Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нови цени от 1 юли

По-ниски сметки, ако пестим правилно ток през лятото

Снимка: Радио Видин
Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор на 1 юни

Средното повишение на тока за страната е около 3%, като най-ниско е за клиентите на електроразпределителното дружество за Северозападна България - 2,39%

Само по себе си увеличението не е драстично, но ще се отрази тежко на поскъпналия живот, на мнение са видинчани.

"Гледам нощно време да си включвам бойлера... Има ли нещо да не вдигат, това е постоянно... Увеличава се, но на какво основание цената ще е толкова висока?... Ние с ниските доходи какво правим, става непоносимо... Ще се отразят новите цени, ще ми бъде доста по-трудно... В тази държава ред не очаквайте, хорате не живеем нормално, по този начин не се получава... Вдигането на цените е безкрайно...".

Традиционно през топлите летни месеци консумацията на електроенергия се увеличава чувствително. Лятото със своите жеги води до включване на климатици, вентилатори, машини за лед, а това от своя страна носи и по-големи сметки за ток.

Как да увеличим нивото на енергийна ефективност, но без да повишим сметките

"Има много начини за пестене на енергия, но те зависят от нашето поведение. Ние нямаме такива силно изградени навици да пестим, затова винаги може да се научи нещо ново. Например, каната за топла вода - масово хората я пълнят догоре, стоплят един литър вода, а им трябва за чаша чай. Защо да не правим обратното? Пълним чашата с чай и с нея фактически измерваме колко вода ни трябва, включваме, затопля се три пъти по-бързо. Малко хора знаят, че ако хладилникът е прилепен до стената плътно, това пречи на топлообменника на въздуха да циркулира свободно, затова ако го преместим с 1 см напред, ние ще намалим разхода на ток заради по-добрата циркулация на въздуха. Бойлерът може да се регулира. Водата може да се затопля и до 55, и до 90 градуса. 55 са напълно достатъчни, няма нужда да претопляме бойлера, който след това да изтича, а с това изтичат и парите ни в канала. Не е нужно да стопляме едно джезве кафе на най-големия котлон, защото това е разхищение. Лампите във всеки един дом - можем да ползваме както онези старите лампи с нажежаема жичка, но ако заменим една стандарта от 60 W, ако се замени с LED лампа, можем да отидем на 9 W, разликата е в пъти много по-икономично. Преди 5-6 години тези лампи бяха наистина скъпи - до 10 лева, сега ги има изгодно на 1-2 лева. Една смяна на лампите вкъщи може да ни даде значителна икономия. Колко често си забравяме лампите да светят? Трябва да внимаваме, да изграждаме навици. Уредите в готовност - всички ел. уреди, цялата електроника, знаем, винаги една малка червена лампичка, която показва, че уредът е изключен, но е на стендбай, така че харчи електроенергия, макар и малко. Ако съберете всички уреди и ги умножите по 365 дни, трябва да ви кажа, че се получават левове разлика. Добрата идея е тези уреди да са зад главен ключ, ако имаме разклонител, с едно копче да изключваме всички през нощта, когато не ги ползваме. Трябва да си изградим навик всяка вечер да пестим като не работят на такъв режим", посъветва директорът на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

През по-горещите дни консумацията на електроенергия се увеличава с близо 10%, в сравнение със средното потребление за сезона, поради използването на климатични системи за охлаждане.

При избор на охлаждаща система от съществено значение е нивото на енергийна ефективност на продукта, напомни още той.

"Боравенето с климатик също съдържа много потенциал за енергоспестяване. На първо място е важно да изберем подходящия размер, още когато купуваме климатик, защото ако е по-малък от нуждите на помещението - нали, той няма да може да затопля достатъчно. С други думи - по-добре да е по-голям, отколкото са нуждите на помещението, тогава той няма да се натоварва и няма да гори толкова ел. енергия, отколкото да е по-малък и да не може да достига тази температура. Тогава той ще работи на пълна пара и няма да спестява нищо. Другата важна особеност, която трябва да се знае, че при по-ниски температури зимата, неговият коефициент на ефективност драстично спада. Климатикът е най-ефективен при положителни температури, когато навън е 35 градуса, тогава е и най-икономичен. Ако температурата е -15, климатикът няма да бъде толкова енергийно спестовен. Трябва да има редовна профилактика и почистване на климатика, на неговите елементи, филтри, за да може да работи максимално икономично. Дали трябва да бъде включен постоянно или да изключваме и включваме? Бих казал, че ако работи постоянно, това наистина е по-ефективно, защото климатикът има автоматизация в себе си. Когато няма нужда, когато е достигнал необходима температура, той намалява своя капацитет и харченето. При пускане и спиране ние предизвикваме натоварване на максимален капацитет, а в същото време след това ще губим комфорт, защото като го изключим - температурата пада. Тези, които казват, че трябва да се държи постоянно включен, казано от октомври до април, имат основание в тази препоръка".

