Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови цени от 1 юли

По-ниски сметки, ако пестим правилно ток през лятото

Снимка: Радио Видин




Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор на 1 юни

Средното повишение на тока за страната е около 3%, като най-ниско е за клиентите на електроразпределителното дружество за Северозападна България - 2,39%

Само по себе си увеличението не е драстично, но ще се отрази тежко на поскъпналия живот, на мнение са видинчани.

"Гледам нощно време да си включвам бойлера... Има ли нещо да не вдигат, това е постоянно... Увеличава се, но на какво основание цената ще е толкова висока?... Ние с ниските доходи какво правим, става непоносимо... Ще се отразят новите цени, ще ми бъде доста по-трудно... В тази държава ред не очаквайте, хорате не живеем нормално, по този начин не се получава... Вдигането на цените е безкрайно...".

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Лятото със своите жеги води до включване на климатици, вентилатори, машини за лед, а това от своя страна носи и по-големи сметки за ток.

Как да увеличим нивото на енергийна ефективност, но без да повишим сметките

"Има много начини за пестене на енергия, но те зависят от нашето поведение. Ние нямаме такива силно изградени навици да пестим, затова винаги може да се научи нещо ново. Например, каната за топла вода - масово хората я пълнят догоре, стоплят един литър вода, а им трябва за чаша чай. Защо да не правим обратното? Пълним чашата с чай и с нея фактически измерваме колко вода ни трябва, включваме, затопля се три пъти по-бързо. Малко хора знаят, че ако хладилникът е прилепен до стената плътно, това пречи на топлообменника на въздуха да циркулира свободно, затова ако го преместим с 1 см напред, ние ще намалим разхода на ток заради по-добрата циркулация на въздуха. Бойлерът може да се регулира. Водата може да се затопля и до 55, и до 90 градуса. 55 са напълно достатъчни, няма нужда да претопляме бойлера, който след това да изтича, а с това изтичат и парите ни в канала. Не е нужно да стопляме едно джезве кафе на най-големия котлон, защото това е разхищение. Лампите във всеки един дом - можем да ползваме както онези старите лампи с нажежаема жичка, но ако заменим една стандарта от 60 W, ако се замени с LED лампа, можем да отидем на 9 W, разликата е в пъти много по-икономично. Преди 5-6 години тези лампи бяха наистина скъпи - до 10 лева, сега ги има изгодно на 1-2 лева. Една смяна на лампите вкъщи може да ни даде значителна икономия. Колко често си забравяме лампите да светят? Трябва да внимаваме, да изграждаме навици. Уредите в готовност - всички ел. уреди, цялата електроника, знаем, винаги една малка червена лампичка, която показва, че уредът е изключен, но е на стендбай, така че харчи електроенергия, макар и малко. Ако съберете всички уреди и ги умножите по 365 дни, трябва да ви кажа, че се получават левове разлика. Добрата идея е тези уреди да са зад главен ключ, ако имаме разклонител, с едно копче да изключваме всички през нощта, когато не ги ползваме. Трябва да си изградим навик всяка вечер да пестим като не работят на такъв режим", посъветва директорът на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

През по-горещите дни консумацията на електроенергия се увеличава с близо 10%, в сравнение със средното потребление за сезона, поради използването на климатични системи за охлаждане.

При избор на охлаждаща система от съществено значение е нивото на енергийна ефективност на продукта, напомни още той.

"Боравенето с климатик също съдържа много потенциал за енергоспестяване. На първо място е важно да изберем подходящия размер, още когато купуваме климатик, защото ако е по-малък от нуждите на помещението - нали, той няма да може да затопля достатъчно. С други думи - по-добре да е по-голям, отколкото са нуждите на помещението, тогава той няма да се натоварва и няма да гори толкова ел. енергия, отколкото да е по-малък и да не може да достига тази температура. Тогава той ще работи на пълна пара и няма да спестява нищо. Другата важна особеност, която трябва да се знае, че при по-ниски температури зимата, неговият коефициент на ефективност драстично спада. Климатикът е най-ефективен при положителни температури, когато навън е 35 градуса, тогава е и най-икономичен. Ако температурата е -15, климатикът няма да бъде толкова енергийно спестовен. Трябва да има редовна профилактика и почистване на климатика, на неговите елементи, филтри, за да може да работи максимално икономично. Дали трябва да бъде включен постоянно или да изключваме и включваме? Бих казал, че ако работи постоянно, това наистина е по-ефективно, защото климатикът има автоматизация в себе си. Когато няма нужда, когато е достигнал необходима температура, той намалява своя капацитет и харченето. При пускане и спиране ние предизвикваме натоварване на максимален капацитет, а в същото време след това ще губим комфорт, защото като го изключим - температурата пада. Тези, които казват, че трябва да се държи постоянно включен, казано от октомври до април, имат основание в тази препоръка".

Пестенето на електрическата енергия спомага спестяването на средствата в семейния бюджет, отбелязаха още видинчани, които попитахме по-икономично ли харчат ток през настоящите месеци.

"Разбира се, през нощта пускам бойлера, не спим на климатик, ползваме нощната тарифа... Изключвайте нещата от мрежата, това е моят съвет... В горещините не може да си на задух, не можеш да не се охладиш, но трябва и да си пестелив... Стига да има желание, всеки може да пести... Климатикът работи постоянно... Зимата се харчи повече, тогава е студено... През лятото се ползват много климатици, но си мисля, че тях ги пускаме още повечко през зимата... Живея в блок, не ползвам отопление... Няма как да се пести, не харесваме жегата... Трябва да съчетаем да ни е хладно, хем да спестим някой друг лев".

Окончателните решения за цените ще станат ясни на самия 1 юли. Тарифите за топлоенергията ще зависят и от движението на цените на природния газ до края на настоящия месец. Важен фактор са осигурените от "Българгаз" за юли и следващите месеци газови доставки от алтернативни източници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15