Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме най-героичния епизод от историята на Белоградчик

Снимка: Иванка Петрова

С панихида в храма "Свети Великомъченик Георги Победоносец" ще започне честването на най-паметната дата за Белоградчик - въстанието от 1850 лето. Панихидата в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през лето 1850-то, дръзнали да поведат поробеното население от Белоградчишко, Видинско, Ломско и Кулско, ще бъде отслужена в 19,30 часа. След службата, в знак на признателност към подвига и саможертвата,  на гробовете на инициаторите на въстанието ще бъдат поднесени венци и цветя.  

В 20:00 часа от храма ще тръгне литийно шествие към Белоградчишката крепост, зад чиито стени са били обезглавени ръководителите на въстанието, до паметника на загиналите въстаници при Белоградчишката крепост. В него участие взимат жители, гости и ученици от СУ "Христо Ботев". По традиция шествието спира пред паметника на Въстаника в двора на историческия музей, където също се полагат венец. 

След това шествието продължава към паметника на обезглавените ръководители на въстанието Вълчо Бочев, Дядо Божин, Лило Панов, Недялко Влаха, Петко Казанджи, Цоло Тодоров. Там тържеството продължава с митинг - заря и полагане на венци и цветя от обществени организации, институции, учреждения и признателни граждани и гости. 

Тази година честването се провежда под патронажа на Росица Кирова - зам. председател на 47-то Народно събрание на Република България. Областният управител на Област Видин Любен Иванов също ще участва в организираното от община Белоградчик поклонение пред гробовете на инициаторите на въстанието и литийно шествие до паметника на загиналите въстаници при Белоградчишката крепост. Преди това, в 18 часа, Любен Иванов ще поднови надписа върху паметната плоча пред къщата на един от водачите на въстанието - Цоло Тодоров, в село Гара Орешец, Община Димово.

През пролетта на 1850 г. в Раковишкия манастир се провеждат събрания на българите от Северозападна България. На тях се решава кога и как да избухне въстание. Съгласно изработения план, въстанието трябвало да избухне на 01 юни - Спасовден. Най-напред е трябвало да бъдат превзети Лом и Белоградчик, а по - късно с общи усилия да бъде превзета и Видинската крепост.  
Определени са и ръководителите на въстанието в трите области, целите и агитаторите. Главният агитатор е Първул Станков от с. Стакевци. Инициатори на въстанието са белоградчишките нотабили - Цоло Тодоров, Лило Панов, дядо Божин, Недялко Влаха. Те са разкрити и арестувани няколко дни преди определената дате. 
Това послужило за знак за начало на въстaнието в Белоградчишко. 
Към 29.05. цялата белоградчишка нахия била обхваната от пламъка на бунта. Въстаниците се опитват да превземат Белоградчишката крепост, но това не е по силите им. 04 - 05 юни е единствената спечелена битка от въстаниците - при с. Калугер /Гранитово/. 

На 09.юни турците влизат в Белоградчик и убиват и грабят наред. С това завършва първият етап от въстанието.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39