Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 5000 гости очаква Монтана за празника "Свети Дух"

Снимка: Радио ВИДИН

От петък стартират проявите посветени на празника на община Монтана - Свети Дух. В понеделник е кулминацията на тържествата с тържествената сесия на общинския съвет и награждаването на почетния гражданин на Монтана, каза кметът Златко Живков.


"Тази година в рамките на петте дни между 10-ти и 15-ти, Монтана ще бъде център на много събития, с които се надявам, че ще може да узакони, мястото си на географско и икономически- културен център и спорта на северозапада. Очаквам гости от 12 държави - участници във фолклорния фестивал, официални делегации от партньорските ни градове, които имаме. Този път няма да имаме гости от Русия и от Украйна по обясними причини. Но от други места делегациите са изявили участие. Очакваме около 400 чужденци общо".


По повод празника на Монтана и 50-годишнината от основаването на Института по тракология към Българската академия на науките, на 10 юни ще се проведе Научна конференция "Българският Северозапад: минало съвременност". Организатори са Община Монтана, БАН, Регионален академичен център – Монтана, Регионален исторически музей – Монтана. Конференцията започва в 11:00 ч. и ще се проведе в Регионален исторически музей – Монтана и Художествена галерия „Кирил Петров“. От 16 часа в галерията ще бъде представен албума "Монтана". 

На 11 юни от 10 до 14 часа на Алеята на изкуствата и занаятите в Градската градина ще се проведе традиционният Фестивал на традиционните местни занаяти и ястия “Бабина душица”. Вечерта започват и концертите на участниците в Международния фолклорен фестивал. 










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

До 25 май се подава заявление за гласуване по настоящ адрес

До 25 май 2024 година изтича срокът, в който к андидатите за членове на Европейски парламент, членове на Централна избирателна комисия, членовете на Регионална избирателна комисия и наблюдателите могат да подадат заявление за гласуване на друго място до общинската администрация по постоянния им адрес , посочват от пресслужбата на Община Видин...

обновено на 22.05.24 в 11:26

В Лом започват абитуриентските балове

Изпращането на абитуриентите в община Лом започва от днес- 22 май . Зрелостниците от Професионалната гимназия по селско стопанство "Дунавска земя" - село Ковачица, първи ще преминат по централните улици на града. Началото на тържествената церемония е от 19:00 на площад "Свобода" .  На следващия ден, 23 май, е тържеството на..

публикувано на 22.05.24 в 11:15

Двама задържани за шофиране след употреба на наркотици във Видин

Двама водачи, шофирали леки автомобили под въздействието на наркотични вещества, са били задържани в полицейския арест във Видин за срок до 24 часа, съобщават от ОД на МВР-Видин.  Към 16:20 часа вчера на улица "Цар Симеон Велики" в областния град, униформени спрели за проверка автомобил с видинска регистрация, управлявана от 41-годишна жена от..

публикувано на 22.05.24 в 09:40

В Дунавци организират тържество по повод 24 май

Народно читалище "Светлина 1922" в Дунавци организира днес тържество, по повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Това съобщи за радио Видин секретарят на читалището Роми Гергова : "Идеята е да се поканят всички бивши и настоящи учители, които са от Дунавци или са..

публикувано на 22.05.24 в 08:30

Снимката на 21 май 2024 година

Културен център „Жул Паскин“ е избран да представлява България в конкурса #RegioStars на Европейската комисия. Община Видин участва в конкурса с проекта „Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“. Поканата е от страна на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“. Конкурсът..

публикувано на 21.05.24 в 18:00

Тежка катастрофа блокира движението във Враца

Моторист е загинал този следобед при тежка катастрофа във Враца. Инцидентът е станал към 17 часа на кръстовището на Табашкия мост.   По първоначална информация, мотористът е блъснат от автомобил, правещ забранения на кръстовището обратен завой.  Заради катастрофата трафикът е блокиран. Пътна полиция отбива движението по "Крайречен булевард".

публикувано на 21.05.24 в 17:47
Международни празници на духовите оркестри

Оркестри от 3 държави се очакват за Дико-Илиевите празници в Монтана

Общо 18 формации от България, Турция и Румъния ще участват на 18-ти Международни празници на духовите оркестри "Дико Илиев" - Монтана 2024. Те ще се проведат от 31 май до 2 юни на централния площад "Жеравица". Програмата ще открие Представителният гвардейски духов оркестър към Националната гвардейска част. В първата фестивална вечер ще..

публикувано на 22.05.24 в 08:05