Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислава Борисова отрича обвиненията

БСП сезира Прокуратурата за политически натиск от кмета на Видин




Сигнал за политически натиск от страна на кмета на община Видин Цветан Ценков и зам.-кмета Борислава Борисова към общински съветник от левицата внесе в Прокуратурата Димитър Велков, председател на местната партийна структура на БСП.

Заради семейни зависимости от днес Калоян Борисов не е част от групата на левицата в местния парламент.

"Той е избран с гласовете на БСП, съгласил се е да спазва програмата, платформата и решенията на партията. Това е трудно решение, отнело дълго обмисляне. Стигнахме до него в резултат на редица знакови гласувания от негова страна, които са в ущърб на видинчани, а и против нашата политика. Такива са гласуването за многомилионни кредити, прогласуването на увеличаването на данъците за видинчани, някои с над 400 %, увеличаване на такса смет с над 400-500 %, увеличаване на административните услуги. Той показа, че не може да бъде част от нашата група, а само и единствено от шайката, която управлява Видин - ГЕРБ и СДС".

Управляващата коалиция във Видин между ГЕРБ и СДС използва мутренски похвати, каза още Велков.

"На наши въпроси защо това се случва и защо гласува различно от групата, става ясно, че негови роднини работят в Община Видин. Той се страхува да не бъдат уволнени. Той е безработен, другите му роднини, ако останат безработни, това ще лиши семейството му от доходи. Това го разбирам, но не и начинът, по който ГЕРБ и СДС си осигуряват мнозинството. Като през мутренските години, когато бяха много модерни групировките, правещи такива неща. Начинът на водене и управление на общината не ме изненадва. Доскоро ГЕРБ и СДС управляваха държавата по такъв начин. Изнудването и използването на зависимости е меко казано грозно".

Като нахалство определи отправеното обвинение Генади Велков, председател на Общинския съвет.

"За над 20 години в Общинския съвет не съм виждал нещо такова. Моля, г-н Велков, ако не - аз ще го направя, да сезира Прокуратурата. Аз ще бъда свидетел какъв натиск и какви заплахи се отправиха миналият път към г-н Борисов, защото той гласува бюджета. Начинът, по който го изложихте, при условие че, г-н Велков, когато пуснете в Прокуратурата сигнал, ако не, аз ще го направя, ще свидетелствам как един друг съветник от вашата група заплаши ваш съветник, че ще го смачка, защото е позволил да гласува предложение. Може да включите как съветник от вашата група разруши част от паметник, исторически паметник, нещо което писахте за мен. Включете и това, аз също ще го включите. Такова нахалство не се е случвало никога".

Според Димитър Велков коментарът на Генади Велков е показателен за начините, по които се ръководи Общината в момента.

Потърсихме за коментар и Цветан Ценков, но той ни отговори със СМС, че е в чужбина.

Борислава Борисова категорично отрече да е упражнявала натиск върху общински съветници.

"Истината е, че аз не съм чула лично от тях тези обвинения. Сутринта това се коментираше на общинския съвет. Това са твърдения, не е сериозно да се коментира. Не смятам, че аз мога да окажа влияние на общински съветник. Това е начин, който за мен е чужд. Всички хора познават моя начин на работа и за мен да заплашвам или нещо подобно е несериозно. Дори не са се потрудили да проверят къде работят на Калоян Борисов роднините. Не работят в Община Видин, а в общинското предприятие по чистота".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34