Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фестивал на "Кулското мяшано" ще се проведе в Кула на Еньовден

Снимка: Радио ВИДИН

Шестото издание на Фестивала и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано" ще се проведе на 24 юни в Кула. Събитието е създадено по идея на  Майсторителница "Убавило" и се е утвърдило като традиционно и обичано в града. По време на фестивала ще има и подконкурс за авторска ритуална Еньовска погача - декорирана пита по идея на майсторката.


"Тази година имаме много участници, само с кулинарни шедьоври - микс от подправки и билки, приготвяни по прастари семейни рецепти са над 50, а тези които ще участват с кулинарни хлябове също са десетки... Награди ще има във всяка категория. Хлябовете трябва да бъдат представени в деня, когато се провежда фестивала, петък 24 юни на мястото - исторически парк "Кастра Мартис".", съобщават организаторите.


Предвидена е и фолклорна програма: китка с хора ще представи фолклорен състав "Флорентиана", народен хор "Кулчанки", а фолклорната певица Корнелия Велкова ще огласи крепоста "Кастра Мартис" с автентичната песен от село Старопатица "Снощи е Янка в село влезнала".


Конкурсът се организира от Майсторителница "Убавило", Община Кула и НЧ "Просвета - 1882" - гр. Кула. 

Вижте още

Ритмично е изпълнението на бюджета на община Монтана

Изпълнението на бюджета на община Монтана върви ритмично. Кметът Златко Живков очаква приходите от данъци и такси да са както миналата година: "Неслучайна е тази рекордна реализация на обекти, които имаме в момента. За кметствата- над 92 процента изпълнение на всичко което е заложено в бюджета за годината. Това беше основната ни цел преди..

публикувано на 01.07.22 в 12:50
Снимката е илюстративна

Водачи, употребили дрога и алкохол са задържани във Врачанско

Двама шофьори, употребили канабис и алкохол бяха установени от служителите на реда във Врачанско през изминалата нощ, съобщават от полицията.  На 30.06.2022г., в  23:45ч. в областния град  е спрян лек автомобил управляван от 20-годишен жител на града. Проверката  с техническо средство е показала положителен резултат за употреба на канабис...

публикувано на 01.07.22 в 11:42

Назначават младежи в общинската администрация в Ружинци

14 младежи започват работа от днес към общинската администрация в Ружинци. Те ще бъдат назначени по програма "Нова възможност за младежка заетост", обясни кметът Александър Александров. "Те са от четири населени места- Ружинци, Черно поле, Бело поле, Плешивец. Всички лица, които не са работили при мен като работодател през последните 12 месеца,..

публикувано на 01.07.22 в 11:13

Задържаха водач и спътника му за грубо отношение към монтански полицаи

Шофьор и пътуващия с него са задържани, след като са  се държали грубо и непристойно към полицейските служители, които са ги спрели за проверка в Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е от тази нощ около 00:30 ч. на ул. "Петър Димитров - Пената", в района на спортна зала "Младост" в областния град, служители на сектор "Пътна полиция“ при..

публикувано на 01.07.22 в 09:50

Увеличават се пенсиите

Увеличава се размерът на пенсиите, след като депутатите приеха актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Законът предстои да бъде публикуван в Държавен вестник. Очаква се Националният осигурителен институт да обяви размерът на сумите, които възрастните хора ще получат от 7 юли. С тях ще се изплаща и добавка от 60 лева.

публикувано на 01.07.22 в 08:20

Започва приемът на заявления за целева помощ за отопление

От днес започва приемът на заявления за отпускане на целевата помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. Пред дирекциите "Социално подпомагане" може да се кандидатства до края на октомври, включително и по електронен път или попълнените заявления да се изпращат чрез пощенски оператор. Държавата ще подкрепя хората от уязвимите групи в периода от..

публикувано на 01.07.22 в 07:55

Джулай морнинг отбелязаха във Видин

Стотици посрещнаха първото юлско утро на брега на Дунав във Видин. В отбелязването на неформалния празник, символизиращ новото начало и очакването за по-добро бъдеще, се включиха видинчани на различна възраст.  "Това е първият юлски изгрев, който посрещам. Решихме, че годините ни минават и решихме да не изпуснем нещо. Предполагам, че ще бъде..

публикувано на 01.07.22 в 07:25