Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И пак цъфтят липи... пак се режат клони и се мете липов цвят...

6
Снимка: Радио Видин

В сезона на липите, няма сила, която да спре вандализма при брането на липов цвят. За поредна година, за определени групи от хора, цъфтежът на липите не е просто усещане за приятен аромат, а просто бизнес. Берат липовия цвят, продават го, изкупуват го и най-лошото - унищожава липите. Те чупят клони и секат цели дървета, само и само да оберат нужната им стока.  Други пък с метли го събират директно от прашните улици, парковете и дори до строителни обекти, където нерядко има разпръснати цимент, вар и други неподходящи за бъдещия чай субстанции.

"Берачите на липа са роми, те идват в селото ни през нощта, навлизат в чуждите имоти, за които по-рано са направили проучване и направо режат клоните или дърветата, за да им е по-удобно. Само със строг контрол това може да се спре", смята Анка Младенова от димовското село Извор. Тя дори е публикувала във Фейсбук разказ за срещата си със среднощните гости. Според нея, само с усилията на местния кметски наместник, проблемът не може да бъде решен:

"Няма как сам да се справи, защото в селото ни останаха малко жители и къщите са разпръснати... За въпросния случай - аз видях отрязаните клони, защото този имот е на моя братовчедка и го пазя, но реших че някой просто си е отрязал един клон за чай. Бабата, която живее до имота ми каза, че е чула чупене на клони, но не е посмяла да излезе, защото е сама. Онази нощ обаче към 3 часа тя ми звънна, че отново чупят клони и аз веднага предупредих кметския ни наместник. Отидох бързо, но моето куче ме издаде - иначе щях да запиша и номера на колата им. Като ги видя, кучето ги нападна и те като скочиха, спринтираха бързо до колата и дори не успяха да си вземат набрания липов цвят. През това време дойде и кметският наместник с колата си. Гонихме ги до Мали Дреновец, но успяха да избягат... Така е по селата. Навсякъде е обезлюдено и е нещо страшно. Навремето имаше една местност тук - Липака, с над  20-30 дка липи. Те режеха по средата ствола, като падне дървото обират цвета от клоните и заминават. Така бе унищожена гората..."


"Проблемът с незаконната беритба на липов цвят може да бъде решен само ако се упражнява по-голям контрол върху приемателните пунктове. Така ще бъде решен въпросът не само с унищожаването на липите в населените места, но и с навлизането в чуждите имоти", категоричен е кметският наместник на село Извор, Иван Тошев.


"Проблемът съществува от около 10 години... Щом приемателният пункт е затворен или е контролиран, няма как да стане това. Не всеки има липа в дома си, за да каже, че носи липов цвят от вкъщи. Така че, само пунктовете - нищо друго".

Още по-голям се оказа че е проблемът в съседното село Лагошевци. Там заради липовия цвят са отрязани липите до оброчния камък на селото.


"Мисля, че виновниците за това се роми. То, бабите от селото няма как да са го извършили. Няма кой друг да направи тази беля", обясни кметският наместник на селото, Тихомир Танев.

"Аз съм на 58 години, а тези липи бяха на над 75 години. Отрязани са на един метър височина заради липовия цвят. Това за мен не е простотия, не е грехота, ами - не знам. Нямам думи. Там преди правехме оброк..."

Според потърпевши, набезите могат да бъдат пресечени само с по-строги мерки и конфискуване на превозните средства, с които се извършват нарушенията.

Подобни сигнали има също от Лехчево, Василовци, Козлодуй и други населени места в региона. В ломското село Сливата пък, неизвестни засега лица са отрязали клоните на липата пред сградата на кметството с моторен трион. По случая е образувано досъдебно производство, а извършителите на вандалската проява се издирват от полицията, поясни сътрудникът ни Владо Недев.

Във Враца има заповед на кмета Калин Каменов, която забранява брането на липа, късането на цвят, чупенето на клони и дори метенето на падналия липов цвят на земята с цел търговия. Тя е издадена доста преди началото на цъфтежа. До момента са съставени повече от  20 акта за административно нарушение от Инспектората към Община Враца заради нарушения на кметската заповед. По данни на местната управа, проверките на нарушителите продължават всеки ден и при констатиране на нередности, се вземат съответните наказателни мерки.


По данни на Община Видин, от началото на месеца са констатирани три нарушения за бране на липов цвят. Издадени са наказателни постановления по Наредбата за изграждане, стопанисване и опазване на зелените площи на територията на общината. Едното от тях е за "нанесени щети и увреждане на липа, с помощта на трион и кършене на клони". Другите две са за "чупене на по-големи клони". Тези постановления се изпращат в полицията и оттам пишат актове- такъв е редът. Метенето на липов цвят по улиците не се следи.

А в момента това е масова практика в града. Въпреки, че във Видин периодът на цъфтеж на липите е попреминал, това не пречи бизнесът с липов цвят да продължава. Цели групи, снабдени с метли и найлонови чували метат улици и паркове, предблокови пространства и градинки, но не за да чистят, а защото се оказва, че спокойно могат да предадат този отпадък като липов цвят в приемателните пунктове. Те от своя страна го продават на различни фирми, които пък правят от него чайове и лекарства, а после ние ги купуваме.


Оказва се, че метенето на улиците за липов отпадък е порочна практика отдавна, но никой не може да я спре. Цели семейства и сега пълнят найлонови чували с отпадъка, който в крайна сметка отива при деца, възрастни и болни хора.


Във Видин няма регистриран пункт за събиране на липов цвят, сочат данните на местната дирекция към РИОСВ в Монтана. Възможно е обаче тук да идват мобилни екипи, които да прибират събрания липов цвят.


Оказва се, че от екоинспекцията следят само за количеството цвят и дали то е законно придобито, като за целта се  проверяват и горските територии, за които отговарят горските служители. За качеството на самия продукт отговарят от Регионалните здравни инспекции, но те имат право да проверяват само във фирмите или цеховете, където се произвежда той като чай, лекарство или някаква друга стока.


Засега в пунктовете за предаване на липов цвят никой не следи за качеството на това, което им се предава. Както се казва- всеки гони план, всеки гони печалба. А дали ние сме склонни да се примирим с тази ситуация, зависи от самите нас.

Какво обясняват от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана за правилата при бране на липов цвят и санкциите, които са предвидени в закона, кореспонденциите на Любо Андреев от Монтана, Жоро Александров от Враца, Владо Недев от Лом, както и целите интервюта с потърпевши и кметовете по места, чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00