Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделно хоро" във Видин организират от фолклорен клуб "Веселяци"

Автор:

"Неделно хоро" на площад "Бдинци" в град Видин организират всяка неделя от Фолклорен клуб "Веселяци". Инициативата цели чрез силата на българския фолклор да обединява видинчани. Тази неделя беше трето издание. 

Фолклорен клуб "Веселяци" е създаден през ноември 2014 година, обясни за Радио Видин Илиян Захариев от клуба:

"Започнахме да се събираме приятели, познати и непознати, обединени от желанието за веселие. Организирахме множество "Хоротеки", където се наслаждавахме на научените хора̀ и се сплотявахме като група. На хора̀та ни могат да се срещнат всякакви хо̀ра - лекари, учители, полицаи, ученици, безработни. Релаксиращо е и освобождава от всички негативи. Разучаваме и играем различни хора̀ - днес можем да се похвалим, че знаем около 90 различни хора̀".

Неделните хора̀ се правят в София, Пловдив, Пазарджик, Горна Баня, обясни още Илиян Захариев:

"За неделното хоро във Видин даде идеята един от нас - Вихрен. Той участва в едно неделно хоро в Пловдив и сподели желанието да направим и ние в нашия град. Всички имахме желание за това, техниката за озвучаването предостави нашия приятел Илчо, от Общината ни разрешиха да направим това мероприятие на площада. И така вече трети път се събираме. Имаме подкрепата на всички клубове, които играят народни хора̀, участниците са от най-различни възрасти - от деца до възрастни хо̀ра, което много ни радва. Има групичка от Кула, която пътува, за да играят хоро тук на площада, дори от Монтана имаме приятели на хорото. Ние се опитваме да развеселим хо̀рата с това мероприятие с лесни и разнообразни хора̀, да внесем разнообразие в ежедневието. Вижда се, че хо̀рата вече не се сещат за хоро само по сватби и банкети, а го търсят и намират, и играят с радост при всяка възможност... Няма никакви ограничения, важното е желанието за веселба".

Идеята тръгна от Пловдив, казва Вихрен Кръстев, по чието предложение Неделното хоро е пренесено и във Видин:  

"Бях там на гости. Аз не знаех първоначално, че има неделно хоро всяка неделя, и едно момиче ми показа на площада къде играят хората. На мен много ми хареса тази идея, защото още от преди време мислехме тук да има такава идея. И реших защо не и тук? От там тръгна тази идея. Като се прибрах, споделих с Илиян и той каза, че ще разговаря с Общината. Разговаряхме и с други хо̀ра от клуба. Общината се съгласи, всички бяха уведомени. Лъчо също много ни помогна, нашия диджей на "Хоротеките" - от там е и озвучаването също. Лека полека това се разчу, идват от селата също, даже хората ме питат - сега като има фейсбук, всичко става много по-бързо и достъпно до хо̀рата. И така лесно стигна до хо̀рата тази идея и вече е факт". 


Чувстваме се прекрасно, сподели Десислава Еремиева от фолклорен клуб "Веселяци", която всяка неделя е на хорото:

"Целта на всичкото това нещо е малко хо̀рата да избягат от тежкото ежедневие, сивото ежедневие, което имат. В края на краищата хо̀рата имат проблеми, всеки е затрупан с работа, ангажименти, но целта на това нещо е тук да дойдат, да се повеселят, да се отпуснат и наистина да забравят за всички проблеми, които имат в ежедневието си. Както и ние го правим в залата. Когато се събираме, ние за това се събираме най-вече, точно за да разпуснем. Там вече не съществуват никакви проблеми, там отиваме единствено да се веселим. А и целта е да се възроди това нещо. Едно време го е имало в малки и големи градове и села, било е масово почти навсякъде. После се е забравило във времето, сега целта е да се възроди отново. Ако успеем, ще се радваме".


"Идвам от Ново село специално за хорото. Като цяло е неописуемо, защото това да играеш хоро на площад в неделя, си е е едно от най-автентичните неща, които човек може да изиграе, откакто свят светува. Това че такава дейност се организира във Видин и вече ще бъде традиция, защото се усеща че има интерес, е наистина много позитивно нещо... Много е хубаво, приповдига настроението. Усещането е за националност за гордост, създава много, много настроение... Всяка неделя ги следя с интерес и най-хубавото е, че това, което трябва да се направи се прави - за българското, за хо̀рата", споделиха част от включилите се в хорото. 

От фолклорен клуб "Веселяци" ви чакат и тази неделя 12 юни след 18 часа на площад "Бдинци" във Видин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00