Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

СУ "Христо Ботев" Враца чества 200 години светско образование

На 31 май официално ще бъде открита новата Спортна зала в училището

Снимка: Радио Видин
СУ "Христо Ботев" Враца чества три важни годишнини - 200 години светско образование, 175 години - класно училище и 115 години от създаването на Врачанската мъжка пълна окръжна гимназия. Преди 200 години училището слага началото на образователното дело със светски характер на преподаване  във Враца. Днес  материално-техническата база е на европейско ниво, а преподаването е с високо качество. Директор на училището вече 30 години е Виктор Кръстев, в навечерието на 24 май с него разговаря Жоро Александров:

 "В 1842 г е построена и първата училищна сграда... Имаме щастието в 1848 година до 1850 година главен учител на мъжкото класно училище да е Петко Рачов Славейков... Затова честваме 175 г от създаването на мъжкото класно училище... В 1962 година е създадена единна ПГ "Христо Ботев" и така до наши дни... Училището ни дава началото на всички останали училища в нашия град, то е Алма Матер... 1971 година е отделена с 4 паралелки ПМГ в нашия град, 1972 година е отделена и създадена Езиковата гимназия.... Ние отбелязваме този венец от големи годишнини...  Първите опити за изграждане на Спортна зала започнаха през 2006 година... През 2013 година бяхме включени в списъка, но дойде служебният кабинет и така не успяхме да се класираме... През месец декември започна и нейното строителство, но първата копка беше неуспешна... В края на краищата се получи красив спортен обект, площта е 2250 кв. м. с височина от 12 метра... На 31 май ще бъде откриването на Спортната зала, която ще е спортно бижу в идеалния център на Враца."

 

Повече чуйте в прикачения звуков файл.Вижте още

В "Музикална зона" на 30 юни 2022 слушаме Лена Хорн

На днешния 30 юни се навършват 105 г. от рождението на амеракинската джаз певица и актриса Лена Хорн. Родена в Бруклин, в семейство на афроамериканци, през целия си живот отстоява правата на цветнокожите, сблъсквайки се с неприемане и отхвърляне. Не и е лесно да пробие в Холивуд, където правилата за жени с нейния произход са други. Що се от нася..

публикувано на 30.06.22 в 09:00

Павилион на тротоар ограничава видимостта на кръстовище във Видин

Павилион ограничава видимостта и създава предпоставки за пътни инциденти на кръстовище във Видин, сигнализира слушател на Радио Видин. По думите му павилионът е поставен върху тротоара, като това е причината хората да преминават през Синята зона. Освен това пешеходците, пресичащи улица "Антон Страшимиров", както и автомобилите, идващи от квартал..

публикувано на 29.06.22 в 16:35

"Жива вода" събира над 700 участници и занаятчии край пещерата "Венеца"

Пещерата "Венеца" става декор на фолклорния събор "Жива вода". Занаятчии и изпълнители от цялата страна са заявили участие в събитието през почивните дни край село Гара Орещец, Община Димово. Това е 12-тото издание на фолклорния събор, който освен на ново място ще очаква гости и с нова по-богата програма, обясни общинският кмет Светослав Славчев:..

публикувано на 29.06.22 в 16:28

Отбор по роботика от Видин взе първо място в национално състезание

Отборът по роботика на Видинската математическа гимназия се класира на първо място в националното състезание "Роботика за България". Петокласниците получиха златни медали и завоюваха шампионската купа в своята дивизия и в своята възрастова група. За успехите им говори инж. Малинка Митова, един от менторите на отбора: "Аз с моята..

публикувано на 28.06.22 в 17:00

Искрен Красимиров представя книгата си "Да убиеш Ботев" във видинската библиотека

Режисьорът Искрен Красимиров ще представи новата си книга "Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи" във Видин. Часове преди срещата с видинската публика авторът  гостува на Радио Видин, за да разкаже за неизвестни, но важни  моменти от смъртта на Христо Ботев: "Бяхме запланували малко по-голямо турне и в други градове на България,..

публикувано на 28.06.22 в 16:10

Противоградовите площадки в Северозапада работят нормално

Нормално върви работата в Регионалните дирекции за борба с градушките в Северозапада, независимо че Комисията за бюджет и финанси не прие предложението  за допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на персонала им. В Агенцията за борба с градушките в България работят 1000 души, които се грижат за земеделската продукция. Разочарование има,..

публикувано на 28.06.22 в 14:15

Руши се къщата на проф. Иван Фунев в Горна Бешовица

В разруха тъне  родната къща на големия български художник и скулптор проф. Иван Фунев в село Горна Бешовица. Това споделят местни жители, които се възмущават от безхаберието на институциите, които отговарят за този паметник: "Това е къщата на проф. Иван Фунев... Имаше доста скулптури тука, сега не знам каква им е съдбата... Подари я тая къща на..

публикувано на 28.06.22 в 14:00