Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Белоградчик отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий

6
Снимка: Иванка Петрова

С празнично шествие от художествена галерия "Вълчо Вълчев“, започна отбелязването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Белоградчик. Начело с духовата музика към Народно читалище "Развитие 1893“ и мажоретния състав при Детския комплекс, шествието премина по централната улица на града и завърши на площад "Възраждане“. В него участваха деца от детска градина "Иглика“, началното и средното училища, граждани, просветни и дейци на културата.

Празничната програма започна с изпълнения на Духовия оркестър и Мажоретния състав. Приветствие по повод празника  произнесе кметът Борис Николов:

"Няма друг народ в света, който да празнува своята писменост. На този ден преди всички ние изказваме нашата признателност и благодарност на създателите на тази велика азбука Кирил и Методий. На тази азбука, на това слово, ползвано все още от стотици милиони... На този ден ние с признателност се отнасяме и към нашите творци, към нашите педагогически кадри, към нашите културни дейци, към нашите състави самодейни, които въпреки тежкото време и за образование, и за култура, успяват да съществуват, да ни радват и да продължават традициите, които от векове са в нашето общество“.

Празничната програма продължи с изпълнения на децата от група "Калинки” на Детска градина "Иглика”, ученици от Клуб "Млади възрожденци” към Средно училище "Христо Ботев”, децата и учениците от Клуб "Аеробика”, "Школа по народни танци” и Вокална група "Звънчета” към Детския комплекс.Галерия

Вижте още

Снимката на 5 юли 2022 година

В Държавен вестник е обнародвано решението на Народното събрание ставката на ДДС на хляба и брашното вече да е 0%. Видинчани са скептични, че тази стъпка ще намали цената му, показва анкета на радио Видин. От днес започна приемът на заявления за участие в Първи етап на класиране в училищата с прием и ще продължи до 7 юли 2022 г.  31 са..

публикувано на 05.07.22 в 18:10

С празнична програма отбелязаха Атанасовден в Остров

Днес във врачанското село Остров за 40-ти път се проведе традиционният празник Атанасовден. Началото на традицията е поставена през 1981 година, когато е открито и читалището в селото. Идеята на празника е да се предават традициите през поколенията, каза за радио Видин кметът на Остров, Ирена Станкулова: "Това е една от традициите в село Остров, която..

публикувано на 05.07.22 в 16:56

Спират камионите над 12 т по пътя Добри дол - Монтана

Ограничава се движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по третокласния път Добри дол – Дъбова махала – Монтана в областите Видин и Монтана от обяд на 7 юли /четвъртък/ . Това съобщават от АПИ. Целта е повишаване на пътната безопасност в населените места, през които преминава трасето, както и по път II-11 Дунавци – Цар Симеоново –..

публикувано на 05.07.22 в 16:34

Два танцови състава представиха община Видин на фестивала "Хоро край Поморийския бряг"

Танцовите състави на две видински села откриха 13-тия Фестивал "Хоро край Поморийския бряг". В него участваха 42 клуба за танци от цялата страна, начело с ТС "Искра" от Майор Узуново и ТС "Здравец"  от Капитановци. Те представиха автентични хора от региона. Участието във фестивала стана съвсем спонтанно, разказа за Радио Видин уредникът към читалището в..

публикувано на 05.07.22 в 15:44

Кулското читалище отбелязва юбилея си с концерт

С юбилеен концерт народно читалище "Просвета-1882" град Кула ще отбележи 140-тата си годишнина. В него ще участват 9 читалищни състава, каза председателят на читалището  Маргарита Йончева : "По повод юбилея, тази вечер организираме тържествен концерт, в който ще участват всички 9 състава на читалището. Надяваме се да се представим добре, тъй..

публикувано на 05.07.22 в 14:03

Басейнът в Ново село отново приема посетители

Басейнът във видинското Ново село е отворен отново, след като няколко години бе затворен заради трудното му поддържане от Общинската администрация. С Решение на Общинския съвет басейнът и пространството около него са отдадени под наем за летния сезон и така съоръжението ще може да бъде използвано. С откриването му са осигурени три нови работни места,..

публикувано на 05.07.22 в 11:57

Бой между шофьори в Козлодуй завърши в болница

Шофьор на автобус е нападнат и бит в Козлодуй, съобщават от полицията във Враца. Сигналът за инцидента е подаден на 4 юли, от съпругата на бития шофьор, която заявила, че около13:30 ч. непознат мъж е проследил с личния си автомобил управлявания от съпруга ѝ автобус от градския транспорт.  Между водача на  автомобила (на 55 г.) и автобусния шофьор (на 48..

публикувано на 05.07.22 в 11:34