Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли проблеми с организацията на похода Козлодуй - Околчица

Автор:
Снимка: архив

74-тия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", е пред провал и има сериозни проблеми с организацията - за това сигнализира в редакцията на Радио Видин обезпокоен наш слушател. Ето какво сподели Иван Иванов от село Чирен:


"В публичното пространство се носи новината, че Областна администрация Враца не може да организира похода Козлодуй - Околчица. Има проблеми с организационния процес на химически тоалетни, с изхранването на походниците, а трябва да се знае, че тук над 1000 деца само ще участват, отделно възрастни, в това мероприятие... Странно и сериозно е, че нашия областен управител на Област Враца е поискал помощ от Министерството на околната среда и водите за провеждането на този поход, което не знам - не мога да го обясня. Връх Милин камък е почистен от кметство Чирен и работници към кметството, но друго нищо не е пипано по организацията му".


От Радио Видин изпратихме официално запитване до Областна администрация Враца със следните два въпроса: 
1. Има ли проблеми с организацията на похода, и ако има - какви са те? Как ще бъдат решени?
2. Има ли подсигурени тоалетни; Фирма, която да осигури кетъринга; Фирма превозвач?

От Областната администрация на Враца ни отговориха писмено:

"Във връзка с отправеното от Ваша страна запитване относно организацията на 74-тия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", Ви информирам, че всички дейности свързани с похода са организационно обезпечени. Преди стартирането на туристическата проява областният управител, ще даде брифинг за медиите".

 
Свързахме се и с Българския туристически съюз, които са организатори на Похода, съвместно с Областна администрация Враца. "Поход ще има" каза за Радио Видин председателят на Българския туристически съюз Венцислав Венев:

"От Вас разбирам, че има някакви проблеми с похода Козлодуй - Околчица. От страна на Български туристически съюз като съорганизатор на проявата всичко е подготвено, очакваме участниците на 27-ми през целия ден да се съберат в района на "Ботев парк' в град Козлодуй, за да стартира поредното издание на похода Козлодуй - Околчица по стъпките на Ботевата чета... Всичко е подготвено от страна на Българския туристически съюз със съдействието на Областна управа Враца  и община Козлодуй и кметството на град Козлодуй".

Във връзка с това, че нямало подсигурени тоалетни и имало проблем с изхранването на походниците Венцислав Венев сподели:

"Това са много важни моменти - изхранването и, разбира се, хигиената на походниците, които вземат участие в мероприятието - направили сме всичко възможно това да се осъществи. Сега, не очаквайте да има големи банкети и някакви излишъци от храна, но това което е направено от страна на Държавата - Областна управа Враца е направено - има отпуснати средства, проведоха се съответните процедури по обществената поръчка за осигуряване на храната. Мисля, че няма проблеми, но все пак, за да не бъда категоричен - това е задължение на Областна управа Враца, а не на Български туристически съюз. От страна на съюза са осигурени всички необходими средства и хора, както и съдействие, за да се проведе нормално, както се е провеждал всяка година този поход".

Работим в синхрон с Областна администрация - Враца, каза още Венцислав Венев:

"Непрекъснато сме в синхрон, от Вас разбирам, че има проблем. Разбира се винаги има проблеми, които се решават в оперативен план. Чували сме се няколко пъти с тях във връзка с осигуряването на тоалетните. Мисля, че с тоалетните няма проблем, по-скоро с баните имаше някакъв проблем, но смятам, че той също ще бъде решен. В края на краищата това е поход, а не е хотел, не сме балетна зала, за да подсигуряваме условия като на хотелски начала. Похода започва на 27-ми с откриване и техническа конференция между 17:30 и 18:30 в Ботев парк пред паметника на Ботев и кораба Радецки... Старта на самия поход е на следващия ден в 7:00 часа. Походните колони тръгват от Ботев парк в посока град Козлодуй, в град Козлодуй около 8:30 ще се проведе културна програма - кратка - осигурена от кметството на град Козлодуй, след което се поема по стъпките на Ботевата чета в посока Околчица".

В Регламента за провеждане на Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", 2022 г., който е публикуван и достъпен на уебсайта на областна Администрация Враца, в раздел "IV. Организатори", точка три ясно е записано:

"Дейностите по организиране и провеждане на похода се финансират от Министерския съвет". 

В раздел шест на регламента "VI. Материално и ресурсно обезпечаване" е записано следното: 

"Чрез средства, предоставени от Министерския съвет за провеждане на 74-тия Национален туристически поход Областна администрация - Враца осигурява: почистване и обезпаразитяване на маршрута и биваците; полеви мивки, мобилни тоалетни кабини и душ контейнери; екипи на ЦСМП - Враца, ОД на МВР - Враца, РД ПБЗН - Враца; културно-художествена програма; транспорт за бивачните съоръжения на ученическите групи; автобусен транспорт за ученическите групи: от гр. Враца до гр. Козлодуй на 27.05.2022 г. и от връх Околчица до гр. Враца на 02.06.2022 г.; храна и питейна вода за учениците и техните ръководители, участници в похода (три пъти дневно), съгласно утвърдено меню, отговарящо на изискванията на националното законодателство за здравословно хранене на ученици. 
3. По време на похода Областна администрация - Враца не осигурява: разходите за храна и транспорт на бивачни съоръжения, автобусен транспорт на групи и/или индивидуални туристи от туристически дружества, предприятия, фирми, участващи в похода".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00