Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доказано е, че е пръскано със забранен препарат - по обяд, по време на цъфтеж

Пчелари от Селановци заведоха дело срещу арендатор

| обновено на 02.06.22 в 17:54
Снимка: Радио ВИДИН


Наскоро един проблем, който от години тревожи пчеларите, разбуни духовете в оряховското село Селановци. Там живеят повече от 3 хиляди души, а голяма част от тях гледат кошери. Всяка година са установявали смъртност при пчелите, но тази пролет за много от тях е особено тежка и повечето едва ли ще продължат да се занимават с пчеларство, заради констатираните огромни загуби. 

Светлият лъч в цялата история е фактът, че вече е заведено дело срещу голям арендатор от региона, за когото е установено с проби в лаборатория, че е пръскал насаждения с леща по време на цъфтеж извън регламентираните срокове за това и със забранен препарат, каза в "Земята, която ни храни" Петьо Василев, председател на местното сдружение на пчеларите:

"По принцип имаме проблеми с едрите земеделски производители, които не зачитат нашия бранш. На 9 започна дело срещу доказан извършител, които миналата година месец май пръскаха по време на цъфтеж леща, по обяд точно... Едър земеделец от гр. Кнежа пръска със забранени препарати- вид отрова. Задействахме се, изпратихме проба от умрелите пчели и от растителност на квалифицирана лаборатория - изследванията показаха точно с какво е пръскано, държавата си свърши работата перфектно... Проблемът е такъв, че трябва веднага да се реагира... Това е проблем от години, хубавото е, че местните земеделци, които познаваме, почти нямаме проблеми с тях - уважаваме си труда, но по-крупните не зачитат нашия бранш..."     

Огромни са загубите за пчеларите от оряховското село Селановци през тази пролет. Наред с високата смъртност при пчелите, налице е и т.нар. "синдром на празния кошер", при който пчелното семейство напуска кошера. Причините са неясни, коменитра Петьо Василев:

"Една от тезите е свързана със земеделците, защото те вкарват в кошера нектар, който ако е пръскан, е некачествен. Дори да пръскат с листна тор, в която се слага прилепител, който сладнее на пчелите, подлъгва ги, и това го вкарват в кошера. Въпросът е, че не трябва да ес пръска по време на светлата част на деня- от изгрев до залез слънце- тогава пчелите работят... През другото време нямаме нищо против земеделците, така е и по закон, имат право да пръскат, щото съвременната индустрия не може без това. Но трябва да се зачита и нашият труд". 

32-ма са пчеларите в пчеларското дружество в Оряхово, голяма част от тях са в най-голямото село от общината- Селановци. Почти всички са засегнати от висока смъртност при пчелите- само тази зима са загинали повече от 2 000 пчелни семейства, заради което много ог пчеларите вероятно ще се откажат да практикуват. Част от тях обаче не могат да търсят правата си- заради високите цени на лабораторните изследвания, и заради факта, че не са регистрирани като земеделски производители. 

Потърпевш е и Петьо Василев- от 133 кошера, които е имал през есента, към днешна дата са останали едва 12. На този етап той е категоричен, че няма да се отказва от хобито си, но се надява на справедливост и разбиране от страна на земеделските производители. 

Колкото до това как се развиват оцелелите пчели, Петьо Василев каза:

"Пролетта е много добра, тези, които останаха пчелни семейства, се съвзеха. Всимко върви по план, остава само със зърнопроизводителите да нямаме проблеми..." 

Второто заседание по делото срещу арендатор за отравяне на пчелите в Селановци е на 17 юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45