Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Танцьори от Бързия и Монтана участваха във фолклорен панаир в Ниш

Снимка: Сдружение "Младежки порив за бъдеще"

Панаирът "Фолклор и занаяти" се проведе в Ниш, край река Нишава. Танцов клуб "Бързия", от едноименното село в община Берковица, участва в него, разказа ръководителят на сдружение "Младежки порив за бъдеще" Тодор Тодоров:


"Много топло ни посрещнаха партньорската организация и публиката на град Ниш, защото танцов клуб "Бързия" и Фолклорен танцов състав "Ситница" от Монтана представиха България на този форум, като изнесоха една красива програма."


Присъстващите на панаира в Ниш се насладиха на изящните ръчно изработени фигурки и предмети украсили "коритото" на река Нишава. Импровизираната занаятчийска алея водеше непринудено хората до амфитеатралната сцена на речния бряг. Във вечерните часове под звуците на фолклорната музика на българи и сърби се проведе концертна програма. В близост до сцената на две грънчарски колела, под ръководството на майстор Драган, гости на събитието се докоснаха до изкуството на точене на глина.


"Децата се докоснаха и до тяхната атмосфера, която те са създали. Много емоционално подходиха към грънчарството и грънчарските колела, разбира се, и фигурките, които бяха изработени от други хора, посетили грънчарското студио в Ниш."


Лично консула на България в Сърбия Илия Бонджолов подкрепи българското участие на събитието, допълни Тодор Тодоров:


"Това беше едно от нещата, които дадоха голям стимул и голямо удовлетворение на всички участници в българската група, защото за пореден път, особено при участието на танцов клуб "Бързия" в Сърбия присъства консул на тяхна изява."


Целта на дейностите е увеличаване на туристическия поток към Бързия и Ниш, който да е базиран на фолклор и занаятите.

Вижте още

Ритмично е изпълнението на бюджета на община Монтана

Изпълнението на бюджета на община Монтана върви ритмично. Кметът Златко Живков очаква приходите от данъци и такси да са както миналата година: "Неслучайна е тази рекордна реализация на обекти, които имаме в момента. За кметствата- над 92 процента изпълнение на всичко което е заложено в бюджета за годината. Това беше основната ни цел преди..

публикувано на 01.07.22 в 12:50
Снимката е илюстративна

Водачи, употребили дрога и алкохол са задържани във Врачанско

Двама шофьори, употребили канабис и алкохол бяха установени от служителите на реда във Врачанско през изминалата нощ, съобщават от полицията.  На 30.06.2022г., в  23:45ч. в областния град  е спрян лек автомобил управляван от 20-годишен жител на града. Проверката  с техническо средство е показала положителен резултат за употреба на канабис...

публикувано на 01.07.22 в 11:42

Назначават младежи в общинската администрация в Ружинци

14 младежи започват работа от днес към общинската администрация в Ружинци. Те ще бъдат назначени по програма "Нова възможност за младежка заетост", обясни кметът Александър Александров. "Те са от четири населени места- Ружинци, Черно поле, Бело поле, Плешивец. Всички лица, които не са работили при мен като работодател през последните 12 месеца,..

публикувано на 01.07.22 в 11:13

Задържаха водач и спътника му за грубо отношение към монтански полицаи

Шофьор и пътуващия с него са задържани, след като са  се държали грубо и непристойно към полицейските служители, които са ги спрели за проверка в Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е от тази нощ около 00:30 ч. на ул. "Петър Димитров - Пената", в района на спортна зала "Младост" в областния град, служители на сектор "Пътна полиция“ при..

публикувано на 01.07.22 в 09:50

Увеличават се пенсиите

Увеличава се размерът на пенсиите, след като депутатите приеха актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Законът предстои да бъде публикуван в Държавен вестник. Очаква се Националният осигурителен институт да обяви размерът на сумите, които възрастните хора ще получат от 7 юли. С тях ще се изплаща и добавка от 60 лева.

публикувано на 01.07.22 в 08:20

Започва приемът на заявления за целева помощ за отопление

От днес започва приемът на заявления за отпускане на целевата помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. Пред дирекциите "Социално подпомагане" може да се кандидатства до края на октомври, включително и по електронен път или попълнените заявления да се изпращат чрез пощенски оператор. Държавата ще подкрепя хората от уязвимите групи в периода от..

публикувано на 01.07.22 в 07:55

Джулай морнинг отбелязаха във Видин

Стотици посрещнаха първото юлско утро на брега на Дунав във Видин. В отбелязването на неформалния празник, символизиращ новото начало и очакването за по-добро бъдеще, се включиха видинчани на различна възраст.  "Това е първият юлски изгрев, който посрещам. Решихме, че годините ни минават и решихме да не изпуснем нещо. Предполагам, че ще бъде..

публикувано на 01.07.22 в 07:25