Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Басейнът в парк "Владикина Бахча" във Видин отново ще работи

3
Снимка: Радио ВИДИНСтарият басейн в парк Толбухин, който много видинчани свързват със сантиментални спомени от миналото, днес отваря отново врати. 


"Била съм на този басейн, прекрасни спомени имам от него... Лошото в града беше, че беше само един басейн... въпреки че имам кола ми е по-удобно в града с малко дете и за всички смятам, че ще е много удобен басейна, защото си е на централно място в града и е хубаво, че го отварят. Още от едно време всички имаме хубави спомени на него и сега и децата ни ще имат, което е прекрасно... Изключително ме радва, че този басейн отново ще бъде открит и той освен това е полуолимпийски басейн и много се радвам, че ще има такова съоръжение във Видин...Това е басейн, който децата са ни ходили там, лично аз също съм ходила и много жалко, че в града на такова хубаво място, както е парка, този басейн толкова време го нямаше. Така, че радвам се че ще бъде открит.", споделиха граждани на Видин в наша анкета.


Структурата на басейна е изцяло запазена, обясни за Радио Видин Александър Матеев, собственик на обекта, който е воден именно от сантимент в желанието си да възстанови старият басейн:


"Конструктивно нищо не е променяно по басейна. Единствено са подменени с нови пречистващи инсталации, нови облицовки, оградата е възстановена, общо взето това е. Малко дизайн и като цяло мисля, че се получи добре... Един от начините за реставриране на такива стари басейни е да бъдат покрити с "линер" , с дебелина от около 1,5 м, което е по-добър вариант даже и от керамичните плочки. Малкият басейн е направен с гранитогрес - така е по-практично за малките, но големите спокойно могат да бъдат направени с този "линер", който ние сме избрали"


Големият басейн е с полуолимпийски размери - 12,5 м на 25 м. Дълбочината в плитката му част е 1,40, а в дълбоката е 1,70 м. Малкият басейн е с дълбочина 65 см. Басейнът разполага и с два соларни душа. Всичко, което едно време е имало е възстановено и няма да има нови и различни неща:


"Навремето също е имало караванка, която и в момента ще действа, просто в момента е с различна визия... Няма ден, когато сме на басейна, да не минават хора и да ни питат кога ще го отворим. Всички са въодушевени от това, което се случва, поздравяват ни. Всички ни се радват, каза Александър. 
Галерия

Вижте още

Пещера "Венеца" стана декор на фолклорния събор "Жива вода"

12-тият фолклорен събор  Жива вода  до пещерата  Венеца  край димовското село Гара Орешец събра над 700 участници, занаятчии и изпълнители от самодейни състави от страната и чужбина. За първи път в събора участват  Пламен Иванов  и съпругата му, които са от Монтана.  Пламен е занаятчия към Регионалната занаятчийска камара в Монтана и..

обновено на 04.07.22 в 18:27

От 7 юли изплащат увеличените пенсии

Нови минимални размери на пенсиите за осигурителен стаж и възраст са определени от 1 юли с актуализацията на бюджета. Осъвременяването на пенсиите или тяхното увеличение с 10 %, ще важи обаче само за пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2021 г.  Размерът на пенсиите винаги е вълнувал хората, които ги получават, но може ли  един..

публикувано на 04.07.22 в 18:00

Дарители помагат за ремонт на АГО-то във Враца

До месец се очаква да започне ремонтът на най-голямата родилна зала в АГО-то на врачанската болница. Това съобщи председателят на сдружение "Врачанофили" Мартин Харизанов , по чиято инициатива ще се извърши обновяването. Средствата за ремонта са събрани с помощта на дарители, които подкрепят организирано от неправителствената организация..

публикувано на 04.07.22 в 16:32

Не всички бензиностанции ще предлагат горива с отстъпка

Отстъпка от 0,25 лв. за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли -това одобри Народното събрание с актуализацията на държавния бюджет. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното..

публикувано на 04.07.22 в 15:30

"Неделник" от 3 юли 2022 година

"Змей зборянин" !!! Кой е той ли? Нова книга от Антоний Танков е това. Разказите са художествена измислица, но са взети от реалния живот. Затова са си чиста истина от Северозапада. Там около Смоляновци. Но преди това преглеждаме старите вестници и ще посетим Джулая морнинг с колегата Николай Хараламбов. Отиваме и до село Делейна, където..

публикувано на 03.07.22 в 13:05

Видинчанин събра в книга историята на село Делейна и рода си

"Делейна и аз" е първата книга на Николай Николов , който представя в стотина страници историята на село Делейна и на рода си- алу Балани . Книгата е краеведска история. Докато събира историята на рода си, авторът осъзнава, че сведенията за селото, в което е минало детството му, са оскъдни. Така решава да започне да търси исторически източници за..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Да се грижим за своята душа, за да бъде светла

В  Третата неделя след Петдесетница , Църквата насочва нашето внимание върху Иисусовите поучения, които наричаме "Проповедта на планината". "Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно. И тъй, ако светлината, що е в..

публикувано на 03.07.22 в 08:00