Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-късно през пролетта ще има нови избори

Любен Добрев: Лодката трябва да върви напред, но нашата потъна, окопа се в тинята

ГЕРБ не губи електорат, защото властта не подобрява живота на гражданите

Снимка: Радио ВИДИН


При нови избори 8 формации ще влязат в парламента, включително и новата партия на Стефан Янев, която е шеста политическа сила. Социологическото проучване на "Тренд" регистрира спад в подкрепата към правителството. 

Политическата обстановка в страната дискутирахме с анализатора Любен Добрев.

Радио ВИДИН: Три месеца изминаха от последния ни разговор. Промени ли се нещо в политическия ни живот?

"Да. Ситуацията е съвсем нова, нищо общо с това, което беше при предишните избори, при създаването на коалиционното правителство. Нещата са доста по-различни. Аз се сетих за един мой покоен вече приятел. Великолепният треньор по гребане Иван Иванов- Ванто казваше, че е важно лодката да върви напред. Общо взето очакванията на българите бяха, че тази коалиция, която сама по себе си е достатъчно разнолика, но има някаква идея, някаква кауза, та лодката ще върви напред. Не само, че не върви напред, но и е потънала, окопава се в тинята. Ситуацията е много по-различна както в нагласите на хората, така и като икономика, за външна политика дори не ми се говори".

Радио ВИДИН: Последните социологически проучвания сочат, че ако днес има избори, осем партии ще влязат в Парламента.

"Като брой политически формации - може би да, твърде много е. Но като движение на масите - не е кой знае колко различно. В последните 30 години винаги си търсим месията, който да ни извади. В сегашния министър-председател - не искам да използвам в ефир определения, затова ще се придържам към официалната терминология - но очаквахме млад, амбициозен, завършил Харвардски ПУЦ, който ще успее да тласне държавата напред. За съжаление, освен политическата криза, която не само че не отшумя, а и се задълбочи, задълбочи се и икономическата, която още не сме започнали даже като хората, защото аз очаквам да стане по-тежко. Говорят ни за 8-9 % инфлация - лично без да съм се занимавал със статистика нещо хич не се връзва. Една содена питка беше 0.60 лева, сега е 1.30 лева, сиренето стана 16-18 лева. Това не са 8 %. Явно тепърва предстои, че чисто икономически, независимо от войната, която се води, от накъсаните доставки, а сега и от хилядите санкции, макар че не им се вижда ефектът, но тепърва предстои гладна и студена зима".

Радио ВИДИН: Социолозите отчитат пореден спад в доверието към правителството. Това поражда дискусии, хора смятат, че става въпрос за пропаганда. Аз лично мисля, че такъв отлив на доверие по-скоро е резонен.

"Социологията по принцип дава моментна картина на обществото. Тук се забелязва тенденция. Агенциите почти всеки месец правят такива сондажи, дали по поръчка на някоя формация, дали маркетингово изследване. Тези неща са за вътрешна употреба на политическите партии повече, отколкото за широкия кръг хора. Тези тенденции са доста тревожни, свързани са с факта, че управляващата коалиция е риба, рак и щука. Това не позволи още в началото да се поставят реални цели, които са в очакването на обществото. Нито един общественозначим въпрос откакто имаме това правителство не беше поставен на масата за обсъждане. Подписано е коалиционно споразумение, поставени са червени линии, зелени и бели флагове, това си е тяхната политически договора, но големите неща, касаещи хората, просто отсъстват. Едно от изследванията, които четох, там виждаме, че 1/3 от хората са разочаровани, 1/4 са притеснени, а 8 % са гневни. Което с увеличаващата се икономическа криза, която не виждам как ще се реши, дори да идват траншовете от ЕС, онези прословути 20 милиарда, които трябва да си разделим, това не решава въпроса с кризата. Другото, което не ми се връзва, е че тази криза, казват, не е чисто българска, а е внесена. Вярно, има елементи на привнесеност, но другото си е следствие на недалновидна управленска политика на правителство. Няма ясна цел, днес да се направи това, утре друго. Вместо да кажат "хора, стягайте коланите, още 2 месеца ще затъваме, после нагоре". Някой обаче да е казал нещо такова? Слушаме приказки, басни, стихотворения, но не и очертани параметри за излизане от задълбочаващата се икономическа криза".

Радио ВИДИН: Днес (б.р. във вторник) има изказване на Даниел Лорер, който казва, че от няколко месеца в страната се случват изключително вълнуващи неща.

