Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановяват школата за театър в Мездра

Снимка: Радио Видин

Възстановяват трупата за Експериментален театър и художествено слово в Мездра. Школата към НЧ "Просвета 1925 Мездра" е прекъснала дейност по време на пандемията и е била разформирана. В момента се набират момчета и момичета, които да сформират нова трупа, обясни за Радио ВИДИН Моника Петкова от читалището.


"Искаме да възстановим школата за театър, която преди 2 години имаше в читалището ни. Тя е подходяща за ученици и такива, които са завършили училище, младежи. Правим го, за да привлечем повече млади хора и да покажем, че читалището е едно интересно място. Целта ни е да развием актьорските умения на децата, както и умението да предават художественото слово по начин, който да въздейства на хората. Искаме да го възстановим и да можем да участваме в празници, в представление и т.н. Репетициите ще бъдат в читалището, в репетиционните, които са на втория етаж... Като за начало ще рецитират текстове или сценарии, след това вече, когато са по-добре, ще преминат и към постановки, които са по-сложни. Но като начало ще е с нещо по-простичко, за да могат да се отпуснат и да покажат какво могат децата".


Школата е добро място за бъдещо развитие на младите актьори. Дете от предишната трупа е прието и учи в Националната академия за театрално и филмово изкуство, каза ръководителят на трупата Юли Пухалски, който над 40 години се занимава с театър.


"В читалището започнах някъде 2010 година с едни чудесни деца. Направихме доста добри и интелигентни, бих казал, неща. Трупата прекъсна работа, когато се появи ковида. Имаме много добри постижения в тази област. С едно от момчетата в предишната трупа, което печели два пъти наградата на Ботевия конкурс във Враца... Едно от децата, които беше в предишната трупа, във НАТФИЗ го приеха, сега вече е трета година. Наскоро имаше първа премиера, запали се точно тук, в нашата трупа, и сега очакваме да стане голямата актриса. Изискванията към децата са - да са любопитни, да четат преди всичко. Питам ги какво четете, какво гледате, какво знаете, какво учите и тогава вече започваме работа да си ги запозная с автор, с текст и т.н. Никак не е лесно да ги убедиш едни дечица да харесат това нещо и да започнат да работят. Интересува ме преди всичко гимназиалния етап, 8-12 клас".


Желаещите да участват могат да посетят читалището в Мездра или да се обадят на телефон 0877 98 32 86. След сформиране на групата репетициите ще се провеждат в удобно време за децата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28