Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха най-вкусното "кулско мяшано"

Снимка: Наско Цанов

Шестото издание на фолклорния фестивал и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано" се проведе пред римската крепост "Кастра Мартис" в Кула.


Тази година в конкурса участваха 45 участници, сред тях и 6 деца на различна възраст, каза за Радио Видин организаторът на фестивала Христела Александрова:


"Не случайно е избран хубавия летен празник Еньовден, на който се берат най-ароматните и лековити билки, защото есенцията на празника е именно приготвянето и опитването на прочутото кулско мяшано – смес от билки и подправки, които всеки кулски майстор или домакиня приготвят по своя тайна семейна рецепта, съставките на която се предават от поколение на поколение и никога не се разкриват извън фамилията. Тази година в конкурса участваха 45 участници, сред тях и 6 деца на различна възраст. Най-малката участничка е на 5 години. Участието на младежи и деца изключително много ни радва като организатори на събитието, защото това показва, че традицията е жива и ще има приемственост. Участваха и четирима мъже. Според регламента, някои от участниците са представили и описание на съдържанието на техните билкови смеси. Това обаче не е задължително, тъй като някои от рецептите са семейна тайна и съставките не се изнасят извън дома и фамилията. Тази година майстор на мяшаното е Виктория Тодорова, а нейни подгласнички са Лиляна Петрова и Вълка Микова. Организирахме и подконкурс за ритуален домашен хляб – Еньова пита, създаден по авторска идея на майсторката. Участваха 10 погачи, като на първо място бе отличен хлябът на Лиляна Петрова от село Цар Петрово. Награда получи и единствения мъж, месил пита – Ангел Георгиев, както и Рая Росенова, на 7 години, която също бе представила своя погача. Поощрителна награда спечели Корнелия Иванова. Кулинарните специалитети бяха оценявани от жури, оглавено от г-жа Галя Панайотова, ръководител на квалификационен курс по готварство, който в момента се провежда в град Кула, заедно с Димитрина Миланова и Катя Иванова. Осигурени бяха награди за първенците, както и награди и грамоти за всички, които са взели участие в конкурса". 


За доброто настроение на всички допринесоха фолклорен състав "Флорентиана" с ръководител Борислав Митрашков към НЧ "Пробуда 1925" – с. Флорентин и народен хор "Кулченки" към НЧ "Просвета 1882" – гр. Кула с ръководител Владислав Перов. По утвърдена вече традиция Корнелия Велкова, секретар на НЧ "Пробуда 1925" – с. Старопатица представи легендата от с. Старопатица – "Янини млаки", като изпълни и автентичната песен "Снощи е Янка в село влезнала". Представена бе и наследницата на извора на легендата – дядо Лозан от с. Старопатица, неговата внучка Валентина Лозанова. Заедно с Корнелия те изпълниха и автентичната песен от Старопатица "Лалуш войвода... Всички желаещи можеха да си направят селфи с юначната Янка войвода, облечена в четническа униформа и развяла знаме "Свобода или смърт". В ролята на Янка влезе Невена Иванова, а автентичния костюм дължим на нашите приятели от патриотичен клуб "Бдинци" – гр. Видин. Задължителен атрибут на празника бе еньовския венец, изплетен от лековити билки и цветя, набрани преди изгрев слънце на Еньовден, окъпани в свежата роса на лятното утро. Всички присъстващи минаха за здраве под венеца, след което опитаха от вкусното мяшано с парче пресен хляб, омесен от сръчните кулски домакини. С благодарност се обръщам към нашите дарители – кмета на Община Кула д-р Владимир Владимиров, който осигури наградите за отличените участници, Мая Димитрова, д-р Димитър Георгиев, Христинка Петрова, Валентина Ненова. Благодарим от сърце на нашите гости състав "Флорентиана", народен хор "Кулченки" и на всички, които участваха и посетиха празника ни", допълни Христела Александрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55