Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обучаваха възрастни във Видин как да се предпазват от онлайн измами

Снимка: Радио Видин

Обучение за предпазване от дезинформация и измами в социалните мрежи се проведе във Видин. Организирано е от Коалиция за медийна грамотност и Фондация "Лъчезар Цоцорков", в партньорство с Фондация "Глобални библиотеки-България" и Народно читалище "Цвят 1870". Обучението е безплатно и е част от програма "Медийна грамотност онлайн - учене през целия живот", каза секретарят на читалището Любомир Илиев:

"Обучението е насочено към граждани "55+". То е свободно. Поканихме видинската общественост, защото според нас гражданите имат нужда да бъдат информирани и дори обучени за това как могат да различат истинската от фалшивата новина в това море от информация, която ни залива непрекъснато от различни канали."

Според Георги Марчев, журналист от платформа за проверка на факти, по-възрастните хора, отраснали в различна информационна среда, нямат механизмите да се справят с онлайн измамите:

"Те са доверчиви, защото за тях медията все още е авторитет, но в съвременната информационна среда всеки може да си направи сайт за 15 минути и след един час да е избълвал десет лъжи, които са много хубаво написани, със снимка. Буквално един сайт се прави за толкова. За час, час и половина можеш да произведеш сайт с десет текста фалшиви, неверни, дори можеш да не ги напишеш, да ги препишеш от някъде или малко да поразбъркаш изреченията. Важно е възрастните хората да знаят това, защото в тяхното съзнание медията е нещо по-тежко. Назад във времето се е изисквало вестникът да бъде създаден предходния ден. Трябва да е хартия, пък не може всеки да издава вестник-  има някаква регистрация. Или пък телевизията има честоти, които държавата регулира, нали тя не регулира съдържанието в демокрацията, въпреки че през комунизма и съдържанието е регулирала. Сега са в среда, в която всеки може да е медия, буквално с два клика. Те трябва да го знаят това, за да могат да се предпазят, за да могат да не са толкова доверчиви и да изградят механизъм, с който да се защитят."


БНР подкасти:

Вижте още

Снимката на 30 ноември 2022 година

Днес, 30 ноември, изтича първоначално определеният краен срок за завършване на проекта за реставрация и адаптация на  видинската Синагога  в туристически обект Културен център "Жул Паскин". В интервю за Радио ВИДИН през юли кметът Цветан Ценков обясни, че изпълнителите са стриктни и срокът за завършване, който е до месец ноември, е съвсем реалистично да..

публикувано на 30.11.22 в 17:50
Срещата се проведе по инициатива на областния управител Огнян Асенов.

Предлагат електронна система да контролира трафика към Дунав мост 2

Представители на институции във Видин обсъдиха възможностите за облекчаване на тежкотоварния трафик в общината, в посока изход към Румъния, на среща в Областната администрация.  Началникът на областен отдел „Автомобилна администрация“ Иван Иванов представи идеен проект на система за електронно управление на трафика, който предвижда преминаване на..

публикувано на 30.11.22 в 17:12

Съветниците в Кула гласуваха изграждането на вятърен парк

Общинският съвет в Кула разгледа предложението за изграждане на вятърен парк "Ветрослав" в село Големаново .  След оспорвани дебати, съветниците гласуваха с пълно мнозинство инвестиционното намерение. „Предлагам на Общинския съвет да вземе следното решение- възмездно, безсрочно право на строеж за изграждане на вятърен парк върху..

публикувано на 30.11.22 в 16:05

Участъци от улици в Мездра стават еднопосочни

Еднопосочно движение на пътните превозни средства се въвежда  по пет улици  в Мездра  о т 30 ноември, съобщават от Общината. Промяната се прави, за да се намалят конфликтните ситуации при шофиране и да се осигурят допълнителни паркоместа, допълват от местната управа. Общината публикува списък на участъците от второстепенните улици, по които ще бъде..

обновено на 30.11.22 в 15:28

Центърът на село Гюргич е с нов облик

Асфалтираха площад "Възраждане" в ружинското село Гюргич . Асфалтовата настилка беше много лоша, обясни кметът на община Ружинци Александър Александров : "Там от години е асфалтовото покритие, точно пред сцената на читалището, където всяка година се провежда традиционният фолклорен събор "Среща на три поколения". Наложи се да бъдат заделени..

публикувано на 30.11.22 в 15:11

Видинско очаква повече евросредства през новия програмен период

Част от оперативните програми отчитат, че досега близо 80% от еврофондовете са били насочвани към Южна България . До 2027 година приоритет ще е Северната част на страната, обясни Мариела Савкова, управител на Областния информационен център във Видин. Възможностите за европейско финансиране през новия програмен период бяха представени от екипа на..

публикувано на 30.11.22 в 14:11

Незагасена цигара подпали къща в Антимово

Къща е горяла във видинското село Антимово . Сигналът за пожара е подаден вчера, 29 ноември, в 10:15 часа.  Пламъците са унищожили мебели и домашно имущество, опушени са около 100 кв. м стени. Причината – незагасена цигара. Спасени са две сгради. Два екипа на пожарната са гасили пламъците. 

публикувано на 30.11.22 в 10:51