Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Отново търсят "Образцов дом" в община Георги Дамяново

Снимка: Радио ВИДИН

Община Георги Дамяново за втора поредна година ще проведе кампанията "Образцов дом". Така от местната администрация искат да стимулират населението да се грижи за дворовете в домовете си и общите площи около тях, да се подържат в добро състояние - чисти и озеленени. 

"Желаещите да участват в кампанията, това са и изискванията, да изпратят до 5 броя снимки на имота, на двора, дори на прилежащия тротоар към тях. Всяка една снимка трябва да бъде придружена с текст, който да описва местонахождението и колко години се стопанисва имотът от собственика. Снимките се изпращат на официалния имейл на Общината. От 1 юни започваме до 30 август. И тази година очакваме, както и миналата година, да има интерес", каза Лорета Ценова- мл. експерт "Връзки с обществеността" в Общината.

Образцовите домове ще бъда избрани от комисия, сформирана от общината, след посещение на място. Миналата година в кампанията се включиха собствениците на 8 имота, тази година се очаква да са повече.
Вижте още

Шоколадът - най-старото сладко изкушение

Отбелязваме Световния ден на шоколада. Наричат сладкото изкушение "храна за богове", и вероятно има защо.  Шоколадът се произвежда от какаови култури, а първите доказателства са открити от антрополозите  още през 1900 г. пр. хр.  Какаови дървета са намерени от племена по поречието на река Амазонка. Едно от племената, за които се знае, че са намерили..

публикувано на 07.07.22 в 16:05

Кулското село Старопатица с представител на събора в Копривщица

Изпълнител на традиционен местен фолклор ще представи село Старопатица и община Кула в 12-тото издание на Националния събор на българското народно творчество в Копривщица. Това е Корнелия Велкова, която е и секретар на Народно читалище "Пробуда" село Старопатица. Определена е за участие от комисията, извършила регионалния преглед за събора...

публикувано на 07.07.22 в 15:37

Читалището в Дунавци отбелязва 100-годишен юбилей

С тържество читалището в Дунавци ще отбележи с воя 100-годишен юбилей. Преди век група от около 22-ма души, предимно учители, основават читалище  "Светлина"  в тогавашното село Видбол, обясни председателят Цецка Чамова. "Седем години по късно е учредено второ читалище "Просвета" в село Гурково, които през 1957 г. се сливат в едно читалище,..

публикувано на 07.07.22 в 15:30

Мобилно приложение ще рекламира римски обекти във Видинско

В ново мобилно приложение на римските пътища и селища в дунавския регион ще бъдат включени четири археологически обекта във Видинско. Тематичният културен маршрут ще представи антична Бонония във Видин, Рациария край Арчар, Кастра Мартс в Кула и Латинското кале в Белоградчик. Това съобщи археологът от видинския музей Ваня Ставрева , която..

публикувано на 07.07.22 в 14:29

Първокласник от Козлодуй е бронзов медалист на Международно състезание по математика

Йордан Николаев Берсински  от Козлодуй е трети на финала на IX международен турнир "Математика без граници". Първокласникът от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" участва в индивидуалната надпревара, като премери сили с над 1000 участници от над 17 държави.   Математическият турнир се проведе преди дни в Несебър, а 8-годишният  Данчо  си осигури участие..

публикувано на 07.07.22 в 13:56

Нови специалности ще изучават в средното училище в Белоградчик

Две нови специалности предлага Средно училище "Христо Ботев" в Белоградчик за новата учебната година-  "Икономическа информатика"  и "Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия".  Специалността "Икономическа информатика" е с 5-годишен срок на обучение, дневна форма. Учениците ще придобият трета степен на професионална квалификация по..

публикувано на 07.07.22 в 11:00

В "Музикална зона" на 07 юли 2022 слушаме Скот Джоплин

Рагтаймът е танцовата музика на афро - американските общности в Сейнт Луис и Ню Орлиънс от края на ХІХ и началото на ХХ век, а също предшественик на джаза и фокстрота. Негов емблематичен представител е Скот Джоплин, наречен още "Кралят на рагтайма." Слушаме  популярни композиции на Скот Джоплин, изпълнени на пиано. Слушайте ни всеки..

публикувано на 07.07.22 в 09:00