Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Отвътре навън" за психичното здраве на младите хора

Снимка: Радио Видин

В Европейската седмица на психичното здраве, която отбелязваме от 9 до 13 май, УНИЦЕФ България и Teen Station дават думата на младите хора, които да споделят своите тревоги и преживявания, но също и да намерят решения. Стартират поредицата "Отвътре навън", серия от разговори, водени от млади хора и насочени към тях. Начинът да изразят своето мнение и темите, които ги вълнуват, е чрез една от модерните платформи на 21 век- подкастът. За причините, които насочват вниманието към психично здраве на младите хора говорим с Ивайло Спасов, директор "Комуникации за  социално развитие" в УНИЦЕФ България:

"За цялото общество и за целия свят всички изследвания на УНИЦЕФ в глобален национален мащаб показват, че темата с психичното здраве на подрастващите вероятно е тема номер едно, която буди притесненията на всички специалисти. Първо имахме двугодишна пандемия, впоследствие имаме конфликт, който се развива много близо до границите на България. Отделно юношеството е свързано с промени в живота на младите хора- преход от детска възраст към зряла възраст, ключови избори в живота, свързани с образование, кариерно развитие, първи влюбвания, еманципация от родителите, т.е. множество изпитания за психичното здраве на младите хора. Тук обръщам внимание на психичното здраве в най-общия смисъл на понятието, разбирано като физическо, социално и емоционално благополучие, за да може всеки индивид, всеки млад човек да се развива, да учи, да работи, да функционира адекватно в обществото."

В глобалния доклад на УНИЦЕФ "Състоянието на децата в света  2021" данните за България сочат, че 11 % от момичетата и момчетата на възраст между 10 и 19 години са диагностицирани с психично разстройство. И още тревожна статистика-всяко второ  дете в страната е било жертва на психологическо насилие.

"Най- актуалните ни притеснения са, че във времената на пандемия, в  последствие и на въоръжен конфликт близо до границите на България, състоянията на отключени психологически проблеми ще са дори още повече сред младите хора. Сред обществото като цяло, ние знаем, че в България проблемите като депресия да речем не са адекватно адресирани, включително достъпът до психологическа подкрепа през здравната каса, достъпът въобще до подкрепа и услуги, и това е валидно и за младите хора, които имат нужда от разбиране, не непременно през официални канали и системи."

Темата на Европейската седмица за психично здраве тази година е "Да говорим за психичното здраве." Точно тази възможност предоставя независимата медия, която обединява ученици от страната Teen Station. С подкрепата на УНИЦЕФ България започна подкаст поредица, наречена  "Отвътре навън".

"За мен беше много важно заедно с други мои колеги, съмишленици да помогнем на младежите да изградят сами платформа, в която да говорят по теми, които са им важни, да говорят от  първо лице, да говорят без цензура, но да говорят етично и да говорят грамотно. Този проект събра няколко стотин младежи от цяла България"- разказва за Teen Stаtion журналистът Евелина Павлова, създател на платформата.

Подкастът "Отвътре навън" е посветен на всички въпроси, които младите хора си задават. Вече са публикувани първите три епизода. Автор и водещ е Полина Петкова от столична езикова гимназия. В поредицата тя кани както свои връстници, така и експерти, които да говорят по теми, засягащи психичното здраве на младите хора.

Евелина Павлова нарича подкаста "отворена врата към душите на младите хора", който дава възможност да не се налага на родителите "да надничат през ключалката".  В епизодите те сами разкриват какво ги вълнува, какво ги тревожи и от каква помощ имат нужда.

Съдържанието на подкаста е достъпно чрез всички платформи за аудио стрийминг. 

Най- прекият начин е през сайта www.teenstаtion.net




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15