Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиян Найденов: Здравето на децата е наша отговорност




Храненето е основен фактор, определящ здравето, растежа и развитието на децата. В ранна детска възраст се изграждат хранителни навици, възпитават се нагласи за вкус към определени храни. Създаването на здравословен хранителен модел в ранна възраст е база за намаляване в бъдеще на риска от редица хронични заболявания- сърдечно-съдови, диабет, остеопороза и други. 

Според Илиян Найденов- фитнес инструктур, спортист, автор на книга за здравословно хранене и собственик на верига за здравословни продукти, съветите и информацията за ползите от здравословното хранене и спорта при децата трябва да се предават деликатно и на разбираем език. Това сподели той малко след като изнесе беседа по темата пред възпитаниците на монтанското Осново училище "Св. Св. Кирил и Методий".

"Исках да поговоря с тях обучително, но да им грабна интереса. В насока, че на първо място здравословното хранене може да им донесе много ползи не просто за външния им вид, а като цяло в тяхното ежедневие, в бита, да бъдат по-жизнени, да бъдат по-здрави, да са по-концентрирани дори. Цялото това нещо се повлиява от здравословната храна и от спорта. Идеята беше да ги мотивирам, не да им чета лекция, която няма да разберат. Много е трудно да пресееш информацията, да я смелиш и да я предадеш на едно осем или деветгодишно дете... Беше много сладко и много забавно това, че аз отивам, а те седят на пейките и ядат зрънчо, хамбургер... Как в тази ситуация да кажеш деликатно на едно дете, че ти си дошъл именно за това, че не трябва да го прави това нещо и то да го кажеш пред всичките му приятели" - сподели с усмивка Найденов.

Илиян Найденов е родом от Монтана, където има и собствена зала за фитнес. Често е там и каза още, че за него проведената с децата беседа е била също толкова интересна, колко и за самите тях. Като бивш възпитаник на училището е било огромно удоволствие да се върне там след толкова години.

Храненето при децата като начало трябва да е приятно и не насила, за да бъде пълноценно, коментира фитнес инструкторът. Установено е, че хранителните вещества се усвояват от организма само когато детето се храни с апетит и в приятна обстановка. Макар и малки, децата имат развито чувство за естетика. Като цяло децата трябва да консумират всичко, добави Илиян Найденов:

 
"Трябва наистина да е балансирано, което значи, че нищо не трябва да липсва в менюто на децата. Разбира се, трябва да превъзхождат плодовете, зеленчуците, ядките, семената, добавени по различен начин. Яйца задължително трябва да консумират, поне два пъти седмично трябва да консумират месо, поне още един път, дори два пъти седмично риба, за да могат да си набавят протеини. Млечни продукти трябва много да се консумират, колкото се може всичко да е домашно, че тези от магазина не са особено добра алтернатива. В менюто трябва да присъстват комплексни въглехидрати, което значи, че все пак децата трябва да консумират ориз, картофи, друг тип варива-боб, леща. Дори самият хляб е добре да се консумира. Разбира се, не да се купува възможно най-ниският клас". 



Спортистът сподели още, че дори самият той си позволява да се храни със забранени храни. Случва се да позволява и на сина си Давид, но задължително в умерено количество, с мярка и не често.

В допълнение към здравословното хранене, децата е добре да посещават спортни занимания след една определена възраст. Липсата на спорт, в комбинация с нездравословното хранене и злоупотребата с вредни храни сред децата, е основната причина за детското затлъстяване, коментира Найденов. Според него, след 4-годишна възраст е добре вече родителите да насочат децата си към даден вид спорт, което също като храненето, трябва да е плавно и ненасилствено.

"За мен на 4-годишна възраст, без значение дали е момче или момиче, на детето трябва да започне да му се показва. Например, да го изведем в парка, да види как децата карат тротинетки, скейтборди, ролери, едно от тях може да му хареса. Да отиде с баща си на футболен мач, някъде по-безопасен. Да отиде в спортната зала да гледа, защото има състезание по борба и джудо. Не му е интересно- не гледа. Тръгваме си. на същия принцип- има танцов концерт, представление или някакъв фестивал някъде. Отива да види различните танцови дисциплини. Не можеш да му кажеш: "Утре те записвам на борба, тръгвай с мен в залата!", защото първо леко ще се стресира детето, първоначалната му нагласа със сигурност ще бъде негативна". 

Участието в различни спортове помага на децата да изградят социални умения, които ще им служат през целия живот. Спортът има благоприятно влияние и върху самочувствието и увереността на децата, добави още инструкторът.




*Цялото интервю с Илиян Найденов, както и повече по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32