Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Откриха Дните на планинарското, приключенско и екстремно кино в Мездра

Снимка: Община Мездра

Поредното издание на Панорамата на планинарското, приключенско и екстремно кино "Ехо от Банско филм фест" започна в Мездра.  Програмата включва 9 планинарски, приключенски и екстремни късометражни филми, запечатали вдъхновяващите преживявания на световноизвестни алпинисти, пътешественици и любители на екстремни спортове от 7 държави в Хималаите, Антарктида, Доломитите, Индия, Пакистан, Патагония и други интересни места по света. Главни герои в тях са едни от най-големите имена в алпинизма, катеренето, ските, парапланеризма, колоезденето, пътешествията и откриването на труднодостъпни точки на планетата.

Тази вечер кинопанорамата продължава с прожекция на филмите "Записки от стената" (Белгия, 2017 г., Сийбе Ване и Гийьом Лион), "Line reLOVEution" (Италия, 2015 г., Aлесандро д’ Емилия), "Да докоснеш небето от Хималаите" (България, 2021 г., Андрей Дочев) и "Решения с Надин Валнер" (Австрия, 2019 г. Йоханес Меер). Дните на планинарското, приключенско и екстремно кино 2022 ще завършат утре вечер с кинолентите "Под заклинание" (Нова Зеландия, 2020 г., Ричард Сайди), "Океан до небето" (Австралия, 2019 г., Майкъл Дилън.) и "Антарктика - на една ръка разстояние" (България, 2020 г. Живко Константинов).  Прожекциите са от 20:30 часа на площад "България", а входът за зрители е свободен.

Панорамата е част от традиционните Празници на културата "Мездра- май". 


Вижте още

В Белоградчик организират "От Тимок до Искър"

Тази година традиционният фолклорен фестивал "От Тимок до Искър" ще се проведе в рамките на два дни- 18 и 19 юни. Целта на фолклорната изява е да популяризира българския фолклор. Във фестивала могат да участват любителски колективи и индивидуални изпълнители, представящи автентичен и обработен танцов, песенен и/или словесен и обреден фолклор...

публикувано на 21.05.22 в 16:25

Читалище в Кула се отчете

Отчет за дейността на  НЧ "Просвета-1882"- град Кула за 2021 година представи председателят Маргарита Йончева. Това стана на редовното годишно отчетно- изборно събрание.  "Читалищните традиции опазихме живи и действени, без да рискуваме здравето на работещите в читалището и членовете на колективите. Акцент на нашата работа бе поставен..

публикувано на 21.05.22 в 15:03

Vida Art за втора година във Видин

Във Видин беше открит двудневният фестивал Vida Art. Отново Крайдунавският парк се превръща в една вълнуваща фестивална сцена, каза при откриването заместник кметът Борислава Борисова : "Вие ще можете да се срещнете с магическо комедийно шоу, театрални постановки, кино под звездите. За най- малките ни зрители сме подготвили арт- работилници и..

публикувано на 21.05.22 в 12:15

Отбелязваме Европейския ден на мрежата НАТУРА 2000

На 21 май отбелязваме Европейския ден ва мрежата НАТУРА 2000. Отбелязва се според декларация, подписана през 2017 година от Европейската комисия, Европейския парламент, Председателството на Съвета и Комитета на регионите. Навършва се годишнина от приемането през 1992 година на Директива 92/43/ЕЕС за опазване на природните местообитания и на дивата..

публикувано на 21.05.22 в 10:42

Продължава изграждането на ново улично осветление в Лом

На ул. "Ковачишка", между кв. "Младеново" и републиканския път за Монтана и София, са монтирани 20 стълба с общо 40 осветителни тела. В района пред бившата консервна фабрика са поставени още шест стълба с по две лампи. На ул. "Белоградчишко шосе", която е част от републиканския път за Брусарци и Монтана, в участъка от прелеза до кв. "Моминброд",..

публикувано на 21.05.22 в 09:52

Шествие за 24 май във Враца

Враца ще отбележи 24 май с празнично шествие и 25-метров трибагреник, анонсираха от общинската управа. Над 70 ученици ще носят 25-метровия трибагреник в деня на българската просвета и култура. Празничното шествие ще тръгне в 10 часа от площад "Македония", ще премине през централната пешеходна зона и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и..

публикувано на 21.05.22 в 09:21

Двама кандидати за директор на лабораторията по зъбопротезиране във Враца

Досегашният управител на лабораторията по зъбопротезиране във Враца Димитър Тончев отново е кандидат за директорското място. Дългогодишният началник беше допуснат до втория етап от конкурса, обявен от Общинския съвет, но този път срещу него излиза Марияна Тодорова. До 9 юни, когато е следващият етап от конкурса, двамата трябва да представят пред..

публикувано на 21.05.22 в 09:14