Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече спорт в училище искат учители и ученици

Снимка: Радио ВИДИН

На 17 май отбелязваме Деня на българския спорт. Професионален празник е на работещите в сферата на спорта. Спортуват ли учениците в училище, какъв спорт предпочитат да тренират, какво им дава спортът-  попитахме учители и ученици от две видински училища - Профилирана природо- математическа гимназия "Екзарх Анти I" и ПГ "Проф. д-р Асен Златаров".

Анелия Димитрова е учител по физическо възпитание и спорт 31-а години в Профилирана природо- математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Дълги години тренира лека атлетика, а след това спортът за нея става професия. 

"За мен най-важното е да възпитавам децата в името на спорта. Тренират ли, движат ли се, значи ще бъдат здрави и ще постигат не само успехи в спорта, но ще постигат успехи във всяко едно отношение. Те ще се научат да се борят, защото когато си научен да се бориш, тогава ставаш интелигентен, възпитан, даваш всичко от себе си във всяка една професия".

Учителите правят всичко възможно да амбицират децата да тренират спорта, който им харесва. Часовете в училище по физкултура са малко:

"Искаме повече часове, искам всеки ден да има часове по физкултура, защото това е най-важно за децата. Дори елементарни упражнения да правят, това е раздвижване. Децата трябва да бъдат ангажирани със спорт", категорична е Анелия Димитрова.

Учениците от видинската математическа гимназия искат да има повече часове по физкултура в училище:

"Тренирам футбол, от 9 години. От малък си обичам футбола. Върви добре засега. Спортът ми дава дисциплина... В училище в часовете покриваме нормативи, играем баскетбол, волейбол. Поне три часа да има на седмица... С баскетбол се занимавам, от половин година вече. Запали ме Деян Колев. Той ме попита дали искам да играя и аз реших да се запиша. Направихме отбор кадети. Догодина ще имаме отбор от 15 човека. Състезанията ми носят удоволствие. Искам малко повече часове по физкултура- четири или пет на седмица... От доста малка възраст ни се натяква, че трябва да се спортува. Родителите ми казаха, че мога да се запиша на каквото искам и ми дадоха избор. Първо тренирах волейбол няколко години, не бях чак толкова добра, но в момента тренирам спортни танци. Спортът дава емоции, заедно с приятели, ако тренираш, дава ти увереност... Аз тренирам волейбол вече от седем години. Аз съм сменила доста спортове, бях и на спортни танци, в момента също се занимавам и със народни танци, бях и на карате, но волейболът най-много ме подтикна да го играя, понеже ми харесва като спорт..."

Марина Димитрова е учител по физическо възпитание и спорт в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Казва, че спортът дава много: 

"Всички качества- като воля, като организираност, неумолимо израстване и развитие, т.е. човек се стреми към самоусъвършенстване, саморазвитие, дисциплиниран да бъде. Много ми е дал спортът. Физически поддържа ни добре, настроение, удовлетворение от постигнатите успехи. Аз като ученичка съм се занимавала със спорт и първоначално бях се насочила, че висшето ми образование ще бъде свързано със спорт и още нещо. Постигнала съм каквото съм искала и за мен това е най-добрата комбинация- съчетавам спорта като професионална работа и ми е хоби в същото време". 

Учителят изисква и от себе си да има обща физическа подготовка, за да дава добър пример. Чувства се добре в училището, в което работи, спокойна, уверена и оценена.

Фитнес и футбол- това са предпочитаните спортни занимания на група момчета, ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин:

"Ходя на фитнес, защото ми харесва много. Работя си цялото тяло там...  Футбол тренирам, от една година. Редовно ходя на тренировки... Аз също тренирам в "Бдин"- Видин. Футболът за мен е начин да избягам от света. Когато се концентрирам с топката, забравям света, фокусирам се само в нея. Аз сам се мотивирам... Спорът дава здравословен начин на живот... В училище часовете по физкултура трябва да са цяла седмица, всеки ден..."

В гимназията учи Георги Петков. Роден е в Канада и докато е живял там е тренирал хокей:

"Играл съм хокей. Роден съм в Канада, живял съм там. Сега само фитнес. В Канада това е любимият спорт, всички го играят. Навсякъде има зали за хокей. От 2-3 години може да започнеш".

17 май е обявен за Ден на българския спорт с Решение 581 на Министерски съвет от 4 август 2006 година. На тази дата през 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария - Шарл Шампо, Луи Айер и др. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната след освобождението й от османско иго (1878). За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и гимнастическата организация "Юнак". Шарл Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина. Състезава се в три индивидуални дисциплини на гимнастика. На прескок заема престижното пето място и донася първите две точки за България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00