Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Във Видин избират представители за събора в Копривщица

Събор за автентичен фолклор Дунавски ритми`2014 Видин
Снимка: Красимир Каменов

28 читалища и едно сдружение от област Видин са се регистрирали за участие в регионалния етап на ХІI-ия Национален събор на народно творчество в Копривщица. Съгласно регламента Съборът се провежда на два етапа – регионален и национален. Регионалният етап ще се проведе на сцената на Художествената галерия, а при лошо време в залата на Симфониета Видин. Селекционна комисия, в която ще има представител на РИМ - Видин и Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, ще определи участниците (групови и индивидуални), които ще представят областта в Копривщица.

Читалищните състави ще представят богатото фолклорно наследство на Видинска област, на нейните обичаи и традиции, като целта е това фолклорно наследство да бъде предадено на младото поколение. Фолклорната проява започва в 9:00 часа, водещ е Красимир Каменов, редактор в Радио Видин.


По публикацията работи: Пламен Коцев
Вижте още

Проучването на Рациария да продължи, настоява кметът на Димово

Финансиране за продължаване на археологическите разкопки в античния град Рациария засега няма . Това каза кметът на Община Димово Светослав Славчев и апелира Министерството на културата да отпусне средства за завършване проучването на обекта:  "За момента проучването на Рациария е замразено. Миналата година се откриха доста неща, доста интересни..

публикувано на 03.07.22 в 16:52

Вписаха в кулинарна карта ястия от кулското село Старопатица

Кулското село Старопатица е включено в първата " Интерактивна кулинарна карта на българската езикова територия". Това каза  секретарят на местното читалище "Пробуда" Корнелия Велкова и добави, че съвместно с д-р Маргарита Котева от Института за български език е заснет филм за традиционната кухня на селото: "На самия филм бе заснета направата на..

публикувано на 03.07.22 в 15:54

Неделно хоро ще се извие във Видин

Неделно хоро организират отново от фолклорен клуб "Веселяци" във Видин. Инициативата няма състезателен характер, добре дошъл е всеки, която желае да чуе любимо хоро и да го изиграе, обясни Илиян Захариев от организаторите: "Винаги ще окажем съдействие да започне някое хоро, за де се включат всички желаещи. Все повече хора идват на площада -..

публикувано на 03.07.22 в 15:35

Балетна академия отваря врати във Видин

Лятна балетна академия ще се проведе за пета поредна година във Видин. Организаторите - Народно читалище "Цвят" и балетният педагог Катя Ангелова, канят всички деца, които имат интерес към танцовото изкуство, да се включат в заниманията. Целта на академията е да разкрие на младите таланти красотата на класическото балетно изкуство и да запали у тях..

публикувано на 03.07.22 в 14:30

Стартира приемът на седмокласници в гимназиите

От 5 до 7 юли ще се проведе първият от трите етапа от приема на ученици след завършен 7 клас. В него могат да участват 960 седмокласници, които са се явили на национално външно оценяване по български език и литература и по математика в област Монтана, каза Даниела Маринова, председател на комисията по приема в Регионално управление на..

публикувано на 03.07.22 в 13:10

Двама са кандидатите за главен секретар на Областна администрация Враца

Севдалина Джамбазка и Марио Милов са кандидатите за главен секретар на Областна администрация Враца.  Комисия, назначена със заповед на областния управител Стефан Красимиров, ще реши кой от двамата да поеме поста.  Вторият етап от надпреварата е около 20 юли. 7 експерти са в комисията по провеждане на конкурса. В нея има представители на..

публикувано на 03.07.22 в 12:05

Над 300 участници събра фестивал в Ново село

Първото издание на фолклорния фестивал „Равнината на лозите и Дунава пее и танцува“ събра в Ново село самодейни състави от 17 културни институции – читалища и танцови клубове от Видинска област.  Близо 330 участници – танцьори и певци преминаха на сцената. Около 60 доброволци помагаха при подготовката и организацията. Рибен курбан приготвиха..

публикувано на 03.07.22 в 09:45