Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Намалява безработицата в общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада

Снимка: Наско Цанов

С 122-ма намаляват безработните спрямо същото тримесечие на миналата година, отчитат в Дирекция "Бюро по труд"- Кула за общините Кула, Макреш, Бойница и Грамада. През първото тримесечие на 2022 г. (януари-март) средномесечният брой на регистрираните безработни лица в Дирекция "Бюро по труда” - Кула (общини Кула, Макреш, Бойница и Грамада) е 588. Равнището на безработица в ДБТ Кула за същия период е 20,7%. Спрямо същото тримесечие на 2021 г. се наблюдава намаляване на равнището на безработица с 4,3%. Разпределение на безработните и равнище на безработица по общини е: за община Кула- 324 безработни лица- 18,7%, община Макреш- 110 безработни лица- 34,7%, община Грамада- 119 безработни лица- 23,5%, община Бойница- 35 безработни лица-12,2%.

През първите три месеца януари, февруари и март  са започнали работа общо 86 безработни лица- 47 лица в Община Кула , 44 лица в реалната икономика, 1 лице по програми за заетост по Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) и 2 по схеми от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР). 18 лица са започнали работа в реалната икономика в община Грамада. В община Макреш работа са започнали 10 лица, от тях 9 лица в реалната икономика и 1 лице по схема ОПРЧР, а в община Бойница са назначени 11 лица реалния сектор. 48,8% са постъпили жени, 18,6% са младежи до 29 години, продължително безработни лица са 31,4%, а с намалена работоспособност са 2,3%. Заявените работни места в реалния сектор през тримесечието са 78. Заявени са работни места в сферата на търговията, ресторантьорството, охранителна дейност и производството на каучукови изделия.           

В края на месец април 2022 година общият брой на регистрираните безработни лица в Дирекция "Бюро по труда” Кула (общини Кула, Макреш, Бойница и Грамада) е 582. Спрямо предходния месец се наблюдава увеличение на броя регистрирани безработни лица със 7.  Равнището на безработица в ДБТ Кула в края на месец април 2022 година е 20,5%. Спрямо предходния месец се наблюдава увеличаване на равнището на безработица с 0,2%. 

Разпределение на безработните и равнище на безработица по общини е за община Кула- 318 безработни лица- 18,4%;, община Макреш- 107 безработни лица- 33,6%, община Грамада- 119 безработни лица- 23,6% и община Бойница- 38 безработни лица- 13,3%. През месец април са започнали работа общо 30 безработни лица, по антикризисната мярка "60/40", са одобрени двама работодатели за получаване на финансова подкрепа от държавата за запазване на заетостта на работилите лица. Общо са изплатени суми за 65 лица за месеците януари и февруари. За месец март няма одобрени работодатели, както и за месец април също.

Друга антикризисна мярка, е проект "Заетост за теб” по ОПРЧР, която стартира през месец Юли 2020 г. Възползвали са се 17 работодатели до момента и са осигурили работа на 26 безработни лица. По схема "Младежка заетост” през първото тримесечие продължават обучението си по време на работа 5 лица. Същото важи и за месец Април. Предстои одобряването на регионална програма за област Видин и съответното включване на безработни лица в нея, съобщи Галя Недкова, директор на Дирекция "Бюро по труда"- Кула.

Вижте още

Снимката на 5 юли 2022 година

В Държавен вестник е обнародвано решението на Народното събрание ставката на ДДС на хляба и брашното вече да е 0%. Видинчани са скептични, че тази стъпка ще намали цената му, показва анкета на радио Видин. От днес започна приемът на заявления за участие в Първи етап на класиране в училищата с прием и ще продължи до 7 юли 2022 г.  31 са..

публикувано на 05.07.22 в 18:10

С празнична програма отбелязаха Атанасовден в Остров

Днес във врачанското село Остров за 40-ти път се проведе традиционният празник Атанасовден. Началото на традицията е поставена през 1981 година, когато е открито и читалището в селото. Идеята на празника е да се предават традициите през поколенията, каза за радио Видин кметът на Остров, Ирена Станкулова: "Това е една от традициите в село Остров, която..

публикувано на 05.07.22 в 16:56

Спират камионите над 12 т по пътя Добри дол - Монтана

Ограничава се движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по третокласния път Добри дол – Дъбова махала – Монтана в областите Видин и Монтана от обяд на 7 юли /четвъртък/ . Това съобщават от АПИ. Целта е повишаване на пътната безопасност в населените места, през които преминава трасето, както и по път II-11 Дунавци – Цар Симеоново –..

публикувано на 05.07.22 в 16:34

Два танцови състава представиха община Видин на фестивала "Хоро край Поморийския бряг"

Танцовите състави на две видински села откриха 13-тия Фестивал "Хоро край Поморийския бряг". В него участваха 42 клуба за танци от цялата страна, начело с ТС "Искра" от Майор Узуново и ТС "Здравец"  от Капитановци. Те представиха автентични хора от региона. Участието във фестивала стана съвсем спонтанно, разказа за Радио Видин уредникът към читалището в..

публикувано на 05.07.22 в 15:44

Кулското читалище отбелязва юбилея си с концерт

С юбилеен концерт народно читалище "Просвета-1882" град Кула ще отбележи 140-тата си годишнина. В него ще участват 9 читалищни състава, каза председателят на читалището  Маргарита Йончева : "По повод юбилея, тази вечер организираме тържествен концерт, в който ще участват всички 9 състава на читалището. Надяваме се да се представим добре, тъй..

публикувано на 05.07.22 в 14:03

Басейнът в Ново село отново приема посетители

Басейнът във видинското Ново село е отворен отново, след като няколко години бе затворен заради трудното му поддържане от Общинската администрация. С Решение на Общинския съвет басейнът и пространството около него са отдадени под наем за летния сезон и така съоръжението ще може да бъде използвано. С откриването му са осигурени три нови работни места,..

публикувано на 05.07.22 в 11:57

Бой между шофьори в Козлодуй завърши в болница

Шофьор на автобус е нападнат и бит в Козлодуй, съобщават от полицията във Враца. Сигналът за инцидента е подаден на 4 юли, от съпругата на бития шофьор, която заявила, че около13:30 ч. непознат мъж е проследил с личния си автомобил управлявания от съпруга ѝ автобус от градския транспорт.  Между водача на  автомобила (на 55 г.) и автобусния шофьор (на 48..

публикувано на 05.07.22 в 11:34