Пестенето на електрическата енергия спомага спестяването на средствата в семейния бюджет, отбелязаха още видинчани, които попитахме по-икономично ли харчат ток през настоящите месеци.

"Разбира се, през нощта пускам бойлера, не спим на климатик, ползваме нощната тарифа... Изключвайте нещата от мрежата, това е моят съвет... В горещините не може да си на задух, не можеш да не се охладиш, но трябва и да си пестелив... Стига да има желание, всеки може да пести... Климатикът работи постоянно... Зимата се харчи повече, тогава е студено... През лятото се ползват много климатици, но си мисля, че тях ги пускаме още повечко през зимата... Живея в блок, не ползвам отопление... Няма как да се пести, не харесваме жегата... Трябва да съчетаем да ни е хладно, хем да спестим някой друг лев".

Окончателните решения за цените ще станат ясни на самия 1 юли. Тарифите за топлоенергията ще зависят и от движението на цените на природния газ до края на настоящия месец. Важен фактор са осигурените от "Българгаз" за юли и следващите месеци газови доставки от алтернативни източници.


Вижте още

Състезание по риболов започна в Ново село

Риболовна надпревара  започна тази сутрин във видинското Ново село. До вчера се бяха записали 15 любители на риболовния спорт.  В тези горещи юлски дни нивото на р. Дунав е спаднал драстично. Запалените рибари знаят, че рибата се е скрила в дълбоките студени води на средното течение. Но те помнят и старата българска приказка „Риба дом..

публикувано на 01.07.22 в 08:55

Летни приключения в музея във Враца

Летни активности за малки и по-големи деца организира Регионален исторически музей - Враца. За любителите на приключенията ще има фото-сафарита, интерактивни-образователни игри, работилници и беседи.  Инициативите започват този вторник, 5 юли от 10 ч. в сградата и двора на музея.  Ще се провеждат веднъж седмично, всеки вторник, като..

публикувано на 30.06.22 в 15:55

Вижда ли се краят на опашките от тирове към Дунав мост 2?

Достигнат е пределният капацитет от възможности за пропускане на товарни автомобили на Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" 2. Причините за образуването на опашки от изчакващи пред пункта, е изключително големият брой транспортни средства, увеличението на които се дължи на преориентиране на маршрути на движение на доставките, на..

обновено на 30.06.22 в 15:20

Джулай морнинг във Видин

Джулай морнинг ( July Morning – Юлско утро) е празник, свързан с вълшебния миг да посрещнеш изгрева на 1 юли.  Познат е още като празник на хипитата и е свързан с песента "Julаy Morning“ на английската рок-група „Юрая Хийп“. Може би ще се изненадате, но се празнува единствено в България и никъде в други страни в Европа и по света.  Символичното..

публикувано на 30.06.22 в 15:00

Златни хитове с нов аранжимент ще звучат във Видин

Концерт-спектакъл "Пресътворените песни" със съвременни оркестрации на избрани произведения от Николай Антов ще се състои във Видин. Създателят на  най-популярната група в град Видин за поп музика през 80-те и 90-те – формация "Север" има богат репертоар от авторска музика, който оставя ярка следа в културния живот на града. В концерта са..

публикувано на 30.06.22 в 11:45

В "Музикална зона" на 30 юни 2022 слушаме Лена Хорн

На днешния 30 юни се навършват 105 г. от рождението на амеракинската джаз певица и актриса Лена Хорн. Родена в Бруклин, в семейство на афроамериканци, през целия си живот отстоява правата на цветнокожите, сблъсквайки се с неприемане и отхвърляне. Не и е лесно да пробие в Холивуд, където правилата за жени с нейния произход са други. Що се от нася..

публикувано на 30.06.22 в 09:00

Павилион на тротоар ограничава видимостта на кръстовище във Видин

Павилион ограничава видимостта и създава предпоставки за пътни инциденти на кръстовище във Видин, сигнализира слушател на Радио Видин. По думите му павилионът е поставен върху тротоара, като това е причината хората да преминават през Синята зона. Освен това пешеходците, пресичащи улица "Антон Страшимиров", както и автомобилите, идващи от квартал..

публикувано на 29.06.22 в 16:35