Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Басейнът в парк "Владикина Бахча" във Видин отново ще работи

3
Снимка: Радио ВИДИН



Старият басейн в парк Толбухин, който много видинчани свързват със сантиментални спомени от миналото, днес отваря отново врати. 


"Била съм на този басейн, прекрасни спомени имам от него... Лошото в града беше, че беше само един басейн... въпреки че имам кола ми е по-удобно в града с малко дете и за всички смятам, че ще е много удобен басейна, защото си е на централно място в града и е хубаво, че го отварят. Още от едно време всички имаме хубави спомени на него и сега и децата ни ще имат, което е прекрасно... Изключително ме радва, че този басейн отново ще бъде открит и той освен това е полуолимпийски басейн и много се радвам, че ще има такова съоръжение във Видин...Това е басейн, който децата са ни ходили там, лично аз също съм ходила и много жалко, че в града на такова хубаво място, както е парка, този басейн толкова време го нямаше. Така, че радвам се че ще бъде открит.", споделиха граждани на Видин в наша анкета.


Структурата на басейна е изцяло запазена, обясни за Радио Видин Александър Матеев, собственик на обекта, който е воден именно от сантимент в желанието си да възстанови старият басейн:


"Конструктивно нищо не е променяно по басейна. Единствено са подменени с нови пречистващи инсталации, нови облицовки, оградата е възстановена, общо взето това е. Малко дизайн и като цяло мисля, че се получи добре... Един от начините за реставриране на такива стари басейни е да бъдат покрити с "линер" , с дебелина от около 1,5 м, което е по-добър вариант даже и от керамичните плочки. Малкият басейн е направен с гранитогрес - така е по-практично за малките, но големите спокойно могат да бъдат направени с този "линер", който ние сме избрали"


Големият басейн е с полуолимпийски размери - 12,5 м на 25 м. Дълбочината в плитката му част е 1,40, а в дълбоката е 1,70 м. Малкият басейн е с дълбочина 65 см. Басейнът разполага и с два соларни душа. Всичко, което едно време е имало е възстановено и няма да има нови и различни неща:


"Навремето също е имало караванка, която и в момента ще действа, просто в момента е с различна визия... Няма ден, когато сме на басейна, да не минават хора и да ни питат кога ще го отворим. Всички са въодушевени от това, което се случва, поздравяват ни. Всички ни се радват, каза Александър. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47