Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Природен парк "Врачански Балкан" с участие в Европейски конгрес на горските педагози

2
Снимка: Личен архив

Горски педагози от Дирекциите на Природен парк "Врачански Балкан", "Витоша" и от Държавно ловно стопанство "Воден-Ири Хисар" участваха в XVI Европейски конгрес на горските педагози в гр. Цюрих, Швейцария. В нея взеха участие над 140 експерти от Европа, които бяха обединени от темата на конгреса: "Как да учим сред и с природата по време на климатичните промени - Европейски перспективи и решения”. В рамките на 4 дни, от 10-ти до 13-ти май 2022 участниците споделиха съществуващи концепции и разработиха нови, иновативни образователни програми в подкрепа на ефективно справяне с климатичната криза в света.

За първи път от провеждането на конгреса български участници проведоха работен семинар. Инж. Ани Петракиева (ДПП "Витоша") и Оля Генова (ДПП "Врачански Балкан") представиха обучителна програма на тема "В кухнята на климата- или как човекът от наблюдател, стана режисьор на климатичните промени". В нея взеха участие 21 експерти, които наблюдаваха образователни методи и игри, които се прилагат в природните паркове в България. С помощта на кухненски пробори участниците научиха за причините за измененията в климата, ролята на човека в този процес и възможностите за превeнция. През втората част на работното ателие беше представанa динамична игра, която онагледява на човешкото влияние върху количеството на парникови газове в атмосферата, както и стимулира участниците за намиране на подходи за тяхното намаляване. В края na семинара всеки присъстващ трябваше на изработи свой "климатичен сандвич" с най- важните според него действия за справянето с климатичната криза.

Организаторите на конгреса - SILVIVA бяха планирали инициативата като климатично неутрална. Всички участници бяха стимулирани да пътуват с екологичен транспорт, да консумират вегетарианска храна, да не се принтирират излишни материали, като по- този начин цялото събитие да остави възможно най-нисък въглероден отпечатък на планетата.


По публикацията работи: Пламен Коцев

Галерия

Вижте още

Снимката на 5 юли 2022 година

В Държавен вестник е обнародвано решението на Народното събрание ставката на ДДС на хляба и брашното вече да е 0%. Видинчани са скептични, че тази стъпка ще намали цената му, показва анкета на радио Видин. От днес започна приемът на заявления за участие в Първи етап на класиране в училищата с прием и ще продължи до 7 юли 2022 г.  31 са..

публикувано на 05.07.22 в 18:10

С празнична програма отбелязаха Атанасовден в Остров

Днес във врачанското село Остров за 40-ти път се проведе традиционният празник Атанасовден. Началото на традицията е поставена през 1981 година, когато е открито и читалището в селото. Идеята на празника е да се предават традициите през поколенията, каза за радио Видин кметът на Остров, Ирена Станкулова: "Това е една от традициите в село Остров, която..

публикувано на 05.07.22 в 16:56

Спират камионите над 12 т по пътя Добри дол - Монтана

Ограничава се движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по третокласния път Добри дол – Дъбова махала – Монтана в областите Видин и Монтана от обяд на 7 юли /четвъртък/ . Това съобщават от АПИ. Целта е повишаване на пътната безопасност в населените места, през които преминава трасето, както и по път II-11 Дунавци – Цар Симеоново –..

публикувано на 05.07.22 в 16:34

Два танцови състава представиха община Видин на фестивала "Хоро край Поморийския бряг"

Танцовите състави на две видински села откриха 13-тия Фестивал "Хоро край Поморийския бряг". В него участваха 42 клуба за танци от цялата страна, начело с ТС "Искра" от Майор Узуново и ТС "Здравец"  от Капитановци. Те представиха автентични хора от региона. Участието във фестивала стана съвсем спонтанно, разказа за Радио Видин уредникът към читалището в..

публикувано на 05.07.22 в 15:44

Кулското читалище отбелязва юбилея си с концерт

С юбилеен концерт народно читалище "Просвета-1882" град Кула ще отбележи 140-тата си годишнина. В него ще участват 9 читалищни състава, каза председателят на читалището  Маргарита Йончева : "По повод юбилея, тази вечер организираме тържествен концерт, в който ще участват всички 9 състава на читалището. Надяваме се да се представим добре, тъй..

публикувано на 05.07.22 в 14:03

Басейнът в Ново село отново приема посетители

Басейнът във видинското Ново село е отворен отново, след като няколко години бе затворен заради трудното му поддържане от Общинската администрация. С Решение на Общинския съвет басейнът и пространството около него са отдадени под наем за летния сезон и така съоръжението ще може да бъде използвано. С откриването му са осигурени три нови работни места,..

публикувано на 05.07.22 в 11:57

Бой между шофьори в Козлодуй завърши в болница

Шофьор на автобус е нападнат и бит в Козлодуй, съобщават от полицията във Враца. Сигналът за инцидента е подаден на 4 юли, от съпругата на бития шофьор, която заявила, че около13:30 ч. непознат мъж е проследил с личния си автомобил управлявания от съпруга ѝ автобус от градския транспорт.  Между водача на  автомобила (на 55 г.) и автобусния шофьор (на 48..

публикувано на 05.07.22 в 11:34