Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Организират поход до "Хайдушките водопади"

Снимка: Радио ВИДИН

Поход до местността "Хайдушки водопади" ще се проведе тази събота, 25 юни, в Берковица. По време на прехода ще има беседи - за Берковската планина, за историята и традициите на Берковица и околностите, за преданията и легендите, свързани с Балкан и Хайдушките водопади. Тръгването е от паркинга под стадион "Мрамор" в 9:30 часа. Местността е любимо място за берковчани и заради своята красота се посещават целогодишно.

"Този поход до местност "Хайдушки водопади" се стараем да бъде традиционен. Ние сме провеждали такъв поход, като целта е да привлечем колкото се може повече участници в него и те да бъдат от различни възрастови групи, така че да има една приемственост между поколенията. От една страна цели децата да научат повече за местоположението на Берковица, на природните забележителности, за Берковския Балкан, за географските, историческите и етнографските особености на нашия край. Т.е. малко е с образователна насоченост, защото по време на похода ние спираме за почивки и обясняваме на децата всичко, което те виждат наоколо. Походът е насочен и към здравето на участниците. По време на провеждането му са предвидени спортни игри, състезания между участниците", каза Илиян Иванов- специалист "Спорт и младежки дейности" към Община Берковица.

Преходът е срещу течението на Голяма река, покрай която има малки водопади и бързеи през вековни букове. Местността "Хайдушки водопади" е на 7 километра от град Берковица.

"Мястото е тайнствено и екзотично. Във времето до нас са достигнали много и интересни легенди за "Хайдушките водопади", предавани от поколение на поколение.", допълни Илиян Иванов.

В Берковския Балкан са се подвизавали няколко хайдушки чети. Предполага се, че местните легенди са по действителни случаи и са основани на подвизите на хайдутите от четите на Ангел войвода, Момчил войвода, Ердан войвода, на войводите Коста, Яким, Вълчан. 

Вижте още

Пещера "Венеца" стана декор на фолклорния събор "Жива вода"

12-тият фолклорен събор  Жива вода  до пещерата  Венеца  край димовското село Гара Орешец събра над 700 участници, занаятчии и изпълнители от самодейни състави от страната и чужбина. За първи път в събора участват  Пламен Иванов  и съпругата му, които са от Монтана.  Пламен е занаятчия към Регионалната занаятчийска камара в Монтана и..

обновено на 04.07.22 в 18:27

От 7 юли изплащат увеличените пенсии

Нови минимални размери на пенсиите за осигурителен стаж и възраст са определени от 1 юли с актуализацията на бюджета. Осъвременяването на пенсиите или тяхното увеличение с 10 %, ще важи обаче само за пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2021 г.  Размерът на пенсиите винаги е вълнувал хората, които ги получават, но може ли  един..

публикувано на 04.07.22 в 18:00

Дарители помагат за ремонт на АГО-то във Враца

До месец се очаква да започне ремонтът на най-голямата родилна зала в АГО-то на врачанската болница. Това съобщи председателят на сдружение "Врачанофили" Мартин Харизанов , по чиято инициатива ще се извърши обновяването. Средствата за ремонта са събрани с помощта на дарители, които подкрепят организирано от неправителствената организация..

публикувано на 04.07.22 в 16:32

Не всички бензиностанции ще предлагат горива с отстъпка

Отстъпка от 0,25 лв. за литър гориво при зареждане на бензиностанция от 1 юли -това одобри Народното събрание с актуализацията на държавния бюджет. Отстъпката е за моторни превозни средства, регистрирани по Закона за движение по пътищата, собственост на физическо лице или ползвани от физическо лице, вписано като ползвател в талона на моторното..

публикувано на 04.07.22 в 15:30

"Неделник" от 3 юли 2022 година

"Змей зборянин" !!! Кой е той ли? Нова книга от Антоний Танков е това. Разказите са художествена измислица, но са взети от реалния живот. Затова са си чиста истина от Северозапада. Там около Смоляновци. Но преди това преглеждаме старите вестници и ще посетим Джулая морнинг с колегата Николай Хараламбов. Отиваме и до село Делейна, където..

публикувано на 03.07.22 в 13:05

Видинчанин събра в книга историята на село Делейна и рода си

"Делейна и аз" е първата книга на Николай Николов , който представя в стотина страници историята на село Делейна и на рода си- алу Балани . Книгата е краеведска история. Докато събира историята на рода си, авторът осъзнава, че сведенията за селото, в което е минало детството му, са оскъдни. Така решава да започне да търси исторически източници за..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Да се грижим за своята душа, за да бъде светла

В  Третата неделя след Петдесетница , Църквата насочва нашето внимание върху Иисусовите поучения, които наричаме "Проповедта на планината". "Светило за тялото е окото. Затова, ако твоето око бъде чисто, и цялото твое тяло ще бъде светло; ако пък твоето око бъде лукаво, цялото твое тяло ще бъде тъмно. И тъй, ако светлината, що е в..

публикувано на 03.07.22 в 08:00