Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Повече спорт в училище искат учители и ученици

Снимка: Радио ВИДИН

На 17 май отбелязваме Деня на българския спорт. Професионален празник е на работещите в сферата на спорта. Спортуват ли учениците в училище, какъв спорт предпочитат да тренират, какво им дава спортът-  попитахме учители и ученици от две видински училища - Профилирана природо- математическа гимназия "Екзарх Анти I" и ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".

Анелия Димитрова е учител по физическо възпитание и спорт 31-а години в Профилирана природо- математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Дълги години тренира лека атлетика, а след това спортът за нея става професия. 

"За мен най-важното е да възпитавам децата в името на спорта. Тренират ли, движат ли се, значи ще бъдат здрави и ще постигат не само успехи в спорта, но ще постигат успехи във всяко едно отношение. Те ще се научат да се борят, защото когато си научен да се бориш, тогава ставаш интелигентен, възпитан, даваш всичко от себе си във всяка една професия".

Учителите правят всичко възможно да амбицират децата да тренират спорта, който им харесва. Часовете в училище по физкултура са малко:

"Искаме повече часове, искам всеки ден да има часове по физкултура, защото това е най-важно за децата. Дори елементарни упражнения да правят, това е раздвижване. Децата трябва да бъдат ангажирани със спорт", категорична е Анелия Димитрова.

Учениците от видинската математическа гимназия искат да има повече часове по физкултура в училище:

"Тренирам футбол, от 9 години. От малък си обичам футбола. Върви добре засега. Спортът ми дава дисциплина... В училище в часовете покриваме нормативи, играем баскетбол, волейбол. Поне три часа да има на седмица... С баскетбол се занимавам, от половин година вече. Запали ме Деян Колев. Той ме попита дали искам да играя и аз реших да се запиша. Направихме отбор кадети. Догодина ще имаме отбор от 15 човека. Състезанията ми носят удоволствие. Искам малко повече часове по физкултура- четири или пет на седмица... От доста малка възраст ни се натяква, че трябва да се спортува. Родителите ми казаха, че мога да се запиша на каквото искам и ми дадоха избор. Първо тренирах волейбол няколко години, не бях чак толкова добра, но в момента тренирам спортни танци. Спортът дава емоции, заедно с приятели, ако тренираш, дава ти увереност... Аз тренирам волейбол вече от седем години. Аз съм сменила доста спортове, бях и на спортни танци, в момента също се занимавам и със народни танци, бях и на карате, но волейболът най-много ме подтикна да го играя, понеже ми харесва като спорт..."

Марина Димитрова е учител по физическо възпитание и спорт в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Казва, че спортът дава много: 

"Всички качества- като воля, като организираност, неумолимо израстване и развитие, т.е. човек се стреми към самоусъвършенстване, саморазвитие, дисциплиниран да бъде. Много ми е дал спортът. Физически поддържа ни добре, настроение, удовлетворение от постигнатите успехи. Аз като ученичка съм се занимавала със спорт и първоначално бях се насочила, че висшето ми образование ще бъде свързано със спорт и още нещо. Постигнала съм каквото съм искала и за мен това е най-добрата комбинация- съчетавам спорта като професионална работа и ми е хоби в същото време". 

Учителят изисква и от себе си да има обща физическа подготовка, за да дава добър пример. Чувства се добре в училището, в което работи, спокойна, уверена и оценена.

Фитнес и футбол- това са предпочитаните спортни занимания на група момчета, ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин:

"Ходя на фитнес, защото ми харесва много. Работя си цялото тяло там...  Футбол тренирам, от една година. Редовно ходя на тренировки... Аз също тренирам в "Бдин"- Видин. Футболът за мен е начин да избягам от света. Когато се концентрирам с топката, забравям света, фокусирам се само в нея. Аз сам се мотивирам... Спорът дава здравословен начин на живот... В училище часовете по физкултура трябва да са цяла седмица, всеки ден..."

В гимназията учи Георги Петков. Роден е в Канада и докато е живял там е тренирал хокей:

"Играл съм хокей. Роден съм в Канада, живял съм там. Сега само фитнес. В Канада това е любимият спорт, всички го играят. Навсякъде има зали за хокей. От 2-3 години може да започнеш".

17 май е обявен за Ден на българския спорт с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 година. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната след освобождението й от османско иго (1878). За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и гимнастическата организация "Юнак". Шарл Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина. Състезава се в три индивидуални дисциплини на гимнастика. На прескок заема престижното пето място и донася първите две точки за България.

Вижте още

В "Музикална зона" на 30 юни 2022 слушаме Лена Хорн

На днешния 30 юни се навършват 105 г. от рождението на амеракинската джаз певица и актриса Лена Хорн. Родена в Бруклин, в семейство на афроамериканци, през целия си живот отстоява правата на цветнокожите, сблъсквайки се с неприемане и отхвърляне. Не и е лесно да пробие в Холивуд, където правилата за жени с нейния произход са други. Що се от нася..

публикувано на 30.06.22 в 09:00

Павилион на тротоар ограничава видимостта на кръстовище във Видин

Павилион ограничава видимостта и създава предпоставки за пътни инциденти на кръстовище във Видин, сигнализира слушател на Радио Видин. По думите му павилионът е поставен върху тротоара, като това е причината хората да преминават през Синята зона. Освен това пешеходците, пресичащи улица "Антон Страшимиров", както и автомобилите, идващи от квартал..

публикувано на 29.06.22 в 16:35

"Жива вода" събира над 700 участници и занаятчии край пещерата "Венеца"

Пещерата "Венеца" става декор на фолклорния събор "Жива вода". Занаятчии и изпълнители от цялата страна са заявили участие в събитието през почивните дни край село Гара Орещец, Община Димово. Това е 12-тото издание на фолклорния събор, който освен на ново място ще очаква гости и с нова по-богата програма, обясни общинският кмет Светослав Славчев:..

публикувано на 29.06.22 в 16:28

Отбор по роботика от Видин взе първо място в национално състезание

Отборът по роботика на Видинската математическа гимназия се класира на първо място в националното състезание "Роботика за България". Петокласниците получиха златни медали и завоюваха шампионската купа в своята дивизия и в своята възрастова група. За успехите им говори инж. Малинка Митова, един от менторите на отбора: "Аз с моята..

публикувано на 28.06.22 в 17:00

Искрен Красимиров представя книгата си "Да убиеш Ботев" във видинската библиотека

Режисьорът Искрен Красимиров ще представи новата си книга "Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи" във Видин. Часове преди срещата с видинската публика авторът  гостува на Радио Видин, за да разкаже за неизвестни, но важни  моменти от смъртта на Христо Ботев: "Бяхме запланували малко по-голямо турне и в други градове на България,..

публикувано на 28.06.22 в 16:10

Противоградовите площадки в Северозапада работят нормално

Нормално върви работата в Регионалните дирекции за борба с градушките в Северозапада, независимо че Комисията за бюджет и финанси не прие предложението  за допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на персонала им. В Агенцията за борба с градушките в България работят 1000 души, които се грижат за земеделската продукция. Разочарование има,..

публикувано на 28.06.22 в 14:15

Руши се къщата на проф. Иван Фунев в Горна Бешовица

В разруха тъне  родната къща на големия български художник и скулптор проф. Иван Фунев в село Горна Бешовица. Това споделят местни жители, които се възмущават от безхаберието на институциите, които отговарят за този паметник: "Това е къщата на проф. Иван Фунев... Имаше доста скулптури тука, сега не знам каква им е съдбата... Подари я тая къща на..

публикувано на 28.06.22 в 14:00