Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Виден Табаков- почти непознат дори в родното си село

Село Стакевци- родно място на един от пионерите в НАСА

Пограничното село Стакевци, което се намира на около 15 км от Белоградчик се оказва ключово за едни от най-известните завоевания на НАСА. Именно тук е роден известният повече в чужбина професор по космическо инженерство от университета в Синсинати, Виден Табаков. Той оставя незаменима следа и в американската космическа програма "Аполо".  


На 16 юли 1969 г. от космическата база в Кейп Канаверал в САЩ е изстрелян космическият кораб “Аполо 11”, а Нийл Армстронг успява да направи огромната крачка за човечеството, стъпвайки на Луната, благодарение и на нашия земляк. Виден Табаков умира през юни 2015 година на 95-годишна възраст, изключително уважаван в САЩ и почти непознат в България, дори в родното му село- Стакевци.
 

Младите хора тук не знаят кой е Виден Табаков, потвърди и кметът на Стакевци Донко Цекин:


"Тези, които са на моята възраст, от 60-годишни нагоре, само те го знаят. Знаят, че е имало такъв човек, че е бил професор в Америка. Имаше дори един такъв случай. След като дойде демокрацията, той се върна в България и дойде в телефонния завод в Белоградчик. Аз по това време бях началник на отдел в завода. Хората бяха останали с впечатлението, че той идва да купи телефонния завод и да ни помогне, като започнем да правим нещо специално. Всеки си мислеше: Ааа, той е голяма работа, сега ще направи нещо, ще ни даде работа и всеки се надяваше. А то- нищо не се случи. Тогава Виден Табаков дойде и в Стакевци, видя родната си къща и по това време имаше и доста посетители. Военни повечето бяха. Тогава направиха и малък ремонт на къщата..."

 
Виден Табаков обаче не е единствената забележителност на Стакевци. Край селото от години работи детски лагер, а част от южната землищна територия на селото е в обхвата на биосферния резерват "Чупрене".





"Тук си имаме и две мечки- едната е по-голяма, а другата е малка. Живеят тук от 5 години вече. Хората в селото не се притесняват от тях, защото те не слизат надолу към къщите. А и няма какво да ги привлече вече- по дворовете няма животни. Поне аз не съм ги виждал, а съм ловец. Камерите обаче в резервата са ги уловили. Не знам откъде са дошли, но са си тук... Навремето, в началото на миналия век през 1915-1916 година, в района е имало повече мечки, но са ги изтребили.  Баща ми, който също беше ловец, разказваше, че е имало едни много яки хора - навие си въже на ръката и влезе в дупката и я подмами, а като излезе- я убивали. Тогава тук е имало много добитък в Балкана и мечките са правели доста пакости. Сега тези две мечки не създават проблеми, те са на около 5 км над селото", допълва Цекин.


Проблем обаче днес тук създава проточилата се половин година вече смяна на водопровода, заради която пътят в половината село е разбит, а ремонтните дейности изнервят до краен предел иначе спокойните в селото хора. Повод за нетърпимостта към дългия ремонт са и честите аварии, които съпътстват смяната на тръбите от водопреносната мрежа. 


"Ремонтът започна през декември и трябваше по план да приключи за два месеца. Наложи се, защото старите тръби бяха етернитови и трябваше да ги сменят с пластмасови. На този етап тръбите вече са положени, сега остава само да се свържат отделните къщи. Хубаво е, че ги сменят, но ето - и в момента има авария. Какво правят - не знам. А и самият ремонт много се проточи. Според мен, а и доколкото подочувам от работниците, те имат повече обекти и работят ту тук, ту там..."


Тук е хубаво, защото природата е хубава, коментират живота в Стакевци местни жители.


"Нищо, че няма хора. Има Балкан, гора, прохлада, спокойно е. Но сме далеч от цивилизацията. Тук, горе, е границата и ние оставаме в шеста глуха... Как живеем- трудно. Вода нямаме вече две седмици. Какво правят- не знам. На едно място трошат, на друго правят, но какво се случва- ние нищо не знаем... ", разказват местни жители пред Генади Вельов.  

 

Целите интервюта с кмета на Стакевци Донко Цекин, секретар - библиотекарят на местното читалище Димка Цветичова и жители на селото - в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00