Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православната църква отбелязва Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение светият дух слязъл във вид на огнени езици върху светите апостоли, света Богородица и други вярващи и ги дарувал с благодатните си дарове, обясни за Радио ВИДИН отец Илия Симеонов от Видинската епархия.

"Станало голямо чудо, апостолите, които до този момент говорили на роден език започнали да говорят изведнъж на всички известни езици. Не вярващи хора, казали, че апостолите са се опили с вино. Като чул апостол Петър започнал да говори вдъхновено за светия дух. Това била първата му проповед, тя имала силно въздействие върху слушателите. В този ден се кръстили в христа 3000 души. Църквата празнува това събитие. Празникът се нарича Петдесетница, слизане на светия дух. Той е един от 12-те най-големие господски празници през годината..."

От древни времена Петдесетница се приема за рожден ден на църквата.

По публикацията работи: Генади Вельов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В петък заседават комисиите към Общински съвет- Кула

Всички постоянни комисии към Общинския съвет в Кула ще заседават едновременно на 26 юли /петък/ по 8 точки. Ще бъде разгледана докладна записка, внесена от кмета на общината - Владимир Владимиров , относно включване на СУ „Васил Левски" – гр. Кула в Списъка на средищните детски градини и училища за учебната 2024/2025 г. Съветниците ще..

публикувано на 24.07.24 в 13:55

Деца от Видин учиха как да пазят гората

Деца от  детска градина "Славейче " във Видин учиха как да пазят гората и нейните обитатели. Откритият урок се проведе със съдействието на Р егионалната дирекция по горите в Берковица ,  Държавно горско стопанство Видин и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Видин.  Под формата на игра децата се запознаха с дивите..

публикувано на 24.07.24 в 13:36

Чужденец причини катастрофа на Петрохан и избяга

Водач, причинил ПТП с материални щети в прохода „Петрохан" и напуснал местопроизшествието, е установен и санкциониран със съдействието на служители на РУ Костинброд, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Сигнал за катастрофа в Петроханския проход е получен около 16 часа вчера, но  единият водач е напуснал и продължил движението си в посока град София...

публикувано на 24.07.24 в 12:23

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" ще се проведе в село Слатина

Фолклорен фестивал "Да съхраним българското" и 12-та поред земляческа среща ще се проведат на 27-ми юли (събота) в село Слатина , община Берковица. Организатори са кметството в Слатина, местното читалище  "Христо Ботев" и Община Берковица.  Фестивалът се провежда за втора поредна година и в него ще участват 160 танцьори, каза за Радио..

публикувано на 24.07.24 в 11:16

Режим на водата заради авария на водопровод в Манастирище и Хайредин

Авария по водопроводната мрежа е причина за режим на водата в селата Манастирище и Хайредин, област Враца. От почти месец жителите на двете села имат проблем с водоснабдяването. Проблемът не е свързан с горещините или количеството вода, добивана от помпената станция, а със сериозна авария в района на Манастирище, която ВиК не може да открие,..

публикувано на 24.07.24 в 09:59

Три пожара гасиха видинските огнеборци

На три сигнала за пожари са реагирали огнеборците през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР- Видин. Пожарите са без нанесени материални щети.  Екипите гасили запалени отпадъци в гр. Белоградчик  и запалени сухи треви в землището на с. Гъмзово. След полунощ е постъпил сигнал за пожар в апартамент на ул. „Цар Асен I“ във Видин...

публикувано на 24.07.24 в 09:47

Обявяват сроковете за прием след седми клас в училището в Кула

На 25 юли от средното училище в Кула ще обявят записаните и броя на незаети места в 8 клас за учебната 2024/2025 специалност "Икономическа информатика".  До края на днешния ден класираните на втори етап трябва да се запишат с оригиналните документи. Класираните момчета  са 11,  8  са  момичетата.  За неуспелите да се класират или  са..

публикувано на 24.07.24 в 08:45