Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха риболова

Снимка: Радио ВИДИН

Открит е сезонът за риболов в язовирите до 500 метра надморска височина. Над 500 метра откриването е от 15 юни. От сдружението "Заедно за язовир Дъбника" припомниха основните правила при любителски риболов- допустимите килограми и размер на рибите, разрешеният брой на въдиците. 

"Малката риба е до 3 килограма на ден. Евентуално, ако се хване една трофейна риба, която е над 3 килограма, тя също може да се задържи, като другата риба се върне. Говорим малка риба до 3 килограма, но която е в размер, защото има и маломерни рибки, които при улавяне трябва да се пускат. ИАРА проверява, актовете са както за маломерни риби, ката и за надвишено количество. Актовете са от 300 до 900 лева, за надвишаване на брой въдици има актовете до 1500 лева", припомни  Владислав Йорданов- член на сдружението и председател на ЦРОО във Враца.

Риболовът на язовир Дъбника е разрешен денонощно, като нощният риболов е само от брега, уточни  Владислав Йорданов.

В периода на забраната на язовир Дъбника е установен бракониер от Монтана с 350 килограма риба в мрежите.

"Мрежите в колата, гумена лодка и т.н. Беше задържан за 24 часа. Повдигнато му е обвинение. Ние следим случая и се надяваме на ефективна присъда, защото законът казва, че по време на забрана двама човека, които изпълняват незаконен улов, присъдата е от една до три години затвор и от 15 до 20 хиляди лева. Понеже на този човек доста пъти му се е разминавало, ние имаме сведения, че той има над 15 наказателни постановления, които не са платени, ще се опитаме да окажем обществен натиск и да покажем, че нас това ни интересува и е от значение за града, не само за Враца, да се издаде първата ефективна присъда на бракониер в България", допълни Владислав Йорданов.

В язовир Дъбника са улавяни и големи риби- миналата година най- големият уловен сом и пуснат след това обратно във водата, е бил около 70 килограма, шараните са между 15 и 20 килограма. Владислав Йорданов пожела в началото на риболовния сезон: "Наслука на всички! Мечтата на рибаря е най- големият улов. Успех на всички по всички водоеми!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00