Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много ми се иска да отразя Северозапада във фотографии, да погледнем по добрия начин на Северозапада

Лети - снимането ѝ носи удоволствие и по-добра връзка с хората

8
Снимка: радио Видин
Тя е млада дама, която се занимава се с изкуство във всякакъв вид,  рисува най-вече като график и фотографира.  Изразява себе си чрез образи и символи. Това е Виолета Апостолова или накратко Лети, която е главен герой в днешното издание на "Калейдоскоп". 


Родена е в Монтана, но излиза от рамките на този град и днес  живее в столицата, където се чувства уютно и на своето си място. Семейството ѝ оказва влияние върху нейния избора, защото родителите ѝ имат отношение към изкуството, в частност към музиката. Като ученичка не се занимава с рисуване, но пък участва в художествена самодейност по народни танци. От малка носи в себе си свободата, спонтаността и откритостта  към хората и към обкръжаващия я свят. Тази откритост към хората я подтиква да започне  да снима хора.
Лети придобива широта и уникалност на погледа като творец с помощта на пътуванията си и срещите с различни и необикновени  хора. Обиколила е част от  страните в Европа, на Балканите, стигнала е и до Южна Америка, през 2017 година посещава Мексико, където открива един нов свят, различен от европейския.


По необикновен начин и "случайно" става попадането ѝ във вечерен курс по фотография към Техническия университет. Когато  е на кафе с приятели, на масичката до кафето вижда рекламна листовка за курс по фотография, взима го, звънва да провери и така се записва.  

Първите ѝ желания са да работи с деца. Участва в различни работилници, където работата ѝ с малките творци ѝ харесва и я вдъхновява. И сега продължава да има желанието да стане учител и да показва на своите ученици, че светът е приветлив, когато ти си отворен към него и подхождащ честно към хората, които срещаш.

Завършва  "Графика" в Софийския университет, по-късно продължава с "Педагогика на изобразителното изкуство", а  с магистратурата ѝ е  "Семиотика на изобразителното изкуство". Днес работи като фотограф с фондация "Екатерина Каравелова".

ЛЕТИ КАТО ЧОВЕК

"Като цяло много внимавам със слагането на рамки, определянето на хората и на себе си, но аз бих се определила като човек, който търси добрата страна на другите и на себе си или поне по-добрата. В този смисъл и като човек и като фотограф, и като учител, какъвто ми се иска да бъда. Търсеща съм и това ми помага да откривам в новите неща нещо. Не обичам да се определям като завършеност, аз съм в процес и смятам, че човек е в процес винаги и това е най-хубавото. За да може да се радва на моментите, иначе ще се ограничи сам... Всичко, което ми се е случило в изкуството до голяма степен е по-скоро неочаквано и може би затова успявам да го преживея, защото не ми е било цел, а по-скоро нещото се появява. И изведнъж си давам сметка, че се е сбъднало някакво мое абстрактно желание... За мен в изкуството и живота пътят е важен, а не целта.  При мен нещата наистина се случват без да ги набелязвам, просто действам интуитивно..."


ФОТОГРАФИЯТА
"Най-много обичам да снимам хора. Когато влезеш в по-дълбока комуникация с един човек, разбираш, че там стои някакъв друг свят, други лица... И смятам, че всеки човек разкрива пред мен някаква своя лична част, и ми е приятно... Мога да снимам един човек цял ден. По-скоро намирам разнообразието в човека, а не да търся различните неща... Това е нещо, което се опитвам на себе си да покажа, че всеки има добра страна... По някакъв начин реших, че мога да откривам хубавите черти на хората ... Изкуството се появи при мен по-късно, и съвсем естествено, но не е било цел. Разглеждането на изкуството от повече страни, каквито учехме в специалността "Семиотика на изобразителното изкуство" много ми помогна във фотографията. "


ФОНДАЦИЯ "ЕКАТЕРИНА КАРАВЕЛОВА"
"Там има много женски проекти. "Тя в Пловдив" беше първото издание, стигна и до "Тя във Видин" . И от там по някакъв начин още повече имах възможността да развия тази ми способност и желание да снимам тази женска енергия, споделяне, събития, усмивки, настроения... Около тях работех по доста проекти... При мен първо снимам и след това самите снимки стават проект. Първата ми фотографска изложба беше на едно момиче... Тя е човекът, който първо ми каза: "Ти можеш, дай да направим изложба". И в Монтана ми е първата фотоизложба... След това снимах много чужденци като пътувах.."

В МОМЕНТА

"В един момент нещата започнаха - мен да ме търсят, като си признавам, че за мен все още е предизвикателство да правя такива големи проекти. Единият проект, който съм започнала е "Нашите майки". Това е една вечна тема... Много ми се иска да отразя Северозапада във фотографии, но това е още като план и бих искала да бъде подкрепен от местни хора,които да ми помогнат и да погледнем по добрия начин на Северозапада."

МЕКСИКО

"Всеки ден за мен беше толкова впечатляващ, като за едно дете - всичко ти е ново и различно... Много споделяха хората, бяха много топли и приятни... Цялата култура беше впечатляваща и гостоприемството на хората, навсякъде се чувстваш желан... Гостоприемството им е по-различно от българското, няма претенции и очаквания, по-скоро се усеща една лекота в общуването. В западния свят човек се престарава да се покаже, че е много добър домакитн, а гостоприемството е свързано с човека като душевност, не точно с това какво ще ти предложа, какво ще сложа. Там са лишени от тази суета. "


Повече може да чуете в интервюто с Лети.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00