Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Виден Табаков и д-р Ганчо Цанов - още двама от емблематичните ученици на видинската гимназия

Снимка: Радио ВИДИН

Продължава съвместната ни инициатива със Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин, в която ви представяме видни личности преподавали или учили в гимназията, във връзка със 140-тата годишнина от създаването му и ученици от гимназията подготвят и представят биографиите на знаменити ученици и учители на видинската гимназия. След серията бележити учители на гимназията продължаваме с нейни ученици, които са се превърнали в уважавани български учени. 

Този понеделник в рубриката "Памет нашенска" Калоян Чавдаров и Ради Асенов ще ни представят историкът д-р Ганчо Цанов и професорът по космическо инженерство Виден Табаков.

Д-р Ганчо Ценов завършва Видинската гимназия в средата на 80-те години на 19 век. Записва се в първия випуск на Висшето училище (дн. Софийския университет) със специалност история и го завършва, започва разказът си за него единайсетокласникът Ради Асенов:

"През 1896 г. той се завръща във Видин и кандидатства за учител в местната гимназия - нашето училище "Цар Симеон Велики". Приет е и става първият ни учител историк с висше образование. След няколко години напуска професия и заминава обратно за София. Назначен е на работа в Министерството на войната, отдел "Архиви". В края на 19-ти век е изпратен на специализация в Берлинския университет. В германската столица се запознава с бъдещата си съпругата. Почти веднага след запознанството им той се влюбва безумно в нея. Девойката решава да изпита любовта му. Тя и семейството ѝ се опасяват, че Ценов преследва единствено парите им. След известно време на ухажване, госпожицата се убеждава в искреността на намеренията му и отвръща на чувствата му. Те се женят по неправославен обред. Това показва готовността на българина да загърби част от патриархалните традиции в името на любовта. Ценов използва финансовите средства на семейството на съпругата си за своите проучвания. Утвърждава се като един от най-уважаваните историци на своето време. Получава специален достъп до архивите на Ватикана, какъвто само малцина имат. От 1907 г. до смъртта си се отдава на богата научна дейност. Написва 22 книги, от които 6 на немски език. Владее перфектно 5 говорими езика - български, руски, френски, немски и италиански и три мъртви - старогръцки, староеврейски и латински. Д-р Ценов се проявява и като патриот. Той желае да докаже древността на българите и, че ние имаме безспорно право върху земите, които населяваме. Създава тракийската хипотеза за произхода на българите. Тя се основава на тълкуване на Ценов на исторически извори от Ватикана и други европейски архивни хранилища. Хипотезата е отхвърлена от съвременната наука история като псевдонаучна и неистинна. Тя е показателна за родолюбието на създателя си, осмелил се да заяви, че българите сме най-старото балканско население".


За нашето училище е гордост, че такъв велик учен е възпитаник на нашето училище. Той е пример за нас - днешните ученици, завършва разказа си Ради Асенов.


Проф. Виден Табаков е един от най-успелите български учени, световно известен професор по космическо инженерство и инженерна механика, приятел на Нийл Армстронг, започва разказът си за него десетокласникът Калоян Чавдаров:

"Роден е 1919 г. в село Стакевци в семейство на заможен търговец. През 1938 завършва средното си образование във нашето училище с успех 4,74, равняващ се на много добър по тогавашната петобална система. В училището ни се пази неговото свидетелство за зрелост. След гимназията учи в Прага, после в Берлинската политехника с интерес към аерокосмическите изследвания и аеронавтика. Става доцент и сътрудничи на създателя първия в света самолет с турбореактивен двигател. Като асистент на "бащата" на американската ракетна техника Вернер фон Браун е участник в екипите, осигурили безопасността на полетите на ракетите "Сатурн 5" и космическите кораби "Аполо". Неговата особена заслуга е изнамирането на специален материал за нуждите на аеронавтиката, който да издържи на високата температура при изстрелване на космическата ракета. В процеса на работата си той се сближава изключително много с астронавта Нийл Армстронг, с когото стават близки приятели и колеги. Титлата "професор" получава в университета на Синсинати. Организира специално училище по космическо инженерство и дълги години е негов директор. През годините работи за военноморските сили на САЩ и за големи американски компании. Той е личност, твърдо убедена, че няма нищо невъзможно. Талант, скромност и постоянство го характеризират най-добре. Напълно е отдаден на своите ученици, за което свидетелстват многобройните му аспиранти. Като член на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и на Американската асоциация на машинните инженери изнася лекции по целия свят. През 2014 е обявен за почетен професор на НАСА. През лятото на 2006 г. Виден посещава училището, с желанието да го разгледа. Директор Станев се запознава с него и го развежда из училището. Професор Табаков остава много щастлив от посещението си на скъпото за него училище. Нашето училище е било домакин на среща с докторанти на проф. Табаков, на срещата присъства и неговата наследничка Awateff Hamed, която е възхитена от гостоприемството на директора, учителите и учениците, помогнали с организацията на събитието. Кабинетът ни по физика носи неговото име. До смъртта си през 2015 година проф. Табаков проявява завидна работоспособност и научна активност."


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16