Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Каменоделното училище в Кунино чества 100 годишен юбилей

Снимка: Радио ВИДИН


Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино отбелязва 100 години от създаването си. Гимназията, която е единствената по рода си на Балканите навърши кръглата годишнина през 2021 г., но заради пандемията  честванията ще се осъществят тази година в рамките на този и другия месец. Създател на училището е роденият в Кунино строител на съвременната ни държава Константин Томов. Село Кунино е избрано за място на гимназията поради развития каменоделски поминък у местното население, железопътна линия, както и наличието на варовик. За първи път занятия в тогавашното Държавното каменоделно училище започват през 1921 г. с десет ученика. Откакто е създадено училището, почти всички професионалисти в обработката на камъка в България са получили образованието си в Кунино. По-голяма част от тях са скулптори, архитекти, строители, каменоделци и други специалисти.

Честванията по случай 100 години от създаването на гимназията започват на 24 юни, петък с представяне на книгата "Наръчник по каменоделство". В този ден от 18:30 ч. ще има и концерт във вътрешния двор на училището на студенти от музикалната академия, това каза за Радио ВИДИН заместник- директорът инж. Даниел Кралев:

"Стартираме мероприятията по отбелязването на 24 юни от 15:00 часа с представяне на книгата, която сме издали "Наръчник по каменоделство", която е превод от немски. И след това ще има един концерт на музикална академия поп и джаз изпълнения в 18:30 часа. На 1 юли стартираме пленер за скулптури. Ще участват 6 скулптори, 3-ма външни и 3-ма преподаватели от училището. И в рамките на 10 дена ще изработват скулптури тук на място... На 9 юли отново ще имаме представяне на пръстена, който вече втора година раздаваме на абитуриентите си. Това е копие на пръстена печат на Кольо Фичето. Мероприятията ще започнат на 9 юли от 13 часа на обяд и ще завършат вечерта в 18:30 часа с концерт на група "Кикимора".


Въпреки, че децата завършващи училището получават реализация, в момента все по-малко ученици избират каменоделското училище. За да стане по-привлекателно място за бъдещите ученици, корпуса ще е изцяло обновен и ремонтиран, а общежитието ще бъде санирано, сподели инж. Кралев.
Повече за предстоящите ремонти в училището може да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Пещера "Венеца" стана декор на фолклорния събор "Жива вода"

12-тият фолклорен събор  Жива вода  до пещерата  Венеца  край димовското село Гара Орешец събра над 700 участници, занаятчии и изпълнители от самодейни състави от страната и чужбина. За първи път в събора участват  Пламен Иванов  и съпругата му, които са от Монтана.  Пламен е занаятчия към Регионалната занаятчийска камара в Монтана и..

обновено на 04.07.22 в 18:27

От 7 юли изплащат увеличените пенсии

Нови минимални размери на пенсиите за осигурителен стаж и възраст са определени от 1 юли с актуализацията на бюджета. Осъвременяването на пенсиите или тяхното увеличение с 10 %, ще важи обаче само за пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2021 г.  Размерът на пенсиите винаги е вълнувал хората, които ги получават, но може ли  един..

публикувано на 04.07.22 в 18:00

Дарители помагат за ремонт на АГО-то във Враца

До месец се очаква да започне ремонтът на най-голямата родилна зала в АГО-то на врачанската болница. Това съобщи председателят на сдружение "Врачанофили" Мартин Харизанов , по чиято инициатива ще се извърши обновяването. Средствата за ремонта са събрани с помощта на дарители, които подкрепят организирано от неправителствената организация..

публикувано на 04.07.22 в 16:32

Не всички бензиностанции ще предлагат горива с отстъпка

Отстъпка от 0,25 лв. за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли -това одобри Народното събрание с актуализацията на държавния бюджет. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното..

публикувано на 04.07.22 в 15:30

"Неделник" от 3 юли 2022 година

"Змей зборянин" !!! Кой е той ли? Нова книга от Антоний Танков е това. Разказите са художествена измислица, но са взети от реалния живот. Затова са си чиста истина от Северозапада. Там около Смоляновци. Но преди това преглеждаме старите вестници и ще посетим Джулая морнинг с колегата Николай Хараламбов. Отиваме и до село Делейна, където..

публикувано на 03.07.22 в 13:05

Видинчанин събра в книга историята на село Делейна и рода си

"Делейна и аз" е първата книга на Николай Николов , който представя в стотина страници историята на село Делейна и на рода си- алу Балани . Книгата е краеведска история. Докато събира историята на рода си, авторът осъзнава, че сведенията за селото, в което е минало детството му, са оскъдни. Така решава да започне да търси исторически източници за..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Да се грижим за своята душа, за да бъде светла

В  Третата неделя след Петдесетница , Църквата насочва нашето внимание върху Иисусовите поучения, които наричаме "Проповедта на планината". "Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно. И тъй, ако светлината, що е в..

публикувано на 03.07.22 в 08:00