Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Горна Бела речка започна 18-то издание на фестивала на спомените

Снимка: Фестивал на спомените

От 24 до 26 юни в село Горна бела речка ще се проведе 18-то издание на международния фестивал на спомените "Goat milk"("Козе мляко"). Тази година  артисти, музиканти, журналисти  и изследователи от цял свят ще търсят отговора на въпроса "Село и съвременност - Минало, настояще, бъдеще". Програмата на фестивала започва с бране на билки, каза Мариана Асенова от фондация "Нова Култура", които са организатори на събитието:


"След това организираме една работилница, даже две, в които ще видим от една страна какво можем да направим с набраните билки, как можем да ги съхраним и да ги използваме за различни неща. Ще правим сладки и сладолед, отново с билки. Вече втора година една дама, която е от Иран и живее в България, пристига в Горна бела речка, за да участва в програмата. Ще пеем, защото  празникът не може без песен. За първи път си партнираме с музикално училище "Мелодия" и добре известния по света и у нас оперен певец Божидар Василев."


Първата вечер ще бъде представен танцовият спектакъл "Различности" на хореограф, режисьор и драматург Ива Гергинова. Ще има и музикални импровизации на открито.


В събота и неделя програмата продължава с концерти и работилници сред природата.


На фестивала ще бъде представена арт-инсталация на артиста от Хърватия Бранка Цвьетичанин. Тя ще разкаже за женската интуиция, скрита във визуалните елементи на килимите от Чипровци.


По време на фестивала ще има и дискусии за бъдещето на Северозапада. Ще участват експертите, културни мениджъри, артисти, както и местни производители на уникални сезонни храни и продукти от природата.

Вижте още

Криминално четиво за почивните дни

След като преди време се запознахме с Радослав Младенов и неговия роман "Идиотът в мен" , където един клошар успя да седне на върха на държавата, днес предлагам да отворим друга негова книга и да погледнем от върха надолу. Романът "Власт, мераци и малка дупка от куршум" подробно ни разкрива механизмите, по които работи политиката и как една..

публикувано на 12.08.22 в 17:23

Рисковете от зависимости обсъждаха младежи и психолози във Видин

Дискусия за рисковете от зависимости организира Сдружение "Активно общество" във Видин по повод Международния ден на младите хора, който се отбелязва днес. Във форума, проведен в Регионалната библиотека във Видин, участваха 30 млади хора, както и психолози. Дискусията е част от инициативата "Не! Зависим!", която се се изпълнява от Сдружението, а..

публикувано на 12.08.22 в 15:37

Султан и Емир - звезди на манежа и не само

Султан и Емир са азиатска порода камили, родени в Киргизстан, дошли да живеят в България. От бебета те са атракция в цирк "Колозеум" , а  Мони Колев, създателят на цирка е техният дресьор. Освен циркови звезди, Султан и Емир участват в много филми - "Легендата за Херкулес", "Ноевият ковчег", "Клеопатра", както и в новият филм, който още не..

публикувано на 12.08.22 в 15:00
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Увеличаването на минималната заплата води до още по-висока инфлация

"Не трябва да се случва, защото това ще подхрани инфлацията . В ситуация на много ниска безработица и рекордно висока инфлация всякакво подобно увеличаване на заплати може да доведе единствено до по-висока инфлация . Инфлацията не може да се надбяга . Единственият начин, по който можем да се справим с инфлацията в момента, е да имаме някаква форма..

обновено на 12.08.22 в 14:12

770 лева минимална заплата предлага правителството

Минималната заплата да бъде увеличена от сегашните 710 лв. на 770 лв. от 1 януари 2023 г. ще предложи социалното министерство. Служебното правителство смята да предложи и формула за автоматично определяне на минималната заплата . Обсъжданият вариант е минималната заплата да бъде 50% от средната за предходната година . Именно по тези сметки на..

публикувано на 12.08.22 в 14:10

Да покориш Миджур

За 33-ти път към високия 2168 метра връх Миджур  на Стара планина организирано поеха ентусиасти и опитни планинари. Преходът трае между 7 и 10 часа в двете посоки и е сравнително труден, заради голямата денивелация, която трябва да преодолеят изкачващите. Сред първите покорили върха бе Тони Монтана от Мартиново, който е ветеран в изкачването. Броил е..

публикувано на 11.08.22 в 17:43

Приключение по билото на Стара планина

ИТ специалист от Видин премина сам голяма част от българското трасе на международния "Път на дружбата от връх Ком до нос Емине". В рамките на близо три седмици Николай Райков се отправя на приключение извън цивилизацията, високо по билото на Стара планина. По този начин той се зарежда с положителни емоции, като в същото време бяга от шумната..

публикувано на 11.08.22 в 15:55