Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Честваме най-героичния епизод от историята на Белоградчик

Снимка: Иванка Петрова

С панихида в храма "Свети Великомъченик Георги Победоносец" ще започне честването на най-паметната дата за Белоградчик - въстанието от 1850 лето. Панихидата в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през лето 1850-то, дръзнали да поведат поробеното население от Белоградчишко, Видинско, Ломско и Кулско, ще бъде отслужена в 19,30 часа. След службата, в знак на признателност към подвига и саможертвата,  на гробовете на инициаторите на въстанието ще бъдат поднесени венци и цветя.  

В 20:00 часа от храма ще тръгне литийно шествие към Белоградчишката крепост, зад чиито стени са били обезглавени ръководителите на въстанието, до паметника на загиналите въстаници при Белоградчишката крепост. В него участие взимат жители, гости и ученици от СУ "Христо Ботев". По традиция шествието спира пред паметника на Въстаника в двора на историческия музей, където също се полагат венец. 

След това шествието продължава към паметника на обезглавените ръководители на въстанието Вълчо Бочев, Дядо Божин, Лило Панов, Недялко Влаха, Петко Казанджи, Цоло Тодоров. Там тържеството продължава с митинг - заря и полагане на венци и цветя от обществени организации, институции, учреждения и признателни граждани и гости. 

Тази година честването се провежда под патронажа на Росица Кирова - зам. председател на 47-то Народно събрание на Република България. Областният управител на Област Видин Любен Иванов също ще участва в организираното от община Белоградчик поклонение пред гробовете на инициаторите на въстанието и литийно шествие до паметника на загиналите въстаници при Белоградчишката крепост. Преди това, в 18 часа, Любен Иванов ще поднови надписа върху паметната плоча пред къщата на един от водачите на въстанието - Цоло Тодоров, в село Гара Орешец, Община Димово.

През пролетта на 1850 г. в Раковишкия манастир се провеждат събрания на българите от Северозападна България. На тях се решава кога и как да избухне въстание. Съгласно изработения план, въстанието трябвало да избухне на 01 юни - Спасовден. Най-напред е трябвало да бъдат превзети Лом и Белоградчик, а по - късно с общи усилия да бъде превзета и Видинската крепост.  
Определени са и ръководителите на въстанието в трите области, целите и агитаторите. Главният агитатор е Първул Станков от с. Стакевци. Инициатори на въстанието са белоградчишките нотабили - Цоло Тодоров, Лило Панов, дядо Божин, Недялко Влаха. Те са разкрити и арестувани няколко дни преди определената дате. 
Това послужило за знак за начало на въстaнието в Белоградчишко. 
Към 29.05. цялата белоградчишка нахия била обхваната от пламъка на бунта. Въстаниците се опитват да превземат Белоградчишката крепост, но това не е по силите им. 04 - 05 юни е единствената спечелена битка от въстаниците - при с. Калугер /Гранитово/. 

На 09.юни турците влизат в Белоградчик и убиват и грабят наред. С това завършва първият етап от въстанието.

Вижте още

Горя бившето училище в белоградчишкото село Граничак

Пожар в сградата на бившето училище в село Граничак са гасили вчера белоградчишките огнеборци. Сигнал е подаден  в 16:31 часа, уточниха от Областната дирекция на МВР Видин.  Екип на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" Белоградчик е потушил огъня, възникнал в една от стаите на сградата. Установено е, че причината е..

публикувано на 30.06.22 в 09:59

Белоградчик отбеляза своя празник

Празника на град Белоградчик - Петровден, започна със Света литургия в храма "Свети Великомъченик Георги Победоносец" от 09:00 часа.  От 11:00 часа в художествената галерия "Вълчо Вълчев" беше открита изложба под наслов "Белоградчик - скалната столица на България". Тя е финалът на обявения месец преди това конкурс за детска рисунка. Организатори на..

публикувано на 30.06.22 в 08:34

"Калето" в Мездра празнува годишнина

Археологически комплекс "Калето" в Мездра става на девет години. Отбелязването на годишнината ще бъде в събота, 2 юли. От 10:30 часа ще стартира празник на изкуствата с представители на Център за подкрепа на личностното развитие и Живописно-поетичен спектакъл „Благодатните творчески енергии на думите и цветовете” на „Клуб по публична реч”, с..

публикувано на 30.06.22 в 07:45

Модернизират жп линията Медковец-Срацимир

Модернизацията на жп линията Видин-София в участъка Медковец-Срацимир е сред трите проекта, които са одобрени за финансиране от Механизма за свързване на Европа 2021-2027 в сектор "Транспорт". Проектът за жп линията Видин-София предвижда изграждане и модернизация на 45 км единична, електрифицирана линия и контактна мрежа. По новия участък..

публикувано на 30.06.22 в 07:36

Унищожени са още три контейнера за смет във Видин

Три контейнера за смет, умишлено подпалени, са унищожени напълно, съобщиха от Община Видин. Съдовете се намират в самия център на Видин, в началото на ул. „Княз Дондуков“. Те са част от новите 1000 контейнера от 1100 л, които Общината постави на територията на града в началото на месец април тази година. Ще се предприемат..

публикувано на 30.06.22 в 07:30

50% ръст на заболеваемостта от COVID-19 в страната

532 са новите случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие. Това са над 12% от направените тестове. В болница са 341 пациенти, от които 30 са в интензивно отделение. 2-ма души са починали заради усложнения, свързани с инфекцията. Новите случаи в Северозападна България са 27. 17 в област Враца, 7 във Видин и 3 в Монтана. В България вече..

публикувано на 30.06.22 в 07:27
Светлинно шоу край крепостта Баба Вида

Светлинно шоу и нестинарски танци край крепостта Баба Вида (видео + снимки)

Светлинно шоу и концерт с  нестинар ски танци се състояха снощи край крепостта "Баба Вида" във Видин. Проявите са част от програмата за Международния ден на река Дунав, който се отбелязва на 29 юни.  Вечерта започна с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и Градския духов оркестър.  След това нестинари изпълниха своите танци в..

публикувано на 30.06.22 в 01:05