Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стихосбирката "Птица с едно крило" бе представена в Лом

Снимка: Владимир Недев

Добре познатата на ломчани поетеса Ели Томинска приятно изненада ценителите на лириката от крайдунавския град с най-новата си стихосбирка "Птица с едно крило". 


Премиерата на книгата се състоя в малкия салон на Народно читалище "Постоянство 1856". Кристина Павлова от библиотечния отдел към читалището представи авторката и нейното творчество, което е предимно за деца. Това е втората стихосбирка за възрастни, която тя издава. Поетесата сподели, че "Птица с едно крило" е много лична книга за нея.


"Стихосбирката е посветена на моя съпруг /Илич Томински/. Без неговата подкрепа аз никога нямаше да бъда тук и да имам днес среща с вас. Това беше основното, което ме подтикна да направя стихосбирката. Всъщност аз бях написала нещата, но нямах желание да ги издавам. Основният човек, който ме накара да го направя е моята внучка, както и Юлий Йорданов. Стиховете са обособени в три раздела и всички те са посветени на съпруга ми. Дано всеки един от вас намери в стихосбирката поне едно стихотворение, което да го докосне. За твореца е много важно да знае, че ако не с всичките си произведения, то дори само един негов стих е трогнал  душата на читателя, това ще е истинската награда за писателя" – каза Ели Томинска.   


Актрисата от местния Драматичен театър "Кръстьо Пишурка" към читалище "Постоянство 1856" Оля Томова прочете няколко стихотворения от поетичния сборник. Музикален поздрав към присъстващите отправи младата пианистка Анжелика Емилова, възпитаничка на Обединената школа по изкуствата "Проф. Йордан Гаврилов", с преподавател Ивон Иванова.  


Журналистът Юлий Йорданов, редактор на стихосбирката и автор на предговора, поднесе на авторката, която тази година отбелязва юбилей, приветствен адрес от дружество "Будители", а дългогодишният училищен педагог и читалищен деятел Васил Божинов изказа своето възхищение от прочетеното. Писателката им благодари, след което прочете избрани от нея стихове.


Ели Томинска получи поздравление и голям букет с цветя от Наталия Стефанова, експерт в Община Лом, както и цветя, и поздрави от много нейни почитатели и приятели.


Ели Томинска завършва Държавния библиотечен институт в София и работила дълги години като библиотекар и журналист. Тя е автор на книгите:  "Хитруша" (1997), "Мечо Клепоушко" (1998), "Истории с опашки" (1998), "Звезден дъжд вали в съня ми" (1999), "Приключенията на Ани" (1999), "Гатанки" (2000), "Моята първа азбука" (2000), "Буквар за първи клас" (2002, в съавторство), "Пъстра китка" (2003), "Песента на кокичето" (2008), "Питанки" (2010), "Ветровете в мен" (2012), "Врабченце без палтенце" (2014). Много от нейните приказки са разказвани по БНТ в "Лека нощ, деца".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Храмов празник чества църквата „Св. вмчк Георги Победоносец” в Белоградчик

На 6 май своя храмов празник отбелязва църквата „Св. вмчк Георги Победоносец” в град Белоградчик. По този повод Видинският митрополит Даниил и архиерейският наместник на Белоградчишка духовна околия отец Рафаил отслужиха тържествена света литургия и водосвет. В проповедта си митрополитът напомни, че Бог е светлина и е милосърден, дълготърпелив и когато..

публикувано на 06.05.24 в 16:45

Стартира инициатива за поставяне на нов паметник на загиналите артилеристи край Кула

Инициатива за поставянето на нов паметник за загиналите български войници в боевете край Кула по време на Втората световна война стартира по предложение на председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков. В Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май, доброволци почистиха района около стария паметник, който бе обрасъл с храсталаци и..

публикувано на 06.05.24 в 16:15

Постигнаха съгласие за съставите на СИК в Бойница и Грамада

Партиите и коалициите в Грамада постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии /СИК/ в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни. В консултациите с кмета Милчо Башев участваха представители на всички парламентарно представени партии в 49-ото Народно събрание.  63-ма ще са членовете на..

публикувано на 06.05.24 в 15:11

Приеха наредба за транспорта във Враца

Общинските съветници от Враца приеха на първо четене Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с превозни средства тролейбусен транспорт. Някои от основните моменти в текста касаят възможността за издаване и зареждане на превозни документ на електронен носител. Пътниците ще могат да закупуват дигитални карти и да ги зареждат, така както е в..

публикувано на 06.05.24 в 12:28

Литургия и курбан за празника на Антимово

На Гергьовден своя празник отбелязва видинското село Антимово. По този повод е подготвена специална празнична програма, обясни секретарят на местното читалище Цеца Христова.  "Предвиждаме празнична литургия в църквата с участието на владиката и църковен хор. Курбан, голям курбан ще има в двора на църквата, под липите. Ще подредим масите, хората..

публикувано на 06.05.24 в 10:53

Великденски събор организират край Алботинския скален манастир

Великденски събор подготвят отново край Алботинския скален манастир до видинското село Градец. По традиция празникът се провежда в подножието на светата обител на втория ден на Великден, който тази година се пада на 6-ти май, понеделник. Организатори на празника са кметството и читалището в Градец. В програмата е предвидено участието на самодейни..

публикувано на 06.05.24 в 09:48

Мездра отбелязва празника си

6 май, Гергьовден, се отбелязва като Ден на Мездра. Днес ще стартират официално и 50-тите юбилейни Празници на културата „Мездра май”.  Програмата за деня ще започне в 9:00 часа с Празнична света литургия в Храм „Св. Георги Победоносец".  От 10:00 часа на площад България” ще е ритуалът по издигане знамената на Република България, Община..

публикувано на 06.05.24 в 08:53