Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Лишков, Максим Младенов, Стефан Младенов и Трифон Иванов - учени, завършили видинската гимназия

Автор:
Снимка: Радио ВИДИН

И през тази седмица продължаваме да ви представяме видни личности, учили във видинската гимназия. Поводът е нейната 140-та годишнина, която бе тържествено отбелязана на 11 май. В съвместната ни инициатива със Средно училище "Цар Симеон Велики" Видин ученици от гимназията ни запознават с биографиите на знаменити ученици и учители на видинската гимназия. Днес ще ви представим още четирима български учени, завършили най-старото училище във Видин. 

Христо Лишков остава в паметта на Видин като най-изявеният краевед във видинската история, започва разказа си Ради Асенов: 

"Завършва видинската гимназия и веднага започва да се занимава активно с обществена дейност. Организира множество мероприятия, свързани с историята и културата на родния Видин. За периода 1955-2006 г. има над 670 издания и публикации в местния и централния печат, посветени на видинската история, култура, спортни заслуги, биографични данни за видински известни личности. Решава да прекрати писателската си дейност през 2006 г. Книгата, с която избира да го направи, е сборник, посветен на художника Никола Петров. Христо Лишков е член на Балканската и Европейската федерация по история на спорта. За големия си обществен принос е награден с медал "1300 години България". Обявен е посмъртно за почетен гражданин на Видин през октомври 2014 година".
 

Професор Максим Славчев Младенов е учен в областта на диалектите и наш известен езиковед, започва разказа си за него Ивана Богданова:

"Роден е на 3 февруари 1930 г. в село Ново село. Основното си образование завършва в град Никопол, но по-късно се премества във Видинската гимназия, която завършва с отличен успех през 1948 г. През 1956 г. участва за първи път в диалектоложката експедиция, която е и първата експедиция по Българския диалектен атлас. Проф. Максим Младенов води специализирани курсове и групи и чете лекции в Учителския институт в Кърджали, Софийски университет във Факултета по славянски филологии. Ръководител е на над 150 дипломни работи по българска диалектология на дипломанти от Софийския университет, на Великотърновския университет и на двама аспиранти в Етнографския институт. Един от фундаменталните му трудове е "Говорът на Ново село, Видинско", който може да се намери сега в читалището. На 11 май 2021 г. името на проф. Максим Младенов, по инициатива на читалищното настоятелство, е изписано върху паметната плоча на будителите в село Ново село".


Академик Стефан Младенов също е един от най-значимите български езиковеди, който завършва средното си образование във Видинската гимназия. Повече за него разказа за Радио Видин десетокласника Кирил Янев:


"Той е роден през 1880г. в град Видин. Още тогава се проявява неговата дарба лесно да усвоява чужди езици. След завършване на гимназията ,той вече свободно владее немски език, усвоява добре френски и започва да учи английски език. По това време  превежда на български език две драми на Хенрик Ибсен. След конкурс печели стипендия и следва "Славянска филология" в Софийския университет. Изучава главно славянски езици, без да изоставя заниманията си с другите езици. Когато получава званието академик, той вече знае перфектно 18 езика, а общо ползва 27. Става първият ръководител на секцията по езикознание на новосформирания Институт по български език на БАН. Стефан Младенов е учен и езиковед от световна величина, с широка международна известност. Той има над 1000 научни публикации. За него пишат рецензии  от целия свят. Автор е на над 150 статии и бележки по въпросите на българския правопис. Преподавателската дейност на академик Стефан Младенов е доста обширна - основните дисциплини, които той преподава са: история на българския език, българска диалектология, български синтаксис и български литературен език. Академик Стефан Младенов умира на 1 май 1963 г. в София. Във Видин има улица, носеща неговото име".


За "бащата на българското шампанско" проф. Трифон Първулов Иванов, разказва Виктория Петрова:

"Професор Трифон Иванов е автор на много научни трудове и множество пъти е награждаван за тях. Сред специалистите е известен като "бащата на българското шампанско", защото създава първото шампанизирано вино в страната. Франция осъжда България заради използването на патентованото име "шампанско" и затова българският му аналог е наречен "Искра". Близки на проф. Трифон Паунов споделят, че Тодор Живков много е обичал билковото вино "Биляна", което също е създадено по технология на бележития наш ученик Трифон Иванов".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44

Над 600 килограма от декар е средният добив на пшеница във Видинско

Приключва жътвата на есенници в област Видин. Добивите са прилични, качеството на зърното е добро. Това каза в "Земята, която ни храни" Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите:  "От 650 до 670 кг. от декар са добивите от пшеница в региона, качеството на зърното е много добро. При ечемика добивите са също между 550 и..

публикувано на 23.07.24 в 15:16