Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тополовец се оплакват от чести прекъсвания на тока

Снимка: Радио ВИДИН

Жители на Тополовец, община Ружинци, се оплакват от чести прекъсвания на електрозахранването в селото. В момента ток няма между 09 и 16 часа в работните дни заради подмяна на улично осветление, обясни кметският наместник. 

Хора от селото обаче казват, че проблемите с тока са от години. Местните споделиха, че им изгарят електроуредите, разваля им се храната в хладилниците и фризерите, не могат да ползват отоплителни уреди на ток през зимния сезон, климатици и вентилатори през летния сезон. Проблемите с тока са от поне 10 години, казва жена, която има хранителен магазин в селото.

"Зимата няма ток, защото има бури, а лятото няма ток, защото се работи. Като завали, няма ток, защото има повреда. Това го няма и в Африка. От 10 години дъщеря ми живеят тук. Аз не съм живяла тук и не съм от тук. Даже не искам да живея в България в това положение, дето е в момента и от 10 години, не знам от колко години. Нямам думи просто. Сменят се стълбове. За тия 10 години, дето постоянно се сменят стълбове, на цяла Европа да са сменили стълбовете, не само тук в тоя район. Аз съм от 4 години тук. Един ужас е просто. А кой плаща храната, дето ще се развали в хладилниците? А не може ли като си работят те, да си работят, обаче да се направи нещо, че да има ток. Не е нормално при 30 и кусур градуса температура ток да няма. И отгоре на това, то е планирано. Вие кои сте, да планирате така, че народа да няма ток и да се затварят магазини, да се изхвърлят храни?"

Иво Арабчев от Тополовец споделя, че миналата година през месеците октомври и ноември по същия начин е било прекъсвано електроподаването през деня в работните дни.

"От 3 май всеки работен ден, казвам работен, през празниците, събота и неделя си имаме ток, с изключение на дните, които е валяло дъжд, също сме имали ток. През другото време, сутрин ни спират около 9 и до към 4 след обед нямаме ток. Никой не дава никакво обяснение, защо е така. Който и да питаме, включая и общинския кмет нищо не знае. ЧЕЗ, ама защо ЧЕЗ, никой не казва. Така беше есента, октомври и ноември месец. Тогава в продължение на два месеца нямахме ток по същия начин. В програмата, която пускат ЧЕЗ, се появява това, че ще спират тук, но пак без никакво обяснение. Като се обадим на телефона на ЧЕЗ също никакво обяснение не дават. И от цялата област само при нас няма ток. Значи да се връщаме назад във времето - спират, но не чак толкова. Тогава спираха по няколко пъти в месеца - 3, 4, 5 пъти. Обяснението беше профилактика. Профилактика се прави веднъж на 2-3 месеца, а тук се прави по 2-3 пъти в месеца. Нито можеш да сготвиш, хладилници горят, телевизори горят и в края на краищата ние не знаем, какво трябва да направим. Хората ги е страх. Никой не иска нищо да предприеме. Тук, който ни е кметски наместник само вдига ръце, а общинският кмет в Ружинци Александров, ми каза, че това не е негова работа, а на ЧЕЗ. Добре, има някакъв проблем, приемам, ами направете ни някакво резервно захранване".

Според кметския наместник Сашко Здравков, проблеми с тока в селото няма. 

"Тук 180 лампи са сложени в едно село. Значи горят лампи, ние сменяваме, никакви проблеми. Сега, че тук има спиране на токовете, ние нямаме вина. Това, че е от 10 години, това е пълна лъжа. Аз съм 20 години кмет тук"

Попитахме електроразпределителното дружество дали са запознати с проблема, каква е причината и какво могат да направят. Публикуваме техния отговор без редакторска намеса:

"Направихме детайлна справка и установихме, че мрежата ниско напрежение и трафопостовете в община Ружинци са в добро състояние. От справката става ясно, че голяма част от прекъсванията са планови за извършване на ремонтни дейности по електропровод 20 кV „Язовира“, по който се осъществява мащабен проект с подмяна на стълбове, проводници и изолация. Цялостната рехабилитация на въздушна линия 20kV "Язовира" е на стойност 420 хил. лв. и се прави с цел подобряване на електроподаването в района.

Прекъсванията се правят с цел обезопасяване на работата по трасето.

В района няма регистрирани жалби за щети в резултат на прекъсвания на електрозахранването."


Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Третиране срещу комари ще се извърши днес във Враца

Днес, при подходящи метеорологични условия, във Враца ще се извърши третиране на зелени зони и водни обекти против комари. Информацията допълва Николай  Николов , експерт " Връзки с обществеността " в Общината:  "Това е третото или четвъртото третиране на целия град, в това число- всички жилищни квартали, водни обекти, детски площадки, обществени..

публикувано на 15.06.24 в 16:29

Музика на Петър Дънов звуча днес във видинската Филхармония

Камерен концерт с музика от Петър Дънов се състоя днес във Филхармония Видин. Концертът е по инициатива на местното общество на Бялото братство във Видин. Музиката на "Учителя" звуча за зрителите в акомпанимент на пиано-Виктор Илиев и цигулка- Виделин Джеджев . Удоволствие е да се свири тази музика, каза Виктор Илиев, диригент и композитор: "Аз..

публикувано на 15.06.24 в 14:53

Земеделските земи са най-застрашени от пожари

Земеделските земи са най-застрашени от пожари.  Пожароопасният сезон започва условно от края на жътвената кампания и продължава до края на есенните дъждове, каза за Радио Видин инспектор Георги Георгиев от видинската пожарна: "За никого не е тайна, че основните причини за възникване на тези пожари, не са високите температури, както масово се..

публикувано на 15.06.24 в 12:46

Община Кула е с най-висок среден доход за видинска облат

Община Кула е с най-висок среден доход на глава от населението за предходната 2023-та година. По статистически данни община Кула е с население от около 3 860 души и е трета по големина в областта след Видин и Белоградчик, но по доход тя надминава двата по-големи града, каза за Радио Видин кметът д-р Владимир Владимиров : "Това се получава с висока..

публикувано на 15.06.24 в 11:05
Протест срещу преминаване на тирове на разклона за Вършец.

Жители на Берковица, Враца, Бързия и Благово не искат тирове на Петрохан

Протестиращи затвориха пътя за "Петрохан". Така те изразиха недоволството си от намерението на Пътната агенция от понеделник да пренасочи тежкотоварния трафик през прохода.  Близо 150 жители на Берковица, Враца и селата Бързия и Благово затвориха пътя за прохода "Петрохан", в местността "Чапраза" ,на разклона за Вършец. Това стана при засилено полицейско..

публикувано на 15.06.24 в 09:00

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт

Днес ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор, съобщават от централата. Количеството на..

публикувано на 15.06.24 в 08:20

30 търговци и производители ще участват във фермерски пазар във Враца

Традиционен фермерски пазар ще се проведе днес, 15 юни, във Враца . Жители и гости на града ще могат да опитат и закупят ръчно изработени и био продукти, алкохолни и безалкохолни напитки и да се запознаят с автентични занаяти. Идеята е да се насърчи българското производство, каза Николай Николов , експерт "Връзки с обществеността" към Общината: "В..

публикувано на 15.06.24 в 08:00