Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха обвиняем за опит за контрабанда на хероин във Видин

2
Снимка: Агенция Митници

Обвиняем за опит за контрабанда на 50 кг хероин през ГКПП Дунав мост- Видин е с мярка за неотклонение "задържане под стража“. По искане на Окръжна прокуратура- Видин, съдът взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо мъж, привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление. Досъдебното производство е започнало с първо действие по разследването- претърсване и изземване. Установено е, че около 23,30 ч. на 16.06.2022 г, в района на ГКПП Дунав мост- Видин, бил спрян за проверка лек автомобил, управляван от български гражданин, пътуващ за Западна Европа. Шофьорът и неговият спътник заявили пред митническите власти, че не превозват акцизни стоки или такива, забранени от закона. При рентгеновата проверка митническите служители са забелязали зона с повишена плътност под предните седалки. Автомобилът е бил въведен в халето за щатeлна митническа проверка, при която в него е било констатирано наличие на двоен под. След демонтирането на предната дясна седалка е било установено наличието на тайник. В него, зад сгънати сив и черен сак, са били открити множество бели пакети, опаковани с прозрачно тиксо със залепен върху тях хартиен етикет с черно графично лого на орел. Под шофьорската седалка митническите инспектори са открили още един тайник, пълен със същите бели пакети.

При извършения полеви наркотест веществото е реагирало на хероин. Иззети са общо 100 пакета, съдържащи 51,095 кг високонаркотично вещество хероин. Водачът на автомобила, на 48 години, е бил привлечен към наказателна отговорност, разпитан в качеството на обвиняем и задържан. Извършеното деяние е тежко по смисъла на Наказателния кодекс. За него законът предвижда наказание "лишаване от свобода“ за срок от 10 до 15 години и "глоба" в размер от 100 000 лева до 200 000 лева. Съдът прие доводите на прокуратурата, че на този етап от досъдебното производство от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на престъплението. Налице е реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Разследването продължава под надзора на Окръжна прокуратура- Видин.


По публикацията работи: Пламен Коцев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Традиционната българска седянка пресъздадоха в Старопатица

Традиционната българска седянка бе пресъздадена  в салона на читалище "Пробуда 1925"  село Старопатица. Инициативата е под мотото "Бабо, разкажи ни..." по проект PROTEUS за защита на ценностите и основните права на ЕС . Фолклорият спектакъл откри Корнелия Велкова секретарят на читалището: „Това е един проект, които започнахме в началото на..

публикувано на 05.09.24 в 08:31

Снимката на 4 септември 2024 година

България е на второ място в Европа по брой на горските пожари , това заяви областният управител на Видин Ани Арутюнян на работна среща с цел превенция и конкретни действия в случай на възникване на горски пожари в региона. Областната администрация се включва в националната информационно-образователна кампания "Безотговорността е най-опасната искра"...

публикувано на 04.09.24 в 18:10

Над 100 души в Монтана си инсталираха приложение еЗдраве

Над 100 души в Монтана днес си инсталираха приложение еЗдраве.  Инициативата премина п ри голям интерес.  На площад „Жеравица", пред сградата на Регионалната здравна инспекция в центъра на Монтана, всеки желаещ може да го направи на телефон или таблет с мобилен интернет и валидна лична карта. Двудневната кампанията се  реализира от екип на..

публикувано на 04.09.24 в 17:45

Разследват причините за смъртта на 17-годишен младеж от Монтанско

Прокуратурата в Монтана установява обстоятелствата за евентуално извършено престъпление при смъртта на момче от село Замфирово . Според данните от полицията, в 03,30ч. през нощта на 3 септември, е получен сигнал от Спешна помощ в Монтана, че е докарано момче на 17 години, за което медиците установили, че е починало. Семеен скандал се е разиграл..

публикувано на 04.09.24 в 16:54

Богата програма за Врачанския есенен панаир

С богата културна програма Враца ще посрещне 135-ото издание на Врачанския есенен панаир, съобщиха от общинската управа, която е организатор на събитието.  Тази година първият концерт ще започне още на 13 септември (петък) с изява на сцената на местната рок група "Доктор`с Гого бенд" от 19:30 ч. Официалното откриване на панаира е на 14..

публикувано на 04.09.24 в 16:27

Областна администрация Видин се включва в кампания за превенция на горски пожари

България е на второ място в Европа по брой на горските пожари, това заяви областният управител на Видин Ани Арутюнян на работна среща с цел превенция и конкретни действия в случай на възникване на горски пожари в региона. Областната администрация се включва в националната информационно-образователна кампания „Безотговорността е най-опасната искра“:..

публикувано на 04.09.24 в 15:48

Първи фестивал на Турлашката кухня в село Салаш

За първа година в белоградчишкото село Салаш ще се проведе Фестивал "Турлашката кухня и занаяти".  Участниците ще имат възможност да опитат уникалните специалитети от турлашката кухня- бел муж, гньетени чушки с боб, косачко кисело, блага баница и много други местни храни, каза Даниела Иванова, секретар на читалище "Развитие":..

публикувано на 04.09.24 в 14:03