Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Николай Иванов-Пуйо- Глашатаят от Василовци

Снимка: Радио ВИДИН


72-годишният Николай Иванов от село Василовци гостува в "Думата имат старейшините". Той е последният автентичен глашатай в селото, всички го познават, защото е известявал с барабан и на висок глас местните жители за различни събития. 

Дядо Пуйо, както го наричат, е роден в София, детските си години прекарва в Сталийска махала и след това се мести да живее във Василовци. 

.  
"Дядо Пуйо най го знаят в цялата околия тука. Това е името на моя дядо във влашката махала... Кметът нощеска да ме викне, отивам да бия барабан ли е, работа ли е това да вършим, за него няма да откажа никога. Боже, аз като взема барабана, а те излязат да ме видят, че е много интересно. Не е кой знае какво, но те..., аз не съм барабанджия, аз съм обикновен човек, като другите. Всички се радват, даже и искат да бият барабана". 


Въпреки годините, Николай Иванов споделя, че се чувства млад, макар и малко напълнял той все още работи по своята градина и гледа животни:


"Никога не се уморявам, даже работя, колкото ми се работи. Те- произвеждам, благодарение на сестра ми, племенницата ми и тя помага. Преди съм работил към съвета по програма. Не съм крадец, не съм убиец, аз си живея с всеки тук. Кукуруз съм взел от един- 22 тенекета. Имам кокошки, имам и шиле едно, имам и пилета, даже и овци имам. Долу в буюка са 3, тук имам и коза долу. За първи път бих барабан, разбрах май, че нещо трябва да съобщиме на селото за присъствие в читалището... Аз съм бил и на държавна работа в завод в Брусарци, 28 години имам там. В селото има хора, които живеят труда, но повечето се трудят. Едни са на социални, едни са пенсионери. Северозападналия край няма никакъв поминък..."


Глашатаи може и да не се срещат вече, но пък дядо Пуйо все още не се отказва от призванието си. И ако идете във Василовци, много вероятно е да го чуете и видите. 


Вижте още

Целувки за деня на целувката

На 6 юли отбелязваме Световния ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се чества в различните краища на света. Целувката е много повече от интимен начин на комуникация. За съжаление през последните години заради коронавируса и носенето на маски..

публикувано на 06.07.22 в 16:20

Видинчанин с инициатива за повече усмихнати хора

Инициатива насърчава видинчани да са дружелюбни и да се усмихват. Идеята е на Едуард Тодоров , който преди няколко години реализира с ученици кампанията "Усмивка за бисквитка", а сега я продължи, като се отблагодари с подарък на отзивчива и усмихната служителка в магазин. Видинчанинът се надява по този начин да успее да сбъдне една от мечтите си -..

публикувано на 06.07.22 в 14:30

Опашка за енергийни помощи във Видин

В началото на юли започна приемът на заявления за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. Пред дирекциите "Социално подпомагане" може да се кандидатства до края на октомври, включително по електронен път или по пощата.  Въпреки че размерът на помощта все още не е определен, пред видинската дирекция се наблюдава з асилен..

публикувано на 06.07.22 в 12:57

Групата по китара във Видин представи наученото през годината

Годишен концерт на групата по китара с ръководител Кирил Василев се състоя в Младежкия дом във Видин. Младите хора показаха пред публика какво са научили през учебната година. Виктория харесва атмосферата в групата, възможността да се научиш да свириш, както и да разговаряш на различни житейски теми, а пък Кристиян свири от 4 години и..

публикувано на 05.07.22 в 16:30
хляб

Ще спадне ли цената на хляба

В Държавен вестник е обнародвано решението на Народното събрание ставката на ДДС  на хляба и брашното вече да е 0%. Видинчани са скептични, че тази стъпка ще намали цената му, показва анкета на радио Видин:  "Ние не го почувствахме, как ще го почувстваш като не пада. 1,44 го купих преди промяната и сега е 1,44... Би трябвало да се намали..

публикувано на 05.07.22 в 16:05

Когато твоето хоби е ученето

Кристина Славчева е първенецът на Видинската профилирана природо-математическа гимназия за 2022 година. Тя получи статуетката с крила на птица - наградата на гимназията, диплома и плакет.  Кристина е и ученичката с  най-висок бал на Държавните зрелостни изпити - пълна шестица по история и цивилизации и отличен по български език и литература...

публикувано на 05.07.22 в 15:30

702 са местата за седмокласници в област Видин

Близо 600 са седмокласниците, които ще се конкурират за прием в 18 професионални и 9 профилирани паралелки с общо 702 места. За да участват в първия етап на класирането, кандидат-гимназистите е необходимо да подадат заявления. Два са начините за това, обясни временно изпълняващият длъжността началник на РУО Видин Ангел Донкин: "С наша заповед..

публикувано на 05.07.22 в 14:20