Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за смъртта на 8-годишно дете в Мездра започва отново

Снимка: Жоро Александров

В четвъртък стартира за втори път делото за смъртта на внука на бившия депутат и прокурор Тома Томов. Процесът вече беше гледан от окръжния съд във Враца, който изпрати за 6 години зад решетките Димитър Йотов. След намесата на Софийския апелативен съд обаче делото ще бъде възобновено.

Драмата се разигра на 8 януари 2021 г., когато синът на подсъдимия при игра с внука на ексдепутата – Тома Томов, произвел изстрел с оръжие на баща си и това довело до смъртта на детето.

Според юристи казусът е без прецедент в криминалистиката през последните 100 г., поради причиняването на смърт от страна на невръстен извършител. Прокуратурата повдигна обвинение срещу неговия баща Димитър Йотов заради небрежно съхранение на оръжие и боеприпаси. Районният съд в Мездра, а след това и окръжният във Враца наложи наказание от 6 г. "лишаване от свобода" при "общ" режим на изтърпяване.

Защитата на Йотов обжалва присъдата, като поиска преквалификация на обвинението с мотив, че "случаят не е особено тежък", а САС върна делото за ново разглеждане и освободи от затвора обвиняемия.

В четвъртък делото стартира отново във Враца.

Очаква се на първото заседание, което е от 10.30 часа, да бъдат представени нови доказателства, които да докажат вината на Йотов по убедителен и категоричен начин. Адвокати на покрусеното семейство са бившият окръжен прокурор на Враца Светла Генова и парламентаристът Татяна Дончева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Подготвя се изграждане на център за енергетика и високи технологии във Враца

Министерството на образованието и науката подкрепя мащабен проект за създаване на Център за енергийно развитие и нови науки (ЦЕРНН) във Враца , съобщават от ведомството. Предвижда се да бъдат изградени технологична гимназия, университетски корпус, център за развойна дейност и кампус с общежития. Днес проектът бе официално представен в Народното..

публикувано на 18.06.24 в 16:22

Над 600 седмокласници ще се явят на национално външно оценяване във Видинско

Национално външно оценяване по български език и литература и математика за седмокласници ще се проведе на 19-и и 21 юни. Очаква се да се явят 625 ученици в 25 училища за област Видин, информира Веселка Асенова , началник на Регионалното управление на образованието: "Българският език и математиката протичат в две части, като първата част..

публикувано на 18.06.24 в 16:10

„Бабина душица“ събира кулинарни майстори в Монтана

Фестивалът на народната кухня „ Бабина душица “ ще се проведе на 22 юни ( събота ) в Монтана , съобщават от местната администрация. Той е част от програмата за празника на града - Свети Дух и се организира от Община Монтана. И тази година заедно с писателката Ели Лозанова – инициатор на събитието, в Градската градина ще готвят творци на..

публикувано на 18.06.24 в 15:52

Видински ученици представиха паметници от региона в изложба

В Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин бе представена изложба "Бдинци, лъвове, титани" по проект на Министерството на образоването и науката. Ученици с профилиращ предмет "История" представиха своите разработки върху различни паметници от Видин и областта. Валя Александрова , учител по История и цивилизация:..

публикувано на 18.06.24 в 15:38

Ученици станаха адвокати и съдии за ден във Видин

Единайсетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин участваха в симулативен съдебен процес в Административния съд в града. Учениците ще придобият ценен опит, каза Юлия Найденова , психолог в учебното заведение. Тя влезе в ролята на съдебен секретар: "Това включване в този симулативен процес, те са от..

публикувано на 18.06.24 в 15:01

Двама мъже са обвинени за трафик на мигранти в област Видин

Двама мъже, на 43 и 44-годишна възраст, са обвинени за превоз на нелегални мигранти до границата със Сърбия в област Видин, съобщават от Апелативна прокуратура. Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа след специализирана операция на Главна дирекция (ГД) „Борба с организираната престъпност“ и ГД „Гранична полиция“.  Двамата мъже са направили..

публикувано на 18.06.24 в 14:35

Откриха над 168 000 къса недекларирани цигари и тютюн на Дунав мост 2

Митнически служители откриха 168 180 къса (8 409 кутии) цигари и 2 400 грама тютюн при две проверки в района на Дунав мост при Видин, съобщават от Агенция "Митници". Общо 6 409 кутии (128 180 къса) цигари и още 60 пакета тютюн, с български акцизни бандероли, са намерени в товарен микробус, пътуващ за Белгия и Франция, управляван от български гражданин...

публикувано на 18.06.24 в 11:38