Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат представени 19 доклада

Краеведски четения организират в Монтана

Снимка: Общински младежки дом- Монтана

19 доклада ще бъдат представени по време на традиционните Краеведски четения в Монтана. Това е 45-ото издание на събитието, организирано от Дружеството на краеведите в града. Посветено е на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, и на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, обясни председателят на Дружеството на краеведите Стефан Стефанов:

"Ние съществуваме от 1992 година. Преценихме, че можем да правим по две краеведски четения в годината. Досега сме направили 40. Но имаме 3 изнесени четения в село Смоляновци - две, и едно в Лом. Направили сме и едно допълнително четене в чест на Илинденско-Преображенското въстание. В 45-тите краеведски четения участниците са 19. При нас има петима музейни работници, от държавния архив има двама".

Директорът на Държавен архив Монтана Ангелина Емилова ще запознае присъстващите с участието на ломчани в македоно-одринското опълчение. Темата я заинтересува, след като разбира, че най-младият сред тях е едва 13-годишен. 

"Първата причина да се обърна към тази тема е, че самата аз съм ломчанка и всичко, свързано с историята на Лом ме вълнува. Втората причина е, че съвсем случайно попаднах на информация за най-младия опълченец през този период Минко Минков, това е едно 12-13 годишно дете от Лом. Това ме накара по-сериозно да се обърна към ломчаните, участвали в македоно-одринското опълчение 1912-1913 година. Разбира се, смятам, че това ще бъде един дълъг период на проучване, с тези краеведски четения поставям началото, защото при издирването на документи се натъкнах на доста интересни неща".
 
Още любопитни факти за участието на ломчани в македоно-одринското опълчение ще бъдат представени по време на 45-тите краеведски четения. Началото им е утре, 19 май, от 10:00 часа в ритуалната зала на Младежкия дом в Монтана. 

Цялата програма: 

1"Антропоморфни керамични фигурки от епохата на халколита от района на Монтана" – Петя Аспарухова

2.  "История на селищата от Лопушанското поречие" – Анюта Каменова-Борин

3.  "История на село Студено буче" – Арсен Филипов

4.  "Капитан Златко хайдутин от село Смоляновци" – Петър Младенов

5.  "Пафтата – отличителният белег на омъжената жена, символ и красота" – Десислава Димитрова

6.  "Някои малко известни факти, свързани с второто издание на Софрониевия "Неделник" – "Евангелие поучително" от 1856 г., преписано и поправено от свищовския учител Тодор Хрулев" – Даниел Йорданов

7.  "Подземните богатства на област Монтана" – инж. Иван Нончев

8.  "Ломчани в македоно-одринското опълчение (1912 – 1913 г.) "– Ангелина Емилова

9.  "Една банкнота от 500 рубли във фонда на РИМ-Монтана и паричното обращение по време на Гражданската война на Русия след Октомврийската революция“ – доц. д-р Ваня Иванова

10.  "Да не смесваме Харитовия, Минкиния и Сапунджиевия чифлик източно от гр. Фердинанд"– Славко Григоров 

11.  "Иван Кръстев. Из живота на един български емигрант в Аржентина" – Мариан Замфиров

12.  "Автентични документи от 1944/1945 г. за Народния съд в Михайловград" – Митко Колов

13.  "Известни личности в Брусарци (1944 - 2022)" – Серьожа Вълков

14.  "Две купи във връзка с дейността на Доброволната организация за съдействие на отбраната (ДОСО)" – Мариус Георгиев

15.  "Бележки за дейността на Клуба на туристите ветерани при Туристическо дружество "Монтана" по случай 30-годишния му юбилей“ – Иван Станчин

16.  "Профилакториумът в село Мартиново" – к.м.н д-р Георги Б. Георгиев

17.  "Благодетелят на гр. Монтана инж. Илия Соколов"– Стефан П. Стефанов

18.  "Музикантът Тодор Павлов от село Белимел" – Ефросина Ангелова

19.  "Любомир Сердев – авторът на първия учебник по ромски език у нас" – Камелия Александрова


           




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09

Крачка по-близо до нови избори: вторият мандат просъществува две минути

От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което остава под огромен въпрос. Днес председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков прие в качеството си на формален кандидат за премиер втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и..

публикувано на 22.07.24 в 14:20
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00