Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ивета Михайлова с юбилейна изложба във Враца

3
Снимка: Личен архив

Юбилейна изложба под надслов "Кръстосай дух с огнен меч- геометрия на новото време“ откри художничката Ивета Михайлова във Враца. Авторката беше представена от Христо Божков- уредник в Художествената галерия.  Експозицията включва 4 маслени платна, 8 глифа и 30 графични творби, създадени в периода 2018-2022 г. Като смислов елемент е представен огънят на българите. Жаравата в която са газели, с вяра в бъдещето, като символ на българският дух, преминавайки през вековете в по-висша форма на самосъзнание и желанието им да предадат на идните поколения любовта към изкуството, културата и единството на българската нация. От друга страна е поставен препинателен знак за навлизането ни в епохата на "Новото време“, което подложи всички нас в условията на дехуманизацията, стреса и една различна реалност. Авторката е използва елементарните форми, като графичен изказ на новото време.


През 2021 г. Ивета Михайлова е един от стоте избрани автори представени в каталога "Цветът като акцент“ на Брюксел арт вюе с графиките "Формите и техните конфигурации“ 2021. Ивета Михайлова е родена във Враца през 1971 година, магистър "Икономика и управление на социалните дейности и специалност "Мениджмънт на културата“ ,ЮЗУ Неофит Рилски Благоевград, притежава квалификации в областта на изкуството и графичния дизайн. Организатор е на 46 обществени творчески изяви със студентите от специалност "Трудотерапия“,  на 13 художествени изложби посветени на хората с увреждания, многобройни арт-ателиета в цялата страна. Автор е на различни публикации и дидактически разработки за иновативно преподаване и образователни програми и др. Участник е в редица социални и културни проекти. Новите й творчески планове са насочени към Кабинет "Модерно изкуство и арттерапия“. За 2022 г. е отличена с наградата "Топ 30“ за Пролет 2022 г. на Брюксел арт вюе за артфотография и дигитални творби.


По публикацията работи: Пламен Коцев

Галерия

Вижте още

Проучването на Рациария да продължи, настоява кметът на Димово

Финансиране за продължаване на археологическите разкопки в античния град Рациария засега няма . Това каза кметът на Община Димово Светослав Славчев и апелира Министерството на културата да отпусне средства за завършване проучването на обекта:  "За момента проучването на Рациария е замразено. Миналата година се откриха доста неща, доста интересни..

публикувано на 03.07.22 в 16:52

Вписаха в кулинарна карта ястия от кулското село Старопатица

Кулското село Старопатица е включено в първата " Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия". Това каза  секретарят на местното читалище "Пробуда" Корнелия Велкова и добави, че съвместно с д-р Маргарита Котева от Института за български език е заснет филм за традиционната кухня на селото: "На самия филм бе заснета направата на..

публикувано на 03.07.22 в 15:54

Неделно хоро ще се извие във Видин

Неделно хоро организират отново от фолклорен клуб "Веселяци" във Видин. Инициативата няма състезателен характер, добре дошъл е всеки, която желае да чуе любимо хоро и да го изиграе, обясни Илиян Захариев от организаторите: "Винаги ще окажем съдействие да започне някое хоро, за де се включат всички желаещи. Все повече хора идват на площада -..

публикувано на 03.07.22 в 15:35

Балетна академия отваря врати във Видин

Лятна балетна академия ще се проведе за пета поредна година във Видин. Организаторите - Народно читалище "Цвят" и балетният педагог Катя Ангелова, канят всички деца, които имат интерес към танцовото изкуство, да се включат в заниманията. Целта на академията е да разкрие на младите таланти красотата на класическото балетно изкуство и да запали у тях..

публикувано на 03.07.22 в 14:30

Стартира приемът на седмокласници в гимназиите

От 5 до 7 юли ще се проведе първият от трите етапа от приема на ученици след завършен 7 клас. В него могат да участват 960 седмокласници, които са се явили на национално външно оценяване по български език и литература и по математика в област Монтана, каза Даниела Маринова, председател на комисията по приема в Регионално управление на..

публикувано на 03.07.22 в 13:10

Двама са кандидатите за главен секретар на Областна администрация Враца

Севдалина Джамбазка и Марио Милов са кандидатите за главен секретар на Областна администрация Враца.  Комисия, назначена със заповед на областния управител Стефан Красимиров, ще реши кой от двамата да поеме поста.  Вторият етап от надпреварата е около 20 юли. 7 експерти са в комисията по провеждане на конкурса. В нея има представители на..

публикувано на 03.07.22 в 12:05

Над 300 участници събра фестивал в Ново село

Първото издание на фолклорния фестивал „Равнината на лозите и Дунава пее и танцува“ събра в Ново село самодейни състави от 17 културни институции – читалища и танцови клубове от Видинска област.  Близо 330 участници – танцьори и певци преминаха на сцената. Около 60 доброволци помагаха при подготовката и организацията. Рибен курбан приготвиха..

публикувано на 03.07.22 в 09:45