Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Отвътре навън" за психичното здраве на младите хора

Снимка: Радио Видин

В Европейската седмица на психичното здраве, която отбелязваме от 9 до 13 май, УНИЦЕФ България и Teen Station дават думата на младите хора, които да споделят своите тревоги и преживявания, но също и да намерят решения. Стартират поредицата "Отвътре навън", серия от разговори, водени от млади хора и насочени към тях. Начинът да изразят своето мнение и темите, които ги вълнуват, е чрез една от модерните платформи на 21 век- подкастът. За причините, които насочват вниманието към психично здраве на младите хора говорим с Ивайло Спасов, директор "Комуникации за  социално развитие" в УНИЦЕФ България:

"За цялото общество и за целия свят всички изследвания на УНИЦЕФ в глобален национален мащаб показват, че темата с психичното здраве на подрастващите вероятно е тема номер едно, която буди притесненията на всички специалисти. Първо имахме двугодишна пандемия, впоследствие имаме конфликт, който се развива много близо до границите на България. Отделно юношеството е свързано с промени в живота на младите хора- преход от детска възраст към зряла възраст, ключови избори в живота, свързани с образование, кариерно развитие, първи влюбвания, еманципация от родителите, т.е. множество изпитания за психичното здраве на младите хора. Тук обръщам внимание на психичното здраве в най-общия смисъл на понятието, разбирано като физическо, социално и емоционално благополучие, за да може всеки индивид, всеки млад човек да се развива, да учи, да работи, да функционира адекватно в обществото."

В глобалния доклад на УНИЦЕФ "Състоянието на децата в света  2021" данните за България сочат, че 11 % от момичетата и момчетата на възраст между 10 и 19 години са диагностицирани с психично разстройство. И още тревожна статистика-всяко второ  дете в страната е било жертва на психологическо насилие.

"Най- актуалните ни притеснения са, че във времената на пандемия, в  последствие и на въоръжен конфликт близо до границите на България, състоянията на отключени психологически проблеми ще са дори още повече сред младите хора. Сред обществото като цяло, ние знаем, че в България проблемите като депресия да речем не са адекватно адресирани, включително достъпът до психологическа подкрепа през здравната каса, достъпът въобще до подкрепа и услуги, и това е валидно и за младите хора, които имат нужда от разбиране, не непременно през официални канали и системи."

Темата на Европейската седмица за психично здраве тази година е "Да говорим за психичното здраве." Точно тази възможност предоставя независимата медия, която обединява ученици от страната Teen Station. С подкрепата на УНИЦЕФ България започна подкаст поредица, наречена  "Отвътре навън".

"За мен беше много важно заедно с други мои колеги, съмишленици да помогнем на младежите да изградят сами платформа, в която да говорят по теми, които са им важни, да говорят от  първо лице, да говорят без цензура, но да говорят етично и да говорят грамотно. Този проект събра няколко стотин младежи от цяла България"- разказва за Teen Stаtion журналистът Евелина Павлова, създател на платформата.

Подкастът "Отвътре навън" е посветен на всички въпроси, които младите хора си задават. Вече са публикувани първите три епизода. Автор и водещ е Полина Петкова от столична езикова гимназия. В поредицата тя кани както свои връстници, така и експерти, които да говорят по теми, засягащи психичното здраве на младите хора.

Евелина Павлова нарича подкаста "отворена врата към душите на младите хора", който дава възможност да не се налага на родителите "да надничат през ключалката".  В епизодите те сами разкриват какво ги вълнува, какво ги тревожи и от каква помощ имат нужда.

Съдържанието на подкаста е достъпно чрез всички платформи за аудио стрийминг. 

Най- прекият начин е през сайта www.teenstаtion.net


Вижте още

Милена Дековска: Имаме нужда от усмивки

Милена Дековска е онези от артистични личности, които  използват ръцете и ума си, за да създават нови неща . Тя определено цени красотата и разнообразието. Хората като нея предпочитат да работят в различни ситуации и да използват своята креативност и въображение.   Милена работи на няколко места и е винаги заета. След основната си..

публикувано на 20.05.22 в 16:50

Видин става отново град на изкуствата

Куклени спектакли, фокуси, театрална постановка, комедийно шоу, прожекции под звездите на актуални кино филми, арт работилници,  пленер  и арт базар ще представи второто издание на  Vida Art Festival  на 21 и 22 май.  Идеята за фестивалът се ражда спонтанно и е насочен изцяло към изкуството, каза за Радио Видин  Михаил Михайлов,..

публикувано на 20.05.22 в 16:00

Спортният комплекс, който (винаги) отваря "през следващия месец"

На 14 декември 2017 година Иво Марков , председател на Областния съвет на БФС във Видин, съобщи пред Радио ВИДИН, че в града ще бъде изграден модерен комплекс за мини футбол . По думите му спортното съоръжение трябваше да бъде готово до пролетта на следващата година . През 2018 година, на 30 април , Общинският съвет разреши на..

публикувано на 20.05.22 в 12:11

Мездра посреща рок фест "Заедно срещу войната на пътя 2022"

В събота, 21 май, Мездра ще бъде домакин на седмото издание на фестивала "Заедно Срещу войната на пътя". Идеята на организаторите е на централния площад в железничарския град да се съберат почитателите на високите скорости и тежката музика, и да се обединят в името на една кауза- войната на пътя. Това е война, в която за съжаление всеки е..

публикувано на 19.05.22 в 17:00

Николай Иванов-Пуйо- Глашатаят от Василовци

72-годишният Николай Иванов от село Василовци гостува в "Думата имат старейшините". Той е последният автентичен глашатай в селото , всички го познават, защото е известявал с барабан и на висок глас местните жители за различни събития.  Дядо Пуйо, както го наричат, е роден в София, детските си години прекарва в Сталийска махала и след това се..

публикувано на 19.05.22 в 16:55

Черните лешояди се чувстват добре във Врачанския Балкан

Нови 10 черни лешояда са настанени в адаптационната волиера над село Долно Озирово в община Вършец. Птиците са пристигнали от Испания по проект "Светло бъдеще за черния лешояд". Тези птици са третата група лешояди през последните три години, която пристига в Природен парк "Врачански Балкан". "Птиците са спокойни, добре се адаптират, хранят се,..

публикувано на 19.05.22 в 16:15

Отново търсят "Образцов дом" в община Георги Дамяново

Община Георги Дамяново за втора поредна година ще проведе кампанията "Образцов дом". Така от местната администрация искат да стимулират населението да се грижи за дворовете в домовете си и общите площи около тях, да се подържат в добро състояние - чисти и озеленени.  "Желаещите да участват в кампанията, това са и изискванията, да изпратят..

публикувано на 19.05.22 в 16:11