Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Държавните служители са важни за всяка демократична държава

Снимка: Радио ВИДИН

Служителите в държавната администрация отбелязват своя професионален празник днес. Държавните служители трябва да имат професионална подготовка, а назначаването им става след провеждане на конкурс. Най-важното е служителят да работи в интерес на нацията, обясни д-р Снежана Димитрова от Професионалното обединение на държавните служители и дългогодишен директор на държавна администрация: 

"За държавен служител се говори в Конституцията, върховния закон на държавата. И за разлика от всички други временни политически позиции, държавният служител е длъжност, която се заема чрез конкурс от хора, които са професионално подготвени и работят в интерес на цялото общество, "на нацията" се ползва като термин в Конституцията. Така, че държавният служител е много важен за всяка една демократична държава, да бъде наистина неутрален политически. И разбира се да бъде експерт в позицията, която заема."

В днешно време предизвикателствата пред държавните служители са свързани с политическата нестабилност и липсата на лидерство. Държавните служители могат да дадат експертиза, която да помогне на политиците да постигнат целите си, но не могат да дадат цел, защото тя се дава от политическото ниво на държавното управление, смята д-р Снежана Димитрова. Според нея дигитализацията е много важна за държавния служител, защото спестява време и помага да бъдат взети информирани решения. С навлизането на електронното управление, за служителите на гише се очаква промяна в начина на работа, но няма да бъдат загубени работни места:

"За администрацията също е много важна дигитализацията, защото на един служител, когато разполага с бази данни, най-малкото взима информирани решения и предлага да се вземат политически информирани решения на базата на яснота на информацията. Да вземеш решение на базата усещане или на личен опит е нещо, което е твърде опасно за всяко едно управление... Електронното управление преди всичко е много скъпо и второ трябва да бъде целенасочено. В никакъв случай някаква самоцел, която окичваме с някакъв закон, с хартиените стратегии и решаваме въпроса... Електронното управление за това се нарича електронно управление, защото то трябва да следва йерархията и логиката на държавното управление. И за администрацията, то би било много полезно, защото данните се намират на терена при общините, а ползването на информацията се прави на нивото на, което се вземат решения и пишат закони. И аз не виждам, някой, който е разумно мислещ да се страхува от електронното управление от страна на държавните служители. Ако става въпрос вече за хората, които работят на гишета за пряк достъп, с пряка връзка с гражданите винаги ще има "back office", който да обработва информацията. Не виждам никаква заплаха за служителите, просто ще има промяна в професиите и в начините, по които се работи..."


Вижте още

Състезание по риболов започна в Ново село

Риболовна надпревара  започна тази сутрин във видинското Ново село. До вчера се бяха записали 15 любители на риболовния спорт.  В тези горещи юлски дни нивото на р. Дунав е спаднал драстично. Запалените рибари знаят, че рибата се е скрила в дълбоките студени води на средното течение. Но те помнят и старата българска приказка „Риба дом..

публикувано на 01.07.22 в 08:55

Летни приключения в музея във Враца

Летни активности за малки и по-големи деца организира Регионален исторически музей - Враца. За любителите на приключенията ще има фото-сафарита, интерактивни-образователни игри, работилници и беседи.  Инициативите започват този вторник, 5 юли от 10 ч. в сградата и двора на музея.  Ще се провеждат веднъж седмично, всеки вторник, като..

публикувано на 30.06.22 в 15:55

Вижда ли се краят на опашките от тирове към Дунав мост 2?

Достигнат е пределният капацитет от възможности за пропускане на товарни автомобили на Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" 2. Причините за образуването на опашки от изчакващи пред пункта, е изключително големият брой транспортни средства, увеличението на които се дължи на преориентиране на маршрути на движение на доставките, на..

обновено на 30.06.22 в 15:20

Джулай морнинг във Видин

Джулай морнинг ( July Morning – Юлско утро) е празник, свързан с вълшебния миг да посрещнеш изгрева на 1 юли.  Познат е още като празник на хипитата и е свързан с песента "Julаy Morning“ на английската рок-група „Юрая Хийп“. Може би ще се изненадате, но се празнува единствено в България и никъде в други страни в Европа и по света.  Символичното..

публикувано на 30.06.22 в 15:00

Златни хитове с нов аранжимент ще звучат във Видин

Концерт-спектакъл "Пресътворените песни" със съвременни оркестрации на избрани произведения от Николай Антов ще се състои във Видин. Създателят на  най-популярната група в град Видин за поп музика през 80-те и 90-те – формация "Север" има богат репертоар от авторска музика, който оставя ярка следа в културния живот на града. В концерта са..

публикувано на 30.06.22 в 11:45

В "Музикална зона" на 30 юни 2022 слушаме Лена Хорн

На днешния 30 юни се навършват 105 г. от рождението на амеракинската джаз певица и актриса Лена Хорн. Родена в Бруклин, в семейство на афроамериканци, през целия си живот отстоява правата на цветнокожите, сблъсквайки се с неприемане и отхвърляне. Не и е лесно да пробие в Холивуд, където правилата за жени с нейния произход са други. Що се от нася..

публикувано на 30.06.22 в 09:00

Павилион на тротоар ограничава видимостта на кръстовище във Видин

Павилион ограничава видимостта и създава предпоставки за пътни инциденти на кръстовище във Видин, сигнализира слушател на Радио Видин. По думите му павилионът е поставен върху тротоара, като това е причината хората да преминават през Синята зона. Освен това пешеходците, пресичащи улица "Антон Страшимиров", както и автомобилите, идващи от квартал..

публикувано на 29.06.22 в 16:35