Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 1300 походници тръгват по стъпките на Ботев

Снимка: Жоро Александров

Над 1300 души ще се включат в 74-ия Национален туристически поход "По пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", съобщи областният управител на Враца Стефан Красимиров. По думите му 1200 от тях са ученици, разпределени в 38 групи, както и техните ръководители. За всички участници в похода е осигурено изхранване, като всеки ден те ще получават закуска, обед и вечеря. Подсигурена е и вода. Стефан Красимиров допълни, че тази година, за първи път от доста години насам, организаторът от областната администрация във Враца е провел открита процедура чрез обществена поръчка. За период от 5 години- от 2015 до 2019 г. пък само една фирма от Монтана, е почиствала Ботевия път. Заради липсата на ясни правила за възлагането на тази дейност и разплащането й с пари от държавния бюджет, ще бъдат сезирани компетентните власти, обеща още областният управител на Враца. Трасето, което ще извървят походниците, в момента се почиства и дезинфекцира, а за участниците е осигурено всичко необходимо- от тоалетни и мивки, до медицинско обслужване и полицейска охрана. На финал, той не пропусна да благодари на всички кметове на населени места в областта за оказаното съдействие около организацията на събитието. Патрон на тазгодишното издание на националния поход ще бъде премиерът Кирил Петков, а в организацията и осъществяването му са вложени близо 200 хил. лева.


Вижте още

Ограничава се движението на места в областите Видин и Монтана

От днес се ограничава движението на тежкотоварни камиони над 12 тона по третокласния път Добри дол- Дъбова махала- Монтана в областите Видин и Монтана. Целта е повишаване на пътната безопасност в населените места, през които преминава трасето, както и по пътя Дунавци- Цар Симеоново- Ботево- Арчар. Забраната няма да важи за преминаването на автобуси...

публикувано на 07.07.22 в 07:52

32 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

19 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Видин новорегистрираните са 7, а 6 са в област Монтана. 643 са общо новите случаи за страната, при направени 3997 теста. 2-ма пациенти са починали от COVID-19 през изминалото денонощие. Поставени са 2269..

публикувано на 07.07.22 в 07:33
Мястото, на което се е намирала минералната баня в Сланотрън

Снимката на 6 юли 2022 година

Проектите за разработване на минералните извори във Видин и Сланотрън се разглеждат и чакат одобрение от Министерството на околната среда и водите. Проектирането на водовземни съоръжения за минерални води от находищата във Видин, Сланотрън и Градец е изготвено от специализирана фирма, която спечели обществената поръчка обявено от Община Видин...

публикувано на 06.07.22 в 18:05

Математическата гимназия във Видин с нов директор

Ивайло Милушев е назначен временно на длъжността директор на видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" .  Титулярният директор на учебното заведение Румяна Петрова се пенсионира . Тя ръководеше математическата гимназия от 2011 година досега.  Ивайло Милушев е педагогически съветник в училището и ще го управлява до..

публикувано на 06.07.22 в 16:48

Такса битови отпадъци във Видин е незаконосъобразна, реши съдът

Административният съд във Видин отмени като незаконосъобразно Решението на Общински съвет Видин, с което бе одобрена План-сметката за 2022 г. и определен размера на такса битови отпадъци /ТБО/. Според мотивите на съдийския състав Решение №1 , взето с протокол № 1/07.01.2022г., е прието в нарушение на административно-производствените правила,..

публикувано на 06.07.22 в 15:18

Кола блъсна на заден ход мъж във Видин

Видинчанин е с фрактура на ръката, след като е бил блъснат от автомобил, съобщават от местната полиция. Инцидентът е станал малко преди 17:30 часа на 5 юли. 44- годишен водач от Видин излизайки на заден ход от паркинг, пред жилищен блок  в ж.к. "Гео Милев", удря  електрическо превозно средство, управлявано от  39-годишен мъж. Пробите за алкохол и..

публикувано на 06.07.22 в 13:06

Момчета откраднаха лек автомобил в Якимово

Три непълнолетни момчета откраднаха лек автомобил във врачанското село Якимово, съобщават от полицията във Враца. Сигналът за изчезналото превозно средство е подаден вчера сутринта от собственика му, 62-годишен местен жител, който малко по-късно е открил автомобила си на друга улица в селото. Младежите, на 15 и 12 години, са установени от служители..

публикувано на 06.07.22 в 12:20