Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 юни 2022 година

Снимка: Радио Видин

84 зрелостници от юбилейния 50-и випуск на ППМГ "Екзарх Антим Първи" Видин получиха днес дипломите си за завършено средно образование. Тържеството, на което присъстваха родители, учители, ученици се състоя в двора на учебното заведение.

Днес ще бъде гласуван вотът на недоверие към правителството на премиера Кирил Петков. Вечерта народните представители ще се съберат извънредно от 19:10 ч. Очаква се за отстраняването на правителството да гласуват ГЕРБ, ДПС, бившите съуправляващи от "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане". Четирите партии имат общо 125 депутати.

Тази сутрин в 06:05 часа пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е изключил от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част. Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита, съобщават от атомната електроцентрала. Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми. За случая е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа. След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната. 
КНСБ започва от утре протест пред сградата на Народното събрание. Настояват да се приемат исканията на Конфедерацията на независимите синдикати по актуализацията на бюджета за настоящата година

Почти 450 ученици от Видинска област, които успешно са положили държавен зрелостен изпит през 2022 година, но не започнат работа веднага, трябва сами да декларират и внесат здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение, напомнят от Национална агенция за приходите.

За кражбите на цветя и декоративна растителност в паркове и градини във Видин съобщават от общинската администрация. Вандалската проява е  нарушила целостта на фигурите на площад "Бдинци" и цветните кръгове в Крайдунавския парк, които бяха оформени от служители и работници на ОП "Чистота, озеленяване и благоустройство". 

От днес до 29 юли 2022 г. производителите на плодове и зеленчуци полско и оранжерийно производство и стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни могат да кандидатстват за краткосрочни кредити. Документи се подават в Областните дирекции на Държавен Фонд "Земеделие" по постоянен адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец и/или юридическото лице, съобщават от Държавен фонд земеделие.

Трета конференция по предучилищно образование, в която участват педагози от детски и учебни заведения от града и страната се провежда във Враца. Форумът бе открит от кмета Калин Каменов, който заяви, че инвестициите в образованието ще продължат.

С нови асфалтова настилка и тротоари ще бъдат алеите към централния стадион във Враца, съобщиха от местната управа. Ремонтните дейности, които вече започнаха, се извършват в участъка между улиците "Екзарх Йосиф" и 'Максим Горки".

Късометражен образователен филм ще учи децата на техните права и задължения, съобщават от Административен съд-Видин. Видеото беше представено пред директорите на училищата в Област Видин.

Пръскане срещу кърлежи и бълхи на тревните площи в община Лом ще се извърши при подходящи метеорологични условия от днес до 24 юни, между 20:00 и 06:00 часа. Ще бъдат третирани Дунавския парк, улични алеи, дворовете на детските градини, ясли и зелени площи на места с обществено предназначение в града и селата на територията на общината.

Агенцията по заетостта организира обучение на възрастни в съответствие с потребностите на пазара на труда, изискванията на работодателите и утвърдения план от Закон за насърчаване на заетостта за съответната година.

Временни прекъсвания на електрозахранването в части от Берковица ще има на 23 юни, съобщават от Община Берковица. Прекъсванията ще бъдат в часовия диапазон от 13:00 до 17:00 часа и се налагат поради извършване на неотложен ремонт от електропреносното дружество в региона.

Безплатен транспорт за всички желаещи граждани ще бъде организиран за предстоящото издание на Националния фолклорен събор "Леденика", съобщиха от община Враца. Превозните средства на обществения превозвач ще обслужват както линиите от града до местността "Леденика", така и вътрешните линии на събора.

Петият по ред "Музикален салон" ще се проведе тази вечер във видинското читалище "Цвят". Програмата е на тема "Годишните времена"

Видинската група "Глашатаи" ще свири този четвъртък на сцената пред художествена галерия "Никола Петров". Концертът започва от 18:30 часа и е част от поредицата изяви във връзка с 10-ата годишнина на групата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19

Музейко ще гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ на 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до 14:00 ч...

публикувано на 16.07.24 в 14:31

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14