Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детското градче Щуроландия се появи за десети път във Видин

Снимка: Радио Видин

За десета година в Крайдунавския парк във Видин се появи вълшебното градче Щуроландия, подарък за децата. То отваря врати единствено на 1 юни, а организатори са фондация "Подкрепа за реализация", Община Видин  и Младежкия червен кръст. За децата имаше арт-работилници, спортни игри и сцена за таланти. Първа на сцената излезе 6-годишната Рая-Мари, която рецитира стих за приятелството:

"Аз наскоро завърших детска и това стихотворение го научих. На 4 години и половина научих "Хаджи Димитър". 

Спортните игри привлякоха много от децата в Крайдунавския парк.

"При нас е много динамично. Ние сме спортистите. В момента правим мини-баскетболен турнир. Децата се забавляват. Играя баскетбол в единия край на полянката. В другия край спортуват футбол. Имахме малки дечица, които се включиха във федербала заедно със своите родители"- каза Лора Недялкова от фондация "Подкрепа за реализация".

Забавленията имаше и за родителите:

"Току що участвахме в първото забавление. Беше интересно да карат колелета, да спазват знаците, това ги накарах да направят преди да тръгнат. Засега е забавно. Като гледам колко са ентусиазирани, най-вероятно ще обиколят навсякъде, за да съберат всички награди".

"Това е първото, на което отидох- да карам колело. Има два знака и трябва да ги спазваш. Първият знак е стоп, а вторият да обърнеш".

Щуроландия е началото на празниците за децата, каза Силвана Сюлейман от Община Видин:

"По традиция Крайдунавският парк в този ден се превърна в една необикновена страна Щуроландия. Тя ни е особено скъпа днес, защото след две години, през които нямахме възможност да се събираме и да отбелязваме празниците си, тук в градската градина на Видин е пълно с деца, с родители. Има много арт-ателиета, в които децата могат да рисуват, да оцветяват. Има рисуване на лица. Има спортни състезания. Има сцена на талантите, много различни занимания, които са интересни за децата, както виждам и за техните родители, но най-важното е, че сме тук заедно здрави и вярваме в хубавите неща, които ни предстои да се случват цяло лято. Тази година Община Видин освен другите изненади, е приготвила и едни анкети, които деца и родители попълват. Анкетите са свързани с лятната програма, която предстои да отворим на първи юли".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Първи въздушен медицински транспорт от Видин до София

Медицински хеликоптер откара до столичната болница „Н. Пирогов“ пациентка от Видин . Младата жена е пострадала  при катастрофа преди дни и заради травмите транспортът с линейка за нея е бил рисков, каза д-р Иво Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ във Видин. "След като се консултирах и с колегите, направихме искане към..

публикувано на 12.08.24 в 14:30

Започна ремонтът на второто платно на булеварда във Видин

Започнаха ремонтните дейности на второто платно на видинския булевард "Панония" . За разлика от предния път, главната пътна артерия на града ще бъде затваряна на етапи за ремонта, за да бъде избегнато затруднение в трафика, заявиха от Община Видин. Първата част от рехабилитацията на второто платно е от кръговото кръстовище на булевард "Панония" с..

публикувано на 12.08.24 в 14:10

Писателка ще се срещне с деца в Мездра

Децата, които участват в инициативата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра ще се срещнат с местна писателка. Авторката на стихове и разкази  Рени Митева ще представи пред младите читатели две детски книги - "Копривени въженца" и "Две весели приказки".  Срещата ще се проведе на 14 август, сряда, от 09:30 часа в библиотеката при читалището в..

публикувано на 12.08.24 в 14:00

Млад мъж загина при инцидент на горски път в Чипровци

Неправоспособен водач на джип е починал на място при произшествие на горски път в землището на град Чипровци . Сигналът за инцидента е постъпил на 11 август, около 21:00 часа. Загиналият е 21-годишен жител на Чипровци. Инцидентът е станал  същата вечер, около 20:30 часа, на стръмен горски път между местностите 3-те чуки и Даяница, в района на града...

публикувано на 12.08.24 в 11:45

Къща изгоря при пожар в Козлодуй, има задържан

54-годишен мъж е задържан за умишлено предизвикан пожар в къща в Козлодуй . Произшествието е от вчера, 11 август, около 21:00 часа. Къщата е напълно изгоряла при пожара. Задържаният е живял на семейни начала със собственичката на имота. Образувано е досъдебно производство. 

публикувано на 12.08.24 в 10:05

Овладян е пожарът над Вършец

Локализиран е пожарът над град Вършец. Екипи обхождат опожарените места и наблюдават за нови огнища. Пожарът над квартал "Изток" е овладян, съобщи тази сутрин кметът на Вършец инж. Иван Лазаров. До късно снощи четири екипа на регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Монтана, служители на горското в Берковица и доброволци..

публикувано на 12.08.24 в 09:10
Младежки център - Монтана

Дни на младежта се провеждат в Монтана

Дни на младежта организира Младежки център – Монтана. Поводът е Международния ден на младежта, 12 август. До сряда са предвидени различни събития и образователни дейности.  Днес, от 09:00 до 12:00 часа, в сградата на Младежкия център, в парк „Огоста“,  ще се проведе лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя. Във вторник..

публикувано на 12.08.24 в 08:30