Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наесен монтират новите отоплителни уреди във Видин

Снимка: Радио Видин

Все още няма информация кога ще бъдат монтирани новите отоплителни уреди по проекта "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин". Това сигнализираха видинчани, които са сключили договори, но не са уведомени за подмяната и не знаят с какво гориво за отопление да се снабдят за предстоящия отоплителен сезон.


"Взела съм си договора и казаха, че от есента ще влезе във сила, но не се нае от кой квартал ще започне. Едно се обеща, но нищо не се движи по въпроса. И други хора са притеснени, защото нямат информация за развитието на проекта. Не знам какво ще си купя - дърва или пелети.", коментира Диана Николова от Видин, която е кандидатствала по програмата за котел на пелети.


Над 2000 видинчани са сключили договори по проекта и ще заменят старите си печки с нови, каза ръководителят на проекта Румен Лилов:

"Договорите са сключени и гражданите ги получиха на 1 юни. Има около 120 договора, които не са връчени на заявителите, тъй като те отсъстват от страната. Дали сме толеранс и очакваме през август, когато ще бъдат отпуските, да дойдат да си получат договорите... Имаме избрани изпълнители. Трябва да подпишем договори и очакваме през септември или най- късно октомври да започне подмяната..."


Инверторните климатици са предпочитани от видинчани, които участват в проекта. Очаква се с неговото изпълнение да се с намалят емисиите от фини прахови частици от битово отопление, което са един от основните източници на замърсяване. Това ще доведе не само до по-комфортен живот, но и до подобряване на здравето на гражданите, добави Румен Лилов.

Вижте още

Състезание по риболов започна в Ново село

Риболовна надпревара  започна тази сутрин във видинското Ново село. До вчера се бяха записали 15 любители на риболовния спорт.  В тези горещи юлски дни нивото на р. Дунав е спаднал драстично. Запалените рибари знаят, че рибата се е скрила в дълбоките студени води на средното течение. Но те помнят и старата българска приказка „Риба дом..

публикувано на 01.07.22 в 08:55

Летни приключения в музея във Враца

Летни активности за малки и по-големи деца организира Регионален исторически музей - Враца. За любителите на приключенията ще има фото-сафарита, интерактивни-образователни игри, работилници и беседи.  Инициативите започват този вторник, 5 юли от 10 ч. в сградата и двора на музея.  Ще се провеждат веднъж седмично, всеки вторник, като..

публикувано на 30.06.22 в 15:55

Вижда ли се краят на опашките от тирове към Дунав мост 2?

Достигнат е пределният капацитет от възможности за пропускане на товарни автомобили на Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" 2. Причините за образуването на опашки от изчакващи пред пункта, е изключително големият брой транспортни средства, увеличението на които се дължи на преориентиране на маршрути на движение на доставките, на..

обновено на 30.06.22 в 15:20

Джулай морнинг във Видин

Джулай морнинг ( July Morning – Юлско утро) е празник, свързан с вълшебния миг да посрещнеш изгрева на 1 юли.  Познат е още като празник на хипитата и е свързан с песента "Julаy Morning“ на английската рок-група „Юрая Хийп“. Може би ще се изненадате, но се празнува единствено в България и никъде в други страни в Европа и по света.  Символичното..

публикувано на 30.06.22 в 15:00

Златни хитове с нов аранжимент ще звучат във Видин

Концерт-спектакъл "Пресътворените песни" със съвременни оркестрации на избрани произведения от Николай Антов ще се състои във Видин. Създателят на  най-популярната група в град Видин за поп музика през 80-те и 90-те – формация "Север" има богат репертоар от авторска музика, който оставя ярка следа в културния живот на града. В концерта са..

публикувано на 30.06.22 в 11:45

В "Музикална зона" на 30 юни 2022 слушаме Лена Хорн

На днешния 30 юни се навършват 105 г. от рождението на амеракинската джаз певица и актриса Лена Хорн. Родена в Бруклин, в семейство на афроамериканци, през целия си живот отстоява правата на цветнокожите, сблъсквайки се с неприемане и отхвърляне. Не и е лесно да пробие в Холивуд, където правилата за жени с нейния произход са други. Що се от нася..

публикувано на 30.06.22 в 09:00

Павилион на тротоар ограничава видимостта на кръстовище във Видин

Павилион ограничава видимостта и създава предпоставки за пътни инциденти на кръстовище във Видин, сигнализира слушател на Радио Видин. По думите му павилионът е поставен върху тротоара, като това е причината хората да преминават през Синята зона. Освен това пешеходците, пресичащи улица "Антон Страшимиров", както и автомобилите, идващи от квартал..

публикувано на 29.06.22 в 16:35