осветление в Лом

На ул. "Ковачишка", между кв. "Младеново" и републиканския път за Монтана и София, са монтирани 20 стълба с общо 40 осветителни тела. В района пред бившата консервна фабрика са поставени още шест стълба с по две лампи. На ул. "Белоградчишко шосе", която е част от републиканския път за Брусарци и Монтана, в участъка от прелеза до кв. "Моминброд",..

публикувано на 21.05.22 в 09:52

Шествие за 24 май във Враца

Враца ще отбележи 24 май с празнично шествие и 25-метров трибагреник, анонсираха от общинската управа. Над 70 ученици ще носят 25-метровия трибагреник в деня на българската просвета и култура. Празничното шествие ще тръгне в 10 часа от площад "Македония", ще премине през централната пешеходна зона и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и..

публикувано на 21.05.22 в 09:21

Двама кандидати за директор на лабораторията по зъбопротезиране във Враца

Досегашният управител на лабораторията по зъбопротезиране във Враца Димитър Тончев отново е кандидат за директорското място. Дългогодишният началник беше допуснат до втория етап от конкурса, обявен от Общинския съвет, но този път срещу него излиза Марияна Тодорова. До 9 юни, когато е следващият етап от конкурса, двамата трябва да представят пред..

публикувано на 21.05.22 в 09:14