Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районът на Видин има нужда от още дъжд

Проф. Георги Рачев: Кога да вали обилно, ако не през юни?

Топло и нормално лято, повече ще са валежите в западната част от страната

Проф. Георги Рачев
Снимка: БГНЕС


Топли дни с все по-високи температури, потенциално опасен вятър с обявен жълт код, дори силен, но предимно кратък дъжд: това ни предлага от началото си месец юни като атмосферни условия.

Какво лято очаква Видин и региона? Това попитахме климатологът професор Георги Рачев.

Радио ВИДИН: Лятото започна. Редуват се сухите дни, изпълнени с високи температури, с обилни периоди на дъжд. На какво се дължи това?

"Това го дължим на факта, че като по-възрастен, аз помня отдавна вече, доста по-отдавна. Не виждам нищо неестествено и ненормално във времето, което ние виждаме в този момент. Утре е Черешова задушница. В народната метеорология тя се свързва с черешовите води. Така от 150 години българите са свързвали тези интензивни и доста продължителни дъждове, които пълнят реките догоре, затова се нарича времето на масовото съзряване на черешите черешови дни. Така че нищо ненормално няма в това. Малко мащабът на по-студено време в началото на май и след това по-топлото време във втората половина на май създаде впечатление на дисбаланс. Още повече много ми е интересно кой ще ни каже кое е нормалното време, за да можем да определим кое време е нетипично. Съвсем нормално време, жестока нужда от дъжд, особено в Източна България. Вашият район е пощаден, макар че специално Видин от началото на годината не може да стигне 50 % от нормата - средната за 30 години. Сега като гледам прогнозата, тази валежна обстановка днес, утре и в неделя, сигурно ще остави 20 литра в района на Видин. Искрено се надявам прогнозата да не се сбъдне и валежите да бъдат повече. Защото Видин и специално районът на Видин има нужда от още дъжд, тъй като в повърхностния почвен слой влагата някъде липсва или е крайно недостатъчна. Добро е времето, нормално е времето, клоните винаги ще запушват шахтите, когато има обилни дъждове за кратко време, с висок интензитет, винаги се завирява, защото така или иначе от една канализация не може да поеме някои екстремни извалявания".

Радио ВИДИН: Пред настъпването на астрономическото лято сме, така че какво да очакваме в следващите месеци? Какви са прогнозите?

"Дългосрочните прогнози, а всички на този свят гледат два модела, двата големи модела - единият е европейският на Центъра за средносрочни прогнози, а другият е американският. Гледат тези модели, тъй като те притежават огромно количество информация, там работят едни от най-светлите умове, които се занимават с дългосрочни прогнози, а всички, които говорят за дългосрочни прогнози, знаят че климатът е хаотично природно явление и неговото прогнозиране напред във времето е практически невъзможно в детайли. Според Европейския модел, който е категоричен, лятото на България ще бъде с около 0.5 до 1.5 ºC по-топло от нормалното, а валежите ще бъдат по-малко от нормалното с около 10-20 %. Прогнозата на NOAA е доста по-прибрана, по-умерена. Прогнозира нормални температури през лятото и малко повече валежи в Югозападна България от нормалното. За радост на слушателите казвам, че и прогнозата на двата големи модели  за юни месеца върви да изтече в канала, защото ако се осъществят тези валежи днес, утре и в неделя, ние ще изпълним нормата и дори ще преизпълним валежната норма за почти цялата територия на България. И двата модела предвиждаха по-малко валежи през юни месец - американският с 10 %, а европейците даваха 20 %. Тази работа не е лесна. И двата модела са динамични. Това, което днес говорим, след 2 седмици може да придобие друго измерение. Така или иначе ни очаква топло лято, нормално лято, с може би малко по-високи валежи в Западна България, по-големи валежи. Това не означава автоматично, защото гледам средносрочната прогноза за Видин, че няма да има интензивни валежи, няма да има периоди на засушаване, няма да има периоди с много високи температури. За района на Видин се очертава  от сряда, дори от вторник, един продължителен десетдневен период, в който дневните температури ще бъдат в рамките на 29 ºC-30 ºC, с много слънце от следващия петък".

Радио ВИДИН: Значи си говорим за нормалното лято - дъждовен юни, сухи и топли последващи два месеца.

"Ако не вали юни, кога? Ако август не е сух, кога да бъде сухо лятото, когато се прибира цялата плодова реколта? На гроздето за какво му е дъжд през август, трябва му слънце. Сега му е времето да вали, за да може есенниците да поникнат. Миналата година България направи една убийствена зърнена реколта - подчертавам убийствена, а аз съм умирен в епитетите, но убийствена, защото направихме над 6 милиона тона пшеница. Три години нищо да не правим за пшеницата, напълно ни е достатъчно и за фураж, и за хляб. Тази година ще изнесем четири милиона тона пшеница при положение, че в момента на борсата средната пшеница тон е над 700 лева за тон. Нещо, което не е виждано на Българската стокова борса, а на международните пазари олиото достигна 2100 долара за тон и даже не е рефинирано. Няма как да очакваме мокрите сънища на Корнелия Нинова да се сбъднат - олиото ще остане в рамките на 5 лева за литър, докато на международния пазар неговата цена е такава, 2 долара за литър. Както и да го смяташ, няма как да слезе, защото ако ние понижим цената, ще нахлуят съседите и ще изкупят всичкото олио. Това се нарича отворена икономика. Сега му е времето да повали, да бъде и топличко, както е, за да можем да произведем отново 2 милиона тона слънчогледово семе, както го направихме миналата година. Хиляда пъти сме си казвали, че малка България прави 4 % от световния добив на слънчоглед. Уникално е. Ние сме на 1 място на глава от населението. Все пак Украйна и Русия са огромни територии, но на глава от населението сме абсолютно недостижими. Времето е пари. Не само астрономическото време, но и климатичното време е пари".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47