Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП - Видин се обяви против увеличение на цената на водата

Снимка: Радио ВИДИН

Група общински съветници от БСП във Видин днес се обявиха против подкрепа за бизнес плана на ВИК - Видин, предоставен за разглеждане от Общинския съвет. В бизнес плана е включено повишение на цената на водата. 

"Никой не мисли хората как ще изкарат зимния сезон и дали такова поскъпване на водата, което е близо двойно, което се предлага в бизнес плана, ще бъде поносимо за гражданите. Смятаме, че това нещо не трябва да се случва сега, смятаме, че трябва да има други начини, по които да се финансира държавното ВиК- дружество. Вместо да се мисли за други начини за компенсиране на цената, като например намаляване на загубите. Като пример ще ви дам, че през годините, последните 5 години, загубите на ВиК дружеството варират около 46 до 48 процента", заяви общинският съветник и председател на групата на БСП Димитър Велков.

Общинският съветник посочи, че ВиК дружеството въпреки тежките условия и по-високи цени на тока е завършило 2021 година с 34 000 лева печалба. На печалба е и предходните години - 2020 е 137 000 лева, 2019 година печалбата е 61 000 лева, 2018 година- 167 000 лева, 2017 година е 156 000 лева. 

В един от видинските квартали събираемостта е под 10%, съобщиха още на пресконференцията общинските съветници. По данни на НСИ за 2020 година, посочени в предложението за увеличение на цената на водата, средно месечният доход на лице от домакинство в област Видин е 396 лева, за Северозападния регион е 475 лева, за страната е 579 лева. 

"При това положение и на фона на галопираща инфлация, на непрекъснато увеличаване на цените, се иска още една тегоба на това население, което по данни на статистическия институт е най-бедното в страната и в Европа. Ако има стоки и услуги, без които можем да преживеем или такива, които може да си ги позволяваме по-рядко, то водата е от тези продукти и ресурси, без които никое живо същество не може. И би следвало управляващото мнозинство във Видин да се замисли за други начини за решаване на проблема, а не най-лесният такъв", заяви общинският съветник Борислав Василев.

Сега цената на водата е 2,74 лева. Предложението е поетапно цената да стане 4,39 лева до 2026 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търсят се кадри в образованието във Врачанско

Детски градини и училища в област Враца си търсят преподаватели и помощен персонал. В разгара на лятото свободните работни места бяха обобщени в справка, изготвена от регионалното управление на образованието във Враца. Четири са свободните позиции в ДГ "Европейчета" в града под Околчица, като три от тях са за учители и едно за помощник възпитател...

публикувано на 29.06.24 в 10:04

„По следите на козлодуйските думи – 2“ е при своите читатели

В Козлодуй ще бъде представен поредният втори брой на литературния сборник „По следите на козлодуйските думи“ на издателство Медия груп – град Враца. Изданието е част от творческата дейност на Литературен клуб „Нашето слово“ в Козлодуй. предпечатната подготовка е дело на Калин Младенов. Творби на 46 автори са включени сборника. Идеята..

публикувано на 29.06.24 в 09:00

Белоградчик празнува

Петровден е денят на Белоградчик. В града се провежда традиционния Белоградчишки панаир, който ще продължи до утре, 30 юни.  В 10:00 ч. ще бъде отслужен тържествен водосвет. След това кметът Боян Минков ще отправи приветствие.  Празничен концерт ще се проведе в местността "Панаирище". В него ще участват  Духов оркестър - Белоградчик, Детска градина..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Във видинското село Кутово отбелязват Петровден

На Петровден в село Кутово, община Видин отбелязват традиционния събор на селото и 150-годишен юбилей на църквата "Свети апостоли Петър и Павел". "На 29 юни от 8,30 часа ще бъде отслужена тържествена литургия и служба от митрополит Даниил. В 11,30 започваме с отслужването на празнична трапеза и водосвет за здраве. Жителите и гостите на..

публикувано на 29.06.24 в 08:15
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел . Този празник е установен на двамата апостоли, защото имало време, когато апостолите са се препирали кой е по- велик Петър или Павел, кой на кого е ученик. За да няма такива смутове има един ден, в който се почитат двамата апостоли, каза за Радио ВИДИН..

публикувано на 29.06.24 в 08:05

Снимката на 28 юни 2024 година

Обещание : До края на годината участъкът между Мездра и Ботевград ще е завършен.  До края на годината пътният участък между Мездра и Ботевград, част от скоростния път Видин - Ботевград, ще бъде завършен, увери от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова.  Президентът Румен Радев ще..

публикувано на 28.06.24 в 18:05

СУ "Иван Вазов" - Мездра спечели тазгодишното издание на Патриотичните игри в област Враца

Отборът на СУ „Иван Вазов“ - Мездра стана победител в шестото издание на Патриотичните игри в област Враца . Домакин на атрактивното състезание тази година беше Археологически комплекс „Калето“ в гр. Мездра. Родолюбивата инициатива е част от Програмата за патриотично възпитание в област Враца, която се реализира ежегодно от 2012 г. насам под..

публикувано на 28.06.24 в 16:35