"Наистина са много вълнуващи. В последно време страшно готино влезе в употреба диверсификация. Да кажа за хората, които нямат икономическо образование, това е чисто икономически термин, който означава минимизиране на финансовия риск със закупуване на различни активи. Тоест ти инвестираш в нещо, но ако е в само едно - ще загубиш. Затова в няколко различни аспекта, да поддържаш баланс. В момента сме над 80 % зависи от газ и петрол от Русия. Хубаво ли е това? Разбира се, че не. Всеки един такъв катаклизъм удря по нашата икономика. Само ние и Полша бяхме отрязани от газа. Разбира се, виновни са руснаците, а не ние, че не искаме да си плащаме. Изведнъж, понеже трябва да гарантираме своята независимост, вместо да сме зависими 80-90 % от руския газ, ще бъдем 90 % зависими от американския. Това ли е диверсификация? Значи аз съм космонавт".

Радио ВИДИН: Как отношението на властта към войната в Украйна се отразява върху българското общество?

"За мен най-големият проблем е, че българското правителство най-много не се интересува от народа си. Него изобщо не го интересува, те са си самодостатъчни. Могат да правят каквото искат, както искат, ние просто ще ги слушаме. По отношение на външната си политика - аз не съм международник, за тази работа има по-големи специалисти от мен, но това, което ми прави впечатление, защото аз се занимавам професионално с политиката от 40 години, ние станахме по-праведни от папата. Далеч по-големи държави като територия и население , като икономика и като всичко, имат по-въздържана политика отколкото нашето правителство във външнополитически аспект. Явно искаме да се докажем пред някого. За да си направим ние като граждани оценка, нали, трябва по някакъв начин да получаваме някаква информация. За съжаление, ние получаваме едностранна информация. Изобщо нямаме реален поглед какво става аджеба не само в Европа, а изобщо даже при комшиите. В дипломацията тези, които се обучават за кариера, има един постулат, че първо трябва да получиш мнението на двете противоположни страни , след което да получиш още 15 независими извора, а чак тогава да си направиш заключение за какво става въпрос. Аз за себе си не знам как да си направя тези изводи, защото информацията е тотално едностранна денонощно  от телевизията. Сега дъвката не е COVID, а руската агресия. Не искам да влизам в исторически подробности, защото става мазало".

Радио ВИДИН: Новата власт, без значение коя от четирите партии, беше обединена от една конкретна идея: изчегъртването на модела Борисов.

"То си е същото. Нещо да се смени?".

Радио ВИДИН: Дори не си довърших въпроса, но Вие очевидно знаете какъв щеше да бъде. Струва ми се, че тази заявка остана празна приказка.

"Затова ви казах, че не се интересуват от мнението на хората. Всеки си преследва негови лични интереси. И в предишни участия във ваши предавания съм казвал, че България по отношение на политическия спектър отдавна няма ляво, дясно и център. Нали знаете онази приказка - няма ляво, няма дясно...".

Радио ВИДИН: Партии като Възраждане, като новия проект на Стефан Янев, тяхното присъствие се приема да е в ляво, социални партии, но аз не съм убеден, че говорим за класическа лява партия.

"Не, не, изобщо не са. Даже в Европа няма класическа лява партия. Нито една от европейските социалистически партии не е лява. Тук нещата са далеч по-сериозни и прозаични. Отдавна тези неща са се размили. Идеята за лява, дясна и центристка партия - тези идеи се формирани в рамките на класическия капитализъм. Удържаха през фазата на империализма на XX век, но от 60-70те години на миналия век - това вече е посткапитализъм, който е със собствени либерални измерения, които имат цели, които за обикновения гражданин не са ясни съвсем. Като гледам как с лека ръка се посяга към основни човешки ценности... Вижте, всички империи са рухвали все някога. Опитът на Европа да наложи собствения си културен модел явно започва да търпи провал. Не можеш да наложиш неща, които не са присъщи изначално. Можахме ли да изнесем европейските културни ценности по света? В Америка ги изнесохме, избивайки 100 милиона индианци. Третият свят в момента се въздържа от изказвания. Сетете се сами защо".

Радио ВИДИН: Очаквате ли пълен мандат от правителството?

