Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организират поход до "Хайдушките водопади"

Снимка: Радио ВИДИН

Поход до местността "Хайдушки водопади" ще се проведе тази събота, 25 юни, в Берковица. По време на прехода ще има беседи - за Берковската планина, за историята и традициите на Берковица и околностите, за преданията и легендите, свързани с Балкан и Хайдушките водопади. Тръгването е от паркинга под стадион "Мрамор" в 9:30 часа. Местността е любимо място за берковчани и заради своята красота се посещават целогодишно.

"Този поход до местност "Хайдушки водопади" се стараем да бъде традиционен. Ние сме провеждали такъв поход, като целта е да привлечем колкото се може повече участници в него и те да бъдат от различни възрастови групи, така че да има една приемственост между поколенията. От една страна цели децата да научат повече за местоположението на Берковица, на природните забележителности, за Берковския Балкан, за географските, историческите и етнографските особености на нашия край. Т.е. малко е с образователна насоченост, защото по време на похода ние спираме за почивки и обясняваме на децата всичко, което те виждат наоколо. Походът е насочен и към здравето на участниците. По време на провеждането му са предвидени спортни игри, състезания между участниците", каза Илиян Иванов- специалист "Спорт и младежки дейности" към Община Берковица.

Преходът е срещу течението на Голяма река, покрай която има малки водопади и бързеи през вековни букове. Местността "Хайдушки водопади" е на 7 километра от град Берковица.

"Мястото е тайнствено и екзотично. Във времето до нас са достигнали много и интересни легенди за "Хайдушките водопади", предавани от поколение на поколение.", допълни Илиян Иванов.

В Берковския Балкан са се подвизавали няколко хайдушки чети. Предполага се, че местните легенди са по действителни случаи и са основани на подвизите на хайдутите от четите на Ангел войвода, Момчил войвода, Ердан войвода, на войводите Коста, Яким, Вълчан. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неустено започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване, ако..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50