Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 27 май 2022 година

Първи рожден ден за Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит"

4
Снимка: Радио Видин

Редица събитията организира през май екипът на фондация "Подкрепа за реализация"- Видин.

В началото на месеца бе отбелязана една година от откриването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца "Митрополит Неофит" към фондация "Подкрепа за реализация". Деца, родители и екипа на Центъра се събраха, за да отбележат рождения ден.

"Ще го отбележим с малко тържество, забава, танци, торта разбира се, забавни игри"-каза в началото на празника специалният педагог и логопед Даниела Иванова.

Пожелания и благодарности към екипа отправиха родители, които споделиха, че откакто са започнали да посещават Центъра децата им имат голям напредък, а специалистите са много добри. 

За Деня на спорта - 17 май младежите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция за хора с увреждания към Фондацията премериха сили в състезания и викторина. Те участваха в пленер и поетичен фестивал в сръбския град Зайчар. 

"За поредна година по случай Деня на българския спорт решихме да направим спортно мероприятие с нашите потребители. Те имаха голямо желание да се изявят. Дълго време не сме имали никакви прояви. Всички младежи и някои от лицата се включиха. Проведохме две спортни състезания по традиционно силни наши спортове - дартс и стрелба в кош, както  и викторина на тема български спорт.", разказва кинезитерапевтът Павел Павлов.

Също през май в Центъра за социална рехабилитация и интеграция подредиха изложба с картини на Любомир Нешев, един от младите хора, които ползват услугите в центъра.  Изложбата е поредната, разказва социалният работник Татяна Иванова:

"Не за първи път се организира негова изложба.  Този път той реши да представи картини единствено и само с животни. Каза, че се е вдъхновил от тази техника с анимализма." 

Любомир Нешев бе и сред участниците в пленер в сръбския град Зайчар, в който участваха и други потребители от Центъра за социална рехабилитация и интеграция преди дни участваха в пленер. 

На 30 май - в навечерието на първи юни, когато е международният ден на детето от фондация "Подкрепа за реализация" ще зарадват децата в Ружинци. На празника очакват да се събрат 90 деца от общината, разказва рехабилитаторът Лора Недялкова:

"Избрали сме темата да бъде "Пес патрул", защото както знаете, няма дете, което не го харесва. Организирали сме няколко вида игра, в зависимост от героите, които са в детското филмче. Ще има забавления. Ще има награди, а накрая и малка почерпка." 


На 1 юни от екипа на Фондацията ще организират и традиционното вече събитие за деца "Щуроландия", с много игри и забавни занимания в Крайдунавският  парк във Видин.

"Събитието ще се проведе както всяка година в градската градина. Ще започне от 16 часа от откритата сцена пред галерията. Ще има откриване на празника. На децата ще се разкаже какви ателиета има, къде могат да отидат, какво ще правят. Ателиета ще бъдат най-разнообразни. Ще има арт-ателиета, ще има спортни забавления, състезания, скачане с чували, различни други игри. Ще има образователни игри. Ще има сцена на талантите. Към нас, както всяка година ще се присъедини Българският червен кръст.", разказва Моника Петкова от екипа на ЦСРИ.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Кармина Бурана" ще зарадва публиката във Враца

Едно от най-обичаните произведения в музикалния свят сценичната кантата за солисти, хор и оркестър от Карл Орф "Кармина Бурана" ще бъде представено тази вечер във Враца . Участие ще вземат изпълнители от България и Румъния, обясни директорът на Симфониета - Враца Христо Павлов :  "Като цяло интересното е, че е в колаборация с доста колеги от..

публикувано на 05.07.24 в 10:30

Тереза Найденова- за пътя от любовта към природата до учителската професия

Тереза Найденова е млад учител - преподава специални предмети в Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. И макар и да изглежда като осмокласничка, тя се справя блестящо като преподавател.  Как любовта към гората и природата може да накара един млад човек да остане в България и да се обърне към учителската професия?  За възпитанието и..

обновено на 05.07.24 в 09:09

И през юли продължават преходите във "Врачански Балкан"

Два прехода организира през юли Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан". Единият е еднодневен и ще бъде на 7 юли, неделя, а другият е двудневен, на 20 и 21 юли.  "На 7 юли, неделя, преходът ще бъде от квартал "Бистрец" на град Враца до пещера Леденика и след това слизането през местността Тезеро до прохода Вратцата. Самият..

публикувано на 04.07.24 в 16:41
Черен лешояд в полет, снимка: Природен парк

Търсят доброволци за наблюдения на лешояди

Фондация "Екообщност" е участник в международния проект "Живот за брадатия лешояд" от миналата година. Осем партниращи си организации от България, Румъния и Испания работят за възстановяване на лешоядите като вид. Фондация от Испания осигурява птиците, които ще бъдат реинтродуцирани в българската природа. Самият проект цели връщането в природата на..

публикувано на 04.07.24 в 16:27
Патриарх Даниил, тогава все още видински митрополит, по време на изкачването на връх Миджур.

Туристически водач за срещата си с бъдещия патриарх: Впечатли ме с държанието и словото си

При организираното традиционно масово изкачване на връх Миджур преди една година се включва Видинският митрополит Даниил тогава, сега български патриарх. На върха е и Красимир Танков от Монтана- водач на туристическа група . След избирането на митрополит Даниил за български патриарх споделя във Фейсбук снимки на негово светейшество от връх Миджур и..

публикувано на 04.07.24 в 16:23
Награди и кутия за дарения от Благотворителен футболен турнир

Благотворителен турнир за семействата на загинали служители на МВР организират във Видин

Благотворителен турнир по футбол на малки врати ще се проведе на 6-ти и 7-ми юли в град Видин. Организатор на турнира е Благомир Кънчев, председател на СК "Видапол" при ОДМВР-Видин, в който към момента членуват над 150 служители от дирекцията. Преди 4 години решихме да направим една благотворителна кауза, във връзка с колегата Пламен..

публикувано на 04.07.24 в 15:05

Кога ще възстановят двупосочното движение по булеварда около Здравната каса във Видин

Затвореното пътно платно на видинския булевард "Панония" до Районната здравноосигурителна каса продължава да затруднява придвижването във Видин. Строителните дейности в района, свързани с реконструкцията на канализационния колектор на града, започнаха още миналата година . Заради тях движението в този участък, който се явява основен вход и..

публикувано на 04.07.24 в 15:00