"Не виждам никакъв така логически вариант за пълен вариант. Ако не е в началото на есента, зимата ще бъде доста сурова, то най-късно през пролетта ще има нови избори, без значение как смятат политиците дали хората искат избори или не искат. Аз смятам, че и следващото правителство също няма да изкара много. За мен не е толкова страшна честата смяна на правителствата, стига да има идея, към която да се върви. Исторически погледнато в Италия имаше период, в който всяка година имаше нова власт, но не се срина държавата икономически. Въпросът е тези, които искат властта, искат да се възползват в частно-лични интереси от европейските фондове, трябва да знаят, че тук съществува народ".

Радио ВИДИН: Опозицията иска ли обаче да управлява наистина?

"Ако визирате ГЕРБ и ДПС - разбира се. Ще изчакат до пролетта, зимата не им се управлява. По отношение на партия Възраждане - тя преповтаря това, което наблюдаваме в цяла Европа. Не искам да обиждам западните политици, но западноевропейската политика е калпава. В момента няма силен лидер, който да поведе Европа към нещо по-добро. Сегашните лидери тласкат ЕС в слугинаж на САЩ. Беше нормално и в България да има популистка партия, която да обере гласовете на част от хората. Както виждате - Възраждане обира електорат от всички сектори. Там няма ляво, няма дясно".

Радио ВИДИН: Новата партия на Янев - какво да очакваме от нея?

"Обявиха се, но все още не можем да даваме прогнози. По-скоро нещо в либерален център. Такива са сигналите, чакаме посланията, идеите и целите".

Радио ВИДИН: В България според мен сме разделени на русофили и русофоби.

"Това впечатление го създават една малка част български псевдополитици, които са безкрайно красливи и всеки ден са по всяка телевизия. По отношение на масата хора - едва дали има такова разделение. То е по-скоро на ниво на политика. По-скоро се използва за лични дивиденти. Най-малко хората, които се занимават повече с история, знаят че англичаните са ни направили далеч повече злини от руснаците. Не че руснаците са ни жалили. Всяка империя си гони нейните интереси. Въпросът е, нашите интереси на даден етап с коя империя съвпадат. Реално погледнато Русия не е бомбардирала София през ВСВ, но англичаните и американците го правят, пък и макар хуманитарно, а не да търсят разрушение и жертви".

Радио ВИДИН: В социологическите проучвания забелязваме, без значение на коя агенция, винаги електоратът е твърд. Процентите не растат нагоре, не падат и надолу. Хората обаче приемат тези изследвания за пропаганда.

"Партията на Борисов управляваше десетина години. Това, което казвам, е че си изгради бюрократичен апарат. Административният апарат казват, че е около 600 хиляди души. Тези хора са свързани с това управление. Техният бит, тяхното финансово състояние, благоденствие, тези неща зависят в голяма степен от управлението на ГЕРБ. Не говоря, че част от тях имат и лично облагодетелстване, това е друг въпрос. В момента голяма част от тези хора продължават да са в различните административни структури. Тайно се надяват, но не смеят да се обадят, че пак ще дойде онова време, в което слънцето да изгрее на техните улици, че водата ще потече. Докато имаме такова управление, което не може да покаже нищо добро, ГЕРБ ще си държи този електорат от 20 %. Ще започне да го губи, когато следващите направят така че ние да живеем по-добре. Не с всеки изминал месец все по-малка да е покупателната ни способност. Много ми е смешно, когато кажат, че бензинът е най-евтиният тук. Вижте доходите - срещу каква част от заплатата гърците си зареждат колата и срещу каква ние? Ако е като абсолютна стойност - в Корея е най-евтино. Там нямат и коли. Другарят Ким Ир Сен зарежда безплатно".

Радио ВИДИН: Ако има следващи избори, без значение утре, през следващия месец или дори пролетта, можем ли да очакваме по-висока активност?

"Не би следвало да очакваме. Аз и друг път съм го казвал, нотези проценти, които дават, са неверни. Аз така и не разбрах излезе ли преброяването? Нищо не можах да прочета. Че има голяма част - 10-12 %, които категорично не искат да участват, защото казват "какво зависи от мен", има. Процентите се движат по статистика. Имайте предвид, че страшно много хора се водят в България, но живеят в чужбина. Ние обикновено се караме за Турция. От 40 години има голяма диаспора. Тези, които са там, вече не знаят български. Българското е загубено при тях. Българският момент е загубен и в Македония, и в Гърция. Науката е доказала, че за 2-3 поколения тотално могат да ти се смени чипа. Аз разбирам сегашните македонци, които казват, че не са българи. Цялата им държава е създадена на антибългарска основа